**
1.5 ay sonra başlayacak ramazan ayı için yatırımcılara şimdiden pozisyon almaları öneriliyor. Gıda ve gıda perakendeciliği ile turizm sektöründen 11 hisse belirleyen analistlere göre, ağustos ortalarında ise kar satışı yapılmalı...**Para Dergisi'nden İdil Taraklı'nın haberine göre; bu yıl 11 Ağustos’ta başlayacak olan Ramazan Ayı bereketinden yararlanmak isteyenler için pozisyon alma açısından önemli bir zaman dilimine girdik.Söz konusu dönemde özellikle gıda harcamalarının artmasına bağlı olarak İMKB’deki gıda ve perakende gıda şirket hisselerinin hareketli olacağı düşünülüyor. Bu doğrultuda analistler, yatırımcıların seçici olmak koşuluyla bu sektör hisselerinden alım yapabileceği görüşünde.
Ramazana özel paketlerin sunulması ve öncesinde yapılan hazırlıklarla artan tüketimin, gıda ve perakendeyi canlandırdığı ve bu sektörde yer alan şirketlerin ciro ve karlarının arttığı bir gerçek. Öte yandan, son üç yıldır Ramazan Ayı yılın üçüncü çeyreğine denk geliyor ve perakende sektöründe ilgili dönem satış gelirlerinde yüzde 8-12 arasında artış gözleniyor. Analistler, bu yıl da benzer bir gelişme bekliyor.
Son 10 yılın (2000-2009) ramazan aylarından önceki iki ay boyunca İMKB endeksleri incelendiğinde, gösterge endeks İMKB-100’ün ortalamada yüzde 17.2 artış sağladığı görülüyor. Bu dönemde İMKB-100 endeksi sadece 2000 ve 2007 yıllarında sırasıyla yüzde 6.2 ve 4.6 değer kaybederken, diğer tüm yıllarda ramazan öncesindeki iki ayda yükseliş yaşamış.*****
PERFORMANSLARI İMKB-100’DEN İYİ
Analistler, bu dönemde özellikle perakende ve gıda sektörlerinde yer alan Ülker, Migros, Boyner, Şeker Piliç, Kent Gıda, Pınar Et, Pınar Süt, Banvit, Vakko, Kristal Kola, Kerevitaş, Coca-Cola İçecek, Mert Gıda, BİM, Kipa, Tukaş ve Penguen Gıda’nın hisse bazında endeksten daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle ramazan ayı beklentisine dayalı yatırım düşünenlere, söz konusu 17 hisse içinden seçici olarak alım yapmaları öneriliyor.
İMKB’de bu sektörlerle ilgili hisselere yönelik alımların ramazan ayı başlamadan hız kazandığını hatırlatan analistler, ramazanın başlamasıyla da genelde kar satışlarının geldiğini vurguluyorlar. Alım-satımlarda bu eğilime de dikkat edilmesini öneren analistler, gıda ve perakende gıda sektöründe beklentisi olan fiyatı uygun hisselerin seçilmesini tavsiye ediyor.
Malum, yaz aylarında turizm de canlı oluyor. Ancak bu yıl ramazan ayının bu hareketi biraz sınırlayabileceği ifade ediliyor. Yurtiçinde turizm hareketinin ramazan nedeniyle biraz daralabileceğini düşünen analistler, yine de Rusya ile vize anlaşması ve son yıllarda Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışla bu daralmanın aşılabileceği kanısındalar. Bu kapsamda özellikle THY’nin cazip olacağını düşünen analistler, Şeker Bayramı için erken rezervasyonların devreye gireceği beklentisinin hisseyi cazip kılacağını öngörüyor.*****
Filiz SARI / Turkish Yatırım Araştırma Uzmanı
BİM GENİŞ MAĞAZA AĞINDAN FAYDALANACAK
BİM: Şirket, 2010’un ilk çeyreğinde cirosunu geçen yılın eş dönemine göre yüzde 28.8 artışla 1.57 milyar TL’ye ulaştırdı. Net karını ise yüzde 19 artışla 66 milyon TL’ye yükseltti.
Yılın ilk çeyreğinde açılan 76 yeni mağazayla birlikte mart ayı sonu itibariyle BİM sayısı 2 bin 704’e ulaştı. Şirket, yıl sonuna kadar 300 yeni mağaza açmayı hedefliyor. BİM’in özellikle Anadolu’daki mağaza açılışlarıyla geniş satış ağı avantajından faydalanacağını düşünüyoruz.
Fas’ta 7 mağazası olan BİM’in bu ülkedeki operasyonlarının da şirket faaliyetlerine katkıda bulunacağını öngörüyoruz. Hisse için hedef fiyatımız yüzde 6.1 yükseliş potansiyeline işaret eden 45.00 TL.*****
Banvit:
Ramazan ayıyla birlikte hem beyaz et hem de kırmızı ette oluşan tüketim artışı, üreticilerin kar marjlarına olumlu yansıyor. Son dönemde kırmızı et fiyatlarındaki yükselişe karşılık hükümetin ithal etle fiyatları aşağı çekmesi, beyaz ete yönelecek talebi sınırlı olarak azaltıyor. Ancak bu durum genel görünümü değiştirmeyecektir.
Ramazan ayından sonra Rusya’dan sonra AB’ye ihracatın yolunun da kesin olarak açılması bekleniyor. Banvit’in bu gelişmeden olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Kırmızı et sektörüne giren şirket şu an sahip olduğu 20 bin büyükbaş hayvan sayısını üç yıl içerisinde 50 bine çıkarmayı hedefliyor.
Banvit’in kırmızı et gelirlerinde artış olacağı öngörümüzle hedef fiyatımızı yüzde 25 yükseliş potansiyeli doğrultusunda 7.00 TL olarak belirledik.*****
Coca-Cola İçecek:
Gıda ve içecek, krizin ardından pozitif büyüme sergileyen ve üretimini kriz öncesi seviyesinin üzerine çıkaran sektörlerden biri.
Cola-Cola İçecek, 2010’un ilk çeyreğinde geçen yılın eş dönemine göre konsolide satış hacmini yüzde 8.6 artışla 113 milyon ünite kasaya, net satış gelirini yüzde 1.3 artışla 445 milyon TL’ye, FAVÖK’ünü (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) ise yüzde 12.9 artışla 53.3 milyon TL’ye yükseltti.
Ramazanın yaz ayına denk gelmesi, şirketin alkolsüz içecek satışlarında avantaj sağlayabilir. Coca-Cola İçecek için hedef fiyatımız yüzde 5.3 yükseliş potansiyeline işaret eden 15.00 TL.*****
Migros:
Garanti Bankası ve Migros Ticaret tarafından hayata geçirilen ve tüm Migros mağazalarında kullanılan Money Card, özellikle mutfak alışverişlerinde tüketiciye büyük katkıda bulunuyor. Ramazan ayına özel düzenlenecek kampanyalar, şirketin satış hacminde artış sağlayabilir.
Böylece geleneksel olarak ramazan öncesi gıda fiyatlarında yaşanacak yükseliş, satış hacminde yaşanacak artışla birleşince ciroya da yansıyacaktır. Bu da şirket hisselerine talebi artırabilir. Migros, 2009 yılında 425 mağaza açmıştı. Bu yıl da 300 milyon TL’lik yatırımla 400 yeni mağaza açmayı planlıyor. Şirket, önümüzdeki beş yılda cirosunu ve karını ikiye katlamayı hedefliyor.
Migros hisseleri için hedef fiyatımız yüzde 13.8 artış potansiyeli doğrultusunda 32.50 TL.*****
Tesco Kipa:
Şirketin hesap dönemi, her yılın mart ayının ilk günü başlayıp, sonraki yılın şubat ayının son günü sona eriyor. Son açıklanan 2009 dönemi (1 Mart 2009-28 Şubat 2010) mali tablolarına göre, Tesco Kipa’nın satışları bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 9 artışla 1 milyon 553 bin TL olarak gerçekleşti.
Satış artışı, mevcut mağazalardan ve 1 Mart 2009-28 Şubat 2010 hesap döneminde açılan yeni mağazalardan kaynaklanıyor. 2008 döneminde 64.5 milyon TL zarar açıklayan şirketin 2009 dönemi zararı ise 55.6 milyon TL’ye geriledi. Faaliyet giderlerindeki artış Tesco Kipa’nın ana sorununu oluşturuyor. Ancak şirket bankalar yerine ana ortağına borçlanıyor. Bir diğer sorun da büyümeyi finanse etmek için ortağından kullandığı kısa vadeli krediler nedeniyle oluşan finansman maliyetine katlanması. Ancak Tesco Kipa, önümüzdeki dönemde açacağı yeni mağazalarla net satış gelirlerindeki iyileşmeyi sürdürebilir.
Brüt kar da bu giderlerin dengelenmesini sağlayacaktır. Faaliyet giderlerini dengelemeye çalışan ve yüzde 23 oranında iskontolu işlem gören şirketin hisseleri için hedef fiyatımız 11.30 TL.*****
Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı
ÜLKER’İN SATIŞ GELİRLERİ YÜZDE 13 ARTAR
Ülker Bisküvi:
Ramazan ayı öncesinde en çok canlanmasını beklediğimiz sektör kuşkusuz gıda. Geçen yıllara bakıldığında, üçüncü çeyreklerde şirketin FAVÖK’ü önceki dönemlere göre yaklaşık yüzde 30 oranında artış göstermiş.
Öte yandan hisse, geçen yıl ramazan öncesindeki 1 ayda, İMKB-100’e göre yüzde 7.3 daha iyi performans sergilemiş. 2010 üçüncü çeyrekte satış gelirlerinin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13 artarak 410 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.
Yakın zamanlarda gıda sektöründe çok önemli satın alma yapacağını açıklayan Ülker’in hisseleri için hedef fiyatımız 4.51 TL. Yüzde 17 yükselme potansiyeli doğrultusunda “endeksin üzerinde getiri” öngörüyoruz.*****
Carrefoursa:
Halen 42 ilde 202 mağazası bulunan Carrefoursa, bu yıl da büyümeye devam ediyor. Şirketin bu yıl için belirlediği yatırım bütçesi 110 milyon TL. Carrefoursa, aynı zamanda Türk üreticilerinin ürünlerini Avrupa’ya da ihraç ediyor. Şirket, hazirandan itibaren gıda ürünlerini Ortadoğu ülkelerine de ihraç edeceğini açıkladı.
Bu gelişme, ramazan öncesi artan talep doğrultusunda satışları olumlu etkileyebilir. Son üç yılda ramazan ayı öncesi dönem üçüncü çeyreğe denk geliyor. Bu doğrultuda şirketin üçüncü çeyrekte satışlarını bir önceki çeyreğe göre yüzde 8-12 arasında artırdığını gözlemledik. Ancak aynı dönemde artan faaliyet maliyetleriyle birlikte FAVÖK’te düşüş gerçekleşti.
Öte yandan, geçen yıl ramazan ayı öncesi 2 aylık dönem boyunca İMKB-100 endeksi yüzde 33 değer kazanırken Carrefoursa hisseleri yüzde 18.6 değer kazanabildi. Carrefoursa için hedef fiyatımız 24.00, Carrefoursa B içinse 33.00 TL. Yüzde 20 yükselme potansiyeli doğrultusunda “endeksin üzerinde getiri” öngörüyoruz.*****
Pınar Et:
Son iki yıldır cirosunun yüzde 28’ini yılın üçüncü çeyreğinde elde ediyor. Diğer dönemlerde bu oran yüzde 24. Son üç yılda ramazan ayı öncesi performansa bakıldığında, üçüncü çeyrekte satış gelirlerinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 14-16 artış gösterdiğini görülüyor.
Geçen yıl üçüncü çeyrekte FAVÖK’te bir önceki çeyreğe göre yüzde 43 artış kaydedilmiş. Şirketin bu yıl üçüncü çeyrekte satış gelirlerinin geçen yılın eş dönemine göre yüzde 5 artarak 91 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. FAVÖK’ünse 13 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz.
Son zamanlarda artan fiyatları düşürmek için kırmızı et ithalatının serbest bırakılmasının Pınar Et’i olumsuz etkilemesini beklemiyoruz. Hisse için “endekse paralel” hareket öngörüsüyle 6.00 TL hedef fiyat belirledik.*****
Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
ŞEKER PİLİÇ İZLENMELİ
Şeker Piliç:
Yeni kesimhanesinin tamamlanmasıyla kesim hızının yüzde 150 artacak olması ve yeni damızlık çiftlik yapım çalışmalarının devam etmesi önemli.
Rusya veya diğer ülkelere yapılması planlanan ihracatta şirketin 160 bin tonluk hedefi var. Yaz mevsiminde piknikçilerin de etkisiyle artan piliç tüketimine dayalı mevsimsel hareket ve yüzde 17’lik yükseliş potansiyeli sayesinde Şeker Piliç hisselerinin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 63.4 milyon dolar piyasa değerine karşılık hedef piyasa değerini 76.7 milyon dolar olarak öngörüyoruz.
Yüzde 21 yükseliş potansiyeli doğrultusunda hedef fiyatımız 5.42 TL.*****
Boyner Mağazacılık:
Boyner, Türkiye’nin en büyük tekstil perakendecisi. Sektöründe yaklaşık yüzde 35 pazar payıyla lider.
Mağaza büyümesini sürdürerek iç piyasadaki hakimiyetini pekiştirmesi de cazibesini artırıyor. Yeni markalarla kar marjlarını yükseltme çabalarının, yatay büyümesini devam ettirmesinin ve Ramazan Bayramı öncesinde artan alışverişin kar marjlarını olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz.
Yüzde 24’lük iskontosu nedeniyle hisse takip edilebilir. 120.3 milyon dolar piyasa değerine karşılık hedef piyasa değerini 158.2 milyon dolar olarak öngörüyoruz. Yüzde 32 yükseliş potansiyeliyle hedef fiyatımız 2.67 TL.*****
THY:
Şirket, ilk çeyrekte beklentimizin üzerinde artış gösteren trafik verileri (yüzde 21) sayesinde cirosunu yüzde 31 artırdı. Bu artışı yıl sonuna kadar sürdürmesini bekliyoruz. Yurtiçindeki pazar hakimiyetini koruması, stratejik konumu ve Star Alliance üyeliği sayesinde sağlıklı büyümeye devam etmesi önemli.
Ortaklık, işbirliği teklifleriyle dikkat çekmesini ve bu kapsamda şirket hisselerine olan yatırımcı ilgisini diğer olumlu gelişmeler olarak sıralayabiliriz. Öte yandan, şu an için gelirlerinin yüzde 36’sını oluşturan euro’daki değer kaybına karşılık giderlerinin yüzde 47’sini oluşturan dolardaki değer kazancı, karlılığı düşürme anlamında negatif unsurlar.
2.63 milyar dolar piyasa değerine karşılık hedef piyasa değerini 2.92 milyar dolar olarak öngörüyoruz. Yüzde 11 yükseliş potansiyeliyle hedef fiyatımız 4.54 TL. Hisse için “al” önerisinde bulunuyoruz.
Not: Haberde hisse senetlerinin ifade edilen değerleri derginin yayımlandığı günü yansıtmaktadır.