FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayi ve ticaret odaları borsaya açılıyor

TOBB'un sermaye piyasası aracı kuruluşları ile başlattığı "Sermaye Piyasalarının Geliştirilmesinde İşbirliği" projesine ile Türkiye'deki ticaret ve sanayi odalarına borsa yolu açılacak. Proje kapsamında odalarda destek birimleri kurulacak. Ayrıca, halka arz ve borsada işlem görme konulu eğitim seminerleri verilecek. Bu yolla, odaların ekonomiye katkılarının artırılması ve ekonominin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

TOBB, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) koordinasyonunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) desteğiyle yürütülecek "Sermaye Piyasalarının Geliştirilmesinde İşbirliği" projesinin protokolü imzalandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bölgesel ekonomik ve kalkınmayı sağlamak istediklerini belirterek, Türkiye'deki kurumsal alt yapıdaki dengesizlikleri ortadan kaldırmayı istediklerini söyledi. Türkiye ekonomisinin milli gelir büyüklüğü ve dışa açıklık derececi olarak önemli bir eşiği geçtiğinin altını çizen Ekren, Ankara, İstanbul ve büyük finansal merkezlerdeki imkan ve kaynakların Anadolu'nun ihtiyacı olan bölgelerine de götürecekleri söyledi.

BORSADAKİ İŞLEM HACMİNİ MİLLİ GELİRE EŞİTLEMEYİ HEDEFLİYORUZ

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye çapındaki bütün şirketlere bu proje sayesinde daha rahatlıkla ulaşabileceklerini ifade ederek, şirketlerin halka arz yoluyla fon ve finansman almaları konusunda bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Erkan, sanayi ve ticaret odaları bünyesinde destek birimlerinin oluşturulacağını ve KOBİ'ler aracılığı ile seminerler düzenleneceğini belirtti. Bağımsız denetim firmaları, çeşitli danışmanlık firmaları ve hukuk büroları kurumsal yönetim şirketlerini destekleyen şirketler gibi kurum ve meslek kuruluşlarının zaman içerisinde projeye dahil edileceğini vurgulayan Erkan, şöyle devam etti:

"Hedeflerimiz İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerini Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası'na eşit hale getirmektir. Şu anda yaklaşık 220 milyar dolar civarında bir toplam piyasa değerimiz var. Önümüzde yaklaşık 2,5-3 katına kadar halka arz potansiyelini kullanabilme imkanımız var. Türkiye'deki en büyük bin firmamızın sadece 138 tanesi İMKB'de işlem görüyor. Çok büyük bir potansiyel hala sermaye piyasasından faydalanabilmiş değildir. Gelişmekte olan ülkelere göre yaklaşık 3.1 oranında bir sermaye piyasası temsilimiz var."

HALKA ARZ YÜZDE 71 AZALDI

1990-2000 yılları arasında yıllık halka arz edilen şirketlerin sayısının ortalama 24'den 2007 döneminde 7'ye düştüğüne dikkat çeken Erkan, yüzde 71'lik bir azalma olduğunu kaydetti.

KOBİ niteliğindeki şirketlerin halka arz gerçekleştirip işlem görebileceği yeni bir piyasa yapılanmasına gidildiğini, 2008 yılı sonuna kadar borsanın açılmasını planladıklarını ifade etti. Erkan, hem halka açık olanlar hem de halka açık olmayan şirketlerin hisse senetlerinin de kurumsal yatırımcılar ve nitelikli yatırımcılar tarafından alınıp satılmasını sağlayacaklarını söyledi. İMKB'yi Türkiye'nin borsası haline getirmek istediklerinin dile getiren
Erkan, "Biz yeterince Türkiye'yi temsil etmediğimizi düşünüyoruz. Bunun için Türkiye borsası oluşturmayı planlıyoruz. Bu çerçevede sanayi ve ticaret odalarımıza asgari 5 şirket getirin sizin odalarınızın dahil olduğu bir şehir endeksi, o ilde şirket yoksa bölgesel endeksler oluşturalım" dedi.

ŞİRKETLERİN KURUMSALLAŞMAYA İHTİYACI VAR

SPK Başkanı Turan Erol, Türkiye'nin dinamik bir yapısı olduğunu buna karşın kurumsallaşmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, danışmanlık hizmeti verilmesinin gerektiğini söyledi. Erol, Sermaye Piyasasına kayıtlı bulunan 320 şirketin borsaya açıldığını, borsaya açılmamış ise 250 şirketin bulunduğunu belirtti.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ekonominin dinamik omurgası olan KOBİ'lerin kurumsal yapılanmalarının yetersizliği nedeniyle mahalli sistemden ve teşviklerden yeterince yararlanamadığını dile getirerek, "İşini büyütemeyen, rekabette söz sahibi olamaz. Küresel iş yapan daha fazla Türk şirketi görmek istiyoruz. Sermaye piyasalarının geliştirilmesini amaçlayan bu proje ile KOBİ'lerin asli temsil mekanizmaları olan oda ve borsa şirketlerinin halka açmaya yönlendirecektir" diye konuştu.

TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, sermaya piyasasının ana hedefinin sermayeyi tabana yaymak olduğunu vurguladı.

2008 YILINDA 18 HALKA ARZ BAŞVURUSU OLDU

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2008 yılı içerisinde çok fazla halka arz başvurusu gelmediğini vurgulayarak, yılsonuna kadar birkaç tane daha halka arz olabileceğini kaydetti. Borsadaki işlem hacmini 200-250 milyar dolarlardan 600 milyar dolarlara çıkarmanın çok kolay olmadığını, bunun 5-10 yıl sürebileceğinin altını çizen Erkan, piyasaların bu absorbe etmesinin de kolay olmadığını kaydetti.

SPK Başkanı Erol, yılbaşından bu yana 18 halka arz başvurusu olduğunu, ancak piyasalarda yaşanan olumsuzluklar sonrasında sekiz tanesinin iptal olduğunu dile getirdi. Erol, İMKB'nin özelleştirilmesi ile ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkat çekerek, İMKB'nin de çalışmalar yaptığını söyledi.

IMF İÇİN TEKNİK HEYET ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Cari açık komisyonu çalışmaları ile ilgili soru üzerine Bakan Ekren, komisyon çalışmalarının titizlikle devam ettiğini, çalışmaların olgunlaşmasının ardından açıklama yapacaklarını dile getirdi. IMF'nin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ekren, IMF ile ilgili konularda teknik çalışmaların bitmesinin ardından gerekli açıklamanın yapılacağını kaydetti.

MANİPÜLASYON TESPİT EDİLMESİ HALİNDE GEREKLİ İŞLEM YAPILIR

Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında kapatma kararı vermeyeceğini bilgilerinin paylaşıldığı ve bunun üzerine İMKB'de toplu alımlar yapıldığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Turan, her türlü olayda İMKB ile beraber gerekli kontrolleri yaptıklarını belirterek, böyle bir sonuca ulaşılması halinde gereğinin yapılacağını vurguladı.

İMKB Başkanı Erkan ise, kararın öncesinde birçok yabancı kuruluşun araştırma raporları içerisinde sağduyulu karar çıkmasının beklendiğine yönelik açıklamalar yaptıklarını anımsatarak, "Burada işlem yapanların hepsi kurumsal yatırımcıdır. Kurumsal yatırımcıların böylesine manüpilatik işleme ya da içeriden öğrenme ticaretine girmesi sadece bizim açımızdan değil kendi açılarından da bir suçtur. Kendi yatırım komiteleri tarafından da sorgulanacak. Ticari işlemleri sürekli gözlüyoruz" dedi.

TSPAKB Başkanı Öztangut da aynı dönemde piyasalarda bir yükseliş olduğunu, bu olayın olmaması halinde bile piyasalardaki yükselişin devam edeceğini kaydetti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler