FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağanak zam yağmuru devam ediyor

Selçuk Altun / Mynet Finans Editörü

selcuk.altun@mynet.com

Bütçede hesabı tutturamayan hükümet, gözünü vatandaşın cebindeki paraya dikti.

Kriz sürecinde artan kamu harcamaları "beklenildiği gibi" bütçe dengesini bozdu. Yılın ilk 6 ayında bütçe 23 milyar 205 milyon lira açık verdi. Böylece bütçe açığı 13 kat arttı.

Bütçe açığını kapatmak isteyen hükümet, ard arda zam yapmaya başladı. İlk olarak benzin ve motorinden alınan KDV ve ÖTV oranlarını artıran hükümet, daha sonrasında da turistik işletmelerin vergilendirmesinde zamma gitti.*****

Akaryakıt fiyatlarının Çarşamba günü gerçekleştirilen ÖTV artışı ile yüzde 7 artmasının ardından zam furyası devam ediyor.

Dün turistik işletmelerin restoranlarına ve birinci sınıf restoranlara gelen KDV zammından sonra, bugün de şekere fahiş bir zam yapıldı.

Bir de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin suya yüzde 8'i aşan bir zam yapması vatandaşı çileden çıkardı.

Vatandaş sağanak şekilde gelen zam haberleriyle adeta yıkıldı. Krizin etkilerini en ağır şekilde hisseden vatandaşın beli gelen zamlarla bir kez daha büküldü.*****

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Tarife Komisyonu'nun önerdiği yüzde 8.5'luk zam oranını oy çokluğu ile kabul etti. Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı.

Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi.

Meclis toplantısında da komisyonun önerdiği yüzde 8,5 zam oranı, oy çokluğu ile kabul edildi.

Oylamada CHP ve Saadet Partili üyelerin ret oyu kullandığı öğrenildi.*****

ŞEKER'E YÜZDE 5 ZAM GELDİ
Akaryakıt fiyatlarının Çarşamba günü gerçekleştirilen ÖTV artışı ile yüzde 7 artmasının ardından şeker fiyatına da zam geldi.

Devlete ait 25 şeker fabrikasını işleten Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. yetkililerinden edinilen bilgilere göre Kristal şeker ve Küp şeker fiyatları 14 Temmuz itibari ile yüzde 5 oranında yükseltildi.

Buna göre Kristal Şeker'in kilogramı KDV hariç 1.82 TL, Küp Şeker'in kilogramı ise KDV hariç 2.26 TL'ye çıktı.

Devlet tarafından işetilen şeker fabrikaları dışında 7 şeker fabrikası ise özel sektör tarafından işletiliyor.*****

Hükümet, çarşamba günü akaryakıt vergilerine fahiş bir zam yapmıştı.

Buna göre dün 2.92 liradan satılan kurşunsuz benzinin litre fiyatı yüzde 7.87 artışla 3.15 liraya yükseldi. Motorin fiyatı da 2.35 liradan 2.53 liraya çıktı.

Benzine 23 kuruş, motorine de 18 kuruş zam yapıldı.*****

Dün sabah saatlerinde benzin ve motorine uygulanan KDV ve ÖTV oranlarının artışıyla güne başlayan Türkiye, günü tamamlamadan ikinci bir vergi şoku daha yaşadı. İkinci vergi şoku, turizm sektörünü vurdu.

Turizm sektöründe uygulanan KDV yeniden yüzde 18'e yükseltildi.

3 yıldız ve üzeri oteller ile birinci sınıf restoranlarda KDV yüzde 8'den yüzde 18'e yükseltildi.

Express


En Çok Aranan Haberler