FİNANS

Piyasalarda tansiyon yükseldi: İşte ilk rakamlar

Selçuk Altun
Euro/dolar paritesindeki sert düşüş ve riskten kaçışla dolar/TL 1,52'nin üzerine çıktı. Borsada yüzde 3'ün üzerinde kayıp yaşanıyor.

İMKB haftanın son işlem gününe yüzde 2 kayıpla başladı. Saat 10.20 itibariyle borsadaki kayıp yüzde 3'ün üzerine çıktı. Avrupa borsalarında ise yarım puanlık düşüşler görülüyor.

Global borsalardaki olumsuz görünümün sürmesinin yanı sıra IMF belirsizliği nedeniyle piyasalardaki satıcılı seyrin bugün de devam edeceği düşünülüyor. Yurtdışında artan kredi ve bütçe kaygıları endeksin kritik destek noktalarına kadar geri çekilmesine neden oldu.

Uzmanlar, kısa vadede dışarıdaki karamsarlığın sürmesi halinde İMKB’de de baskı yaratmayı sürdürebileceği uyarısında bulunuyor. Analistlere göre, takip edilmesi gereken ilk destek 52.700 olarak öne çıkıyor. Tepki alımları gelmesi halinde ise ilk direnç 54.000 olacak.

Son dönemde güç kaybeden piyasalar, dün Avrupa’da artan kaygılar ve olumsuz verilerin yoğunlaşması ile sert satışlara maruz kaldı. Bu düzeltme ve kar realizasyonu hareketi bir süre daha devam edebilir.

Analistlere göre, önümüzdeki kısa vadede Avrupa’da Yunanistan odaklı soru işaretleri bir miktar gündem dışı kalabilir. Ancak bu süreçte Portekiz, İspanya, İrlanda başta olmak üzere İngiltere ve Fransa gibi makro dengeleri daha sağlıklı ülkelere kadar uzanan geniş bir yelpaze mercek altında olacak.

Ek olarak hafta sonu G7 Zirvesi Kanada’da toplanarak son dönemin öne çıkan ekonomi başlıklarını görüşecek.

Bugün TSİ 15:30'da açıklanacak ABD istihdam verileri günün tek önemli makro verisi. İçeride ise gözler hükümetten IMF’ye dair bir açıklamaya yönelecek. Açıklama gelmedikçe yurtdışındaki dalgalanmaya bağlı olumsuz hareketlilik sürecek gibi.

Bugün ayrıca; İngiltere'de TSİ 11:30'da ÜFE, Almanya'da TSİ 13:00'de sanayi üretimi, ABD'de TSİ 15:30'da ortalama saatlik gelirler, TSİ 22:00'de tüketici kredileri verileri açıklanacak.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DOLAR 1,52 LİRAYI GEÇTİ
AB ülkelerinden Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın borçluluğuna ilişkin endişelerin Euro/dolar paritesinde sert düşüşe neden olması ve global olarak artan riskten kaçış eğilimi dolar/TL'nin de hızlı şekilde yükselmesine neden oldu.

Euro/dolar paritesi 1,3700 seviyesine hızlı düşüş sergilerken, dolar/TL’de 1,5200 seviyesinin üzerine çıktı.

Bankalararası piyasada dolar/TL kotasyonları sabah ilk işlemlerde 1,5170'e kadar yükseldi.

Dün spot kapanışta 1.50'nin altında olan dolar/TL kotasyonları valörlü işlemlerde 1,5035 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5170, avro 2,0810 liradan güne başladı. Saat 10.20 itibariyle dolar/TL 1,5250'den satılıyor.

Kapalıçarşı'da 1,5150 liradan alınan dolar 1,5170 liradan satılıyor. 2,0790 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0810 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,5030 lira, avronun satış fiyatı ise 2,0750 lira olmuştu.

Serbest piyasa dolar/TL kurunda satışların gelmesi durumunda destek olarak 1.5000, 1.4850, 1.4600, seviyeleri mevcut. Alımlarda ise 1.5200, 1.5350, 1.5500 seviyeleri direnç olacak.

Teknik olarak bakıldığında; dolar/TL 1.5050 seviyesindeki 200 günlük ortalamasının üzerine yükseldi.

Analistlere göre, 200 günlük ortalma teknik analizde orta ve uzun vadeli değişimleri tetiklediğinden çok önem verilen bir gözterge. Bu nedenle dolar/TL’nin 200 günlük ortalamanın üzerinde tutunması durumunda artık yükseliş trendine girilmiş olacak ve dolarda ana hedef 1,60'ın üzeri olacak.

Diğer yandan 200 günlük ortalamnın üzerinde tutunamaz ve dolar 1,50’nin altına geri çekilirse 1,48 desteğine kadar sert bir geri çekilme beklenmeli.

Şu anda dünya borsalarındaki çalkantı Avrupa kaynaklı olarak gerçekleşiyor. Yunanistan’ın bütçesinin AB Komisyonunda onaylanmasının rahatlığı piyasalarda tam kendini göstermeden, Portekiz’de yapılan iç borçlanmanın faizlerindeki beklenmedik yükseliş tedirginilik yarattı.

Bu tedirginlik Euro Bölgesi üyesi olan ve Yunanistan gibi kamu borcunu azaltma konusunda sorun yaşayan Portekiz’in, Euro'daki değer kaybını hızlandırmasına neden oldu. ABD’de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik artış da Euro Bölgesi'ndeki tedirginliğe eklenince paritede Euro aleyhine hareket hızlandı.

Euro/dolar paritesi 1,3850’lerden 1,37’nin altına geriledi. Sabah saatlerinde 1,3713 seviyelerinde. Eurodaki değer kaybı doğal olarak dolara değer kazandırıyor.

Bugün tüm gözler Portekiz’de olacak. Portekiz Parelmentosu’na muhalefet partisi tarafından sunulan ve bugün oylanacak olan kamu harcamalarını arttırıcı bir planın kabul edilmesi Euro'ya sert satışlar getirebilir. Portekiz’in kamu borçlarını azaltma çabalarına sekte vuracak bu durum, Yunanistan’dan sonra Euro Bölgesi'ninin ikinci firesi anlamını taşıyacak.

Ayrıca dolardaki değer kazancı emtia fiyatlarında sert düşüşlere de neden olurken petrol yüzde 5, altın yüzde 4 değer kaybetti. Sabah saatleri itibari ile petrol fiyatı 73.39 dolar, altının onsu 1065.80 dolar seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALARDA SON DURUM ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 2.99, S&P 500 yüzde 3.11 değer kaybetti. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 9.998 - 10.273 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 2.61 değer kaybı ile 10.002 puandan tamamlandı.

ABD'de dün açıklanan işsizlik sigortası başvuruları verisinin beklentilerin üzerinde çıkması ve Avro Bölgesi ülkelerinin kamu finansmanlarına yönelik endişeler Asya borsalarını da vurdu.

Asya borsalarındaki düşüşte Japon otomobil üreticilerinin ABD'de Ocak ayında pazar kaybetmeleri, Toyota'ya ilişkin olumsuz haberlerin gelmeye devam etmesi, gerileyen emtia fiyatlarının madencilik sektörü üzerinde yarattığı baskı rol oynadı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, 27 Kasım'dan bu yana görülen en sert düşüşle, yüzde 2.5 gerileyerek 114.65 puan seviyesine indi.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, kapanışta değer kaybetti.

Nikkei Endeksi, 298,89 puan (yüzde 2,89) değer kaybederek 10,057.09 puandan kapandı.

Avrupa borsalarında dün gözlenen satışların, yatırımcıların ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerine odaklandıkları bugün devam etmesi bekleniyor.

Avro Bölgesi ekonomilerine yönelik endişelerin baskı yaratmaya devam ettiği piyasalarda bugün FTSE 100 Endeksi'nin 18, Dax'ın 14ve Cac-40'ın 9 puan kayıpla açılacağı tahmin ediliyor.

Dünkü düşüşlerde ön plana çıkan banka ve temel ham madde şirketleri hisselerindeki satışların, bugün ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde devam etmesi bekleniyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler