Küresel mali krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki tahribatı göstergelere yansımaya başladı.
Sanayi üretimi Ağustos ayındaki yüzde 4.1’lik düşüşün ardından Eylül ayında da yüzde 5.5 ile son altı yılın en yüksek oranlı düşüşünü gösterdi. Özellikle imalat sanayiindeki üretim düşüşünün yüzde 6.4’e ulaştığı dikkati çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2 bin 5 adet önemli sanayii maddesinin üretim bilgilerinden oluşturulan 1997 temel yıllı Aylık Sanayi Üretim Endeksi’nin Eylül 2008 sonuçlarını açıkladı. Buna göre Endeks, Eylül ayında 2007 yılının aynı ayına göre yüzde 5.5 azalış gösterdi.
Bunun aylık bazda 2001 yılından bu yana kaydedilen en yüksek oranlı üretim düşüşü olduğu belirlendi. Kriz yılı olan 2001’de aylar itibariyle çift haneli oranlarda düşüşler gösteren sanayi üretimi, izleyen dönemde Şubat 2002’deki yüzde 5.5’lik düşüşten sonra, yüksek oranlı artışlar göstermiş, Ocak 2006’da ise yüzde 5.2 ile bundan önceki en yüksek düşüşü kaydetmişti.
İMALAT SANAYİİNDE CİDDİ KAN KAYBI
Eylül ayında, sanayinin alt sektörleri düzeyinde madencilik sektörü endeksi yüzde 4.3 azalırken, imalat sanayii sektörünün üretim endeksindeki düşüş ise yüzde 6.4’le oldukça yüksek düzeye ulaştı. Elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 1.6 artış gösterdi.
İmalat sanayiinde Eylül ayında yaşanan düşüşün, Ocak 2006’daki yüzde 7’den sonraki en yüksek oran olduğu belirlendi. Buna göre imalat sanayiinin üretimi Eylül’de son 32 ayın en hızlı düşüşünü kaydetti.
DOKUZ AYLIK ÜRETİM ARTIŞI YÜZDE 2.5
Yılın ilk dokuz aylık ortalaması geçen yılın dokuz aylık ortalaması ile karşılaştırıldığında, toplam sanayi sektörü endeksi yüzde 2.5 artış gösterdi.
Dokuz aylık ortalamalara göre madencilik sektörü endeksi yüzde 7.1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksindeki artış yüzde 1.9’da kaldı. Elektrik, gaz ve su sektörü endeksindeki artış da yüzde 6.2 oldu.
TÜTÜN,DERİ VE HABERLEŞME CİHAZLARINDA CİDDİ KAN KAYBI
İmalat sanayiinin alt sektörlerine bakıldığında Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre en hızlı üretim düşüşünün yüzde 29,2 ile Tütün Ürünleri İmalatında olduğu görüldü. Bu sektörü yüzde 23,8 üretim düşüşü ile Derinin İşlenmesi, Bavul, Çanta vb. İmalatı ve yüzde 19,4’lük düşüşle Radyo Tv Haberleşme Cihazları İmalatı izledi.