Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da Valilik, pamuğun kalitesini yükseltmeye, hasat, işleme ve muhafazada kalite kayıplarını en aza indirmeye yönelik tedbir aldı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, dünya tarım ekonomisinde önemli bir yeri olan pamuğun, zamanında ve nemli olarak tekniğe uygun hasat edilmemesi durumunda kalite kayıplarının ortaya çıktığı belirtilerek, üreticinin pamuk üretiminden edeceği zararın kent ekonomisini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
Türkiye ve kent ekonomisi için stratejik ürün olarak kabul edilen pamuğun çiftçi tarafından bin bir emek, zaman ve masrafla yetiştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, pamuğun hasadından işlenmesine kadar geçen sürede kontrolünün sağlanması için önlemler alındığı kaydedildi.
Şanlıurfa pamuğunun kalitesinin yükseltilmesi amacıyla alınan önlemler şöyle:
"Şanlıurfa sınırları içinde bulunan tüm pamuk hasat makineleriyle pamuğun yüzde 65 hava neminin üstünde olduğu durumlarda toplanması engellenecek. Hasat sırasında nem oranı yüzde 13'ü geçen pamuklar hasat edilemeyecek. Makineli hasatta ürün kayıp oranları yüzde 4'ü geçmeyecek. Kütlü pamukların taşınması, muhafazası ve depolanması esnasında naylon çuval, naylon iplik, naylon önlük ve renkli bez kullanılamayacak. Tebliğde belirtilen hususlara riayet etmeyen, teknik özellikleri yetersiz, tamir ve bakım ayarları tekniğe uygun olarak yapılmamış makinelerle hasat yapan makine ve ürün sahiplerine, Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezası verilecek. Pamuğun hava neminin yüzde 65'in üstünde olduğu fazla nem ve çiğli zamanlarda hasat yapan makine sahipleri ve operatörlerine de aynı ceza uygulanacak. Bu kapsamda, pamuk toplama sezonu süresince hasat yapan makineler, görevlilerce kontrol edilecek."