Bu hafta endekste destek seviyelerinin ön planda olacağı, denge bulma açısından öncelikle dış piyasalardaki dalgalanmanın durulması gerektiği belirtildi.
Gedik Yatırımın haftalık piyasa değerlendirmesinde, geçen hafta endeksin sert satışlarla karşılaştığı kaydedilerek, ABD-İran gerginliğinin gündeme gelmesi, Çin ile ilgili gelişmeler, petrol fiyatlarındaki yükseliş, eski FED Başkanı Greenspan'in ABD ekonomisinde durgunluk beklediği açıklaması, dış piyasalardaki ciddi düşüşler, alternatif piyasalardaki yükseliş, Şubat ayı enflasyon verileri, IMF heyetinin Türkiye ziyareti ve yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçiminin, ana gündem maddeleri olarak sayılabileceğine işaret edildi.
DIŞ PİYASALARDAKİ DÜŞÜŞLERİN ETKİSİ
Değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:
"Önceki hafta yorgunluk belirtileri gözlenen endekste özellikle ABD ekonomisine yönelik kaygılarla dış piyasalarda yaşanan ciddi düşüşlerin etkisi görüldü. Gelen sert satışlarla önemli destek seviyeleri kırılırken tepkialımları ise zayıf kaldı ve satış fırsatı olarak değerlendirildi. Bugelişmelerle uzun bir süredir düşüş eğilimi gösteren döviz ve faizde de yükselişgörüldü. Hafta içinde gelen ABD verileri durgunluğa işaret eden yönde gelince piyasalardaki dalgalanma boyutlarını artırarak devam etti.
Dolar/yen paritesinde yaşanan yen yönlü hareketlenme ise gelişmekte olan ülkeler açısından diğer birolumsuzluk olarak sayılabilir. Bir süredir bu para cinsinden borçlanarakgelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fonların bu ülkelerden çıkma riskiningündeme gelmesi de endeksteki kaybın devam etmesine neden olan bir diğergelişme. Özet olarak, dış gelişmelerin etkisinin ön planda olduğu haftada endekste beklenen düzeltmenin beklenenden daha sert olduğu söylenebilir."
"DESTEK SEVİYELERİ ÖN PLANDA OLACAK"
Bu hafta endekste destek seviyelerinin ön planda olacağı, denge bulma açısından öncelikle dış piyasalardaki dalgalanmanın durulması gerektiği vurgulanan değerlendirmede, bu açıdan bakıldığında ABD verilerinin yine piyasalar üzerindeki etkisinin fazla olabileceğine dikkat çekildi.
Yen'in değer kazanmaya devam etmesinin ise gelişmekte olan ülkeler açısından bir tehdit olmaya devam edeceği savunulan değerlendirmede, bunların yanında petrol fiyatları, enflasyon verisinin yansımaları ve alternatif piyasalardaki hareketliliğin takip edilmesi gereken gelişmeler olduğu belirtildi.
Değerlendirmede şöyle denildi:
"Petrol fiyatlarının yine eski seviyelerini zorluyor olmasının yanında dövizde başlayan yükselişin de devam etmesi, orta vadeli enflasyon beklentileri açısından olumsuz bir gelişme. Dolayısıyla dış piyasalarda yaşanacak toparlanmanın endekse olumlu yansıması beklense de orta vadeli hedeflere bakış açısı değişebilir. Bu hafta tepkilerde dikkatli olmalı ve endekste destek seviyeleri güçlenmeden fazla risk alınmamalı."