FİNANS

Rallinin sınırı

Piyasalarda ciddi anlamda ralli yaşanıyor. Kimi yorumlara gore Seçim sonrası tek parti iktidarı satın alınıyor deniyor ama başka sebeplerinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye piyasalarının son 1.5 aydır Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili yaşanan gerginliğin ardından yatay seyir içinde olması ve bu sure içinde Vietnam, Tayvan gibi diğer gelişmekte olan ülke borsalarında ciddi primler yaşanmasını Türkiye’de çıkışın temel nedenlerinden birisi olarak görüyorum. Bu süre içinde IMKB diğer borsalara gore oldukça ucuz kaldı ve bu durum Türkiye piyasalarını birden bire avantajlı konuma getirdi. Bu nedenle siyasi istikrarın sürecek olmasının satın alınması biraz bahane gibi geldiğini düşünüyorum. Sonucunda bugün IMKB 44000 endekse göre daha pahalandı ve pek çok beklenti büyük miktarda fiyatlara dahil edildi. Global ralli ise piyasaya yardımcı olan en temel faktör. Dünya yüzeyinde son yüzyılda yaşanan en büyük ralliyi yaşıyoruz. Piyasaların bundan sonraki seyride büyük miktarda global likidite koşullarına bağlı olmaya devam edecektir.

Son günlerde yabancı kuruluşların Türkiye hakkında yayımladığı raporlara bakıldığında %10 oranında yükseliş potansiyeli görülüyor. Raporların 50000 endekste gelmeye başladığını düşünürsek, IMKB endeksi için 55000 seviyesinin doyum noktası olabileceğini söyleyebiliriz.

Faiz cephesinde ise çok daha ciddi bir olumlu tablo görülüyor. %18.60 düzeyindeki bono faizleri %17.70 seviyesine kadar geriledi. Özellikle Cuma günü bileşikler 0.40 puan gerileme ile son zamanların en yüksek 1 günlük düşüşünü oluşturdu. Türkiye’ye giren para gerçekten müthiş ve faiz cephesini arkasına alan borsa için 55000 endeks hayal değil.

Bu noktada küçük bir istatistik vermek isterim. 26 Nisan 2007 tarihindeki 48500 zirvesinde IMKB’nin fiyat/kazanç oranı 15.60x düzeyinde bulunuyordu. Cuma günkü kapanışlara gore ise bu rakam 14x seviyesinde bulunuyor. Başka deyişle bugün endeks 48500 zirvesinin üzerinde bulunuyor ancak piyasa çarpanlarına gore hala ucuz gözüküyor. Bu durum IMKB’nin aslında hala yükseliş potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Peki seçim sonrasında meclis aritmetiği olarak kötü bir tablo olursa piyasalar dünyada ralli var boşver mi diyecek. Eğer öyle deseydi, Cumhurbaşkanlığı gerginliğinde neden dünyadaki ralliye ayak uyduramadı. O zamanda boşver diyebilirdi.

Başka bir soru daha, seçim sonrasında piyasaların satın aldığı sonuç gerçekleşirse ralli devam mı edecek? Beklentiler fiyatlara yansıtılmış ve sona ermiş olamaz mı? Siyasi istikrarı satın alanlar bundan sonra neyi satın almaya başlayacaklar? Bu sonucun piyasa oyuncularının kararlarını nasıl etkileyeceği bilinmez ama dünyadaki ralliye paralel hareketin devamı için çok yardımcı olacağı kesin.

16/07/2007

Tuncay Turşucu

Araştırma Müdürü

Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler