FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasaların sendromu: Kötü, ne kadar kötü olacak?

Piyasaların sendromu: Kötü ne kadar kötü olacak?

Türkiye dahil dünya piyasaları 20 Kasım 2008 tarihinde dip seviyesini gerçekleştirdiği günden bu yana önemli sayılabilecek derecede yükseliş gösterdi. IMKB 100 endeksi 20 Kasım’da gördüğü 20900 seviyesinden 7 Ocak 2009 tarihinde gördüğü 28732 en yüksek seviyesine kadar yüzde 37 oranında yükseliş gösterdi. Dış piyasalarda ise bu oran yüzde 25-35 arasında gerçekleşti. 1.5 aylık süre için yaşanan yükseliş fena değil. 2008 yılı kaybı ile kıyasandığında ise devede kulak. Geçmiş istatistiklere bakıldığında tepkilerin genelde yüzde 25-35 arasında gerçekleştiği görülebilir. Bu, endekste oluşan yükselişin doyum noktasına ulaştığını gösteriyor. Yada en azından dinlenmeye ihtiyacı olduğunu.

Ocak ayına yönelik yükseliş beklentimizi koruyoruz. Ancak özellikle ABD piyasalarında tekrar başgösteren kötümserlik, güven eksikliği ve beklentilerdeki kötüleşmenin şiddetini yeniden artırması, bu beklentimizdeki cesaretimizi kırmıyor değil. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamları piyasalar tarafından sürpriz olmamasına rağmen, kötümserlik dalgasının yayılmasında büyük etkisi oldu. ABD işsizlik rakamı yüzde 7.2 oldu ve son 16 yılın en yüksek seviyesinde. Makro ekonomik gelişme olarak bu oldukça olumsuz ancak bir ay once açıklanan Tarım işsizlik datasının yarattığı kötümserlikten daha fazla bir kötümserlik yaratmıyor. Geçen ay aynı data en az son açıklanan kadar kötü geldiğinde, piyasalar bunu gözardı etmişti. Çünkü yükseliş yeni başlamıştı ve piyasalar kötü dataları görmek istemiyordu. Ancak şimdi ise gelen rakamlar piyasaların moralini bozuyor ve satış baskılarına neden oluyor. Düşüncemize göre, piyasalarda yaşanan son rallinin ardından piyasalar gelen kötü rakamları satış bahanesi olarak değerlendiriyor. Bu, gelinen noktada piyasalarda dinlenme yada realizasyon ihtiyacının maksimum noktada olduğunu gösteriyor.

Geçen haftanın ikinci yarısında yaşanan düşüşlerin, piyasalarda beklenebilecek normal bir geri çekilmenin ötesine geçtiğini görüyoruz. Özellikle ABD piyasaları sert düşüşleri ile birlikte 50 günlük ortalamalarının tekrar altına sarktılar. Önümüzdeki haftada yaşanacak seyirler bu konuda belirleyici olacak ancak bu hareket bile piyasalardaki algılamaların tekrar bozulduğunu ve bunun normal bir geri çekilmenin ötesinde bir gelişme olduğunu gösteriyor. Piyasalarda sorulmaya başlanan soru, mevcut kötüleşmelerin nereye kadar gidebileceği. Kimse ekonomik bozulmaların ne kadar şiddette olacağını ve nelere sebebiyet vereceğini kestiremiyor. Bu durum piyasalar üzerinde büyük belirsizlik yaratıyor. Bu durumda geçen hafta MB Başkanı Yılmaz’ın ikinci bir dalga gelme yönündeki beklentileri dikkate alınmaya değer.

IMKB endeksi için 50 günlük ortalama seviyesi olan 25900 seviyesi önümüzdeki hafta için önemli olacak. Bu seviyenin altına sarkma olması durumunda Ocak ayına yönelik yükseliş beklentimiz sona erecek. 50 günlük ortalamanın üzerinde yada altında seyretmenin, piyasalardaki algılamanın yönü konusunda önemli bir fikir vediğini düşünüyoruz. IMF heyetinin Türkiyede olması ve çalışmalarını sürdürmesi piyasalar için olumlu bir gelişme. Ancak önümüzdeki hafta dış piyasaların özellikle ABD piyasalarının baskın olacağını ve yönü belirleyeceğini düşünüyoruz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler