FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Satın Alma Yöneticisi Endeksi 47,8'e yükseldi

Türkiye'nin önde gelen yabancı bankalarından ABN AMRO ve dünyanın önde gelen ekonomik araştırma şirketlerinden NTC Research tarafından yayınlanan, Türkiye imalat sektörünün durumu hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmış bir bileşik gösterge olan ABN AMRO Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi'nin (PMI) Mayıs ayı verileri açıklandı.

PMI Raporuna göre, Türk İmalat sektörünün ikinci çeyreğin ortasında daralmaya devam ettiği, fakat gerileme oranında bir yavaşlama olduğu görüldü. Nisan ayında 47 olan ABN AMRO Türkiye Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mayıs'ta 47,8'e doğru iyileşme göstermekle birlikte, yedi aydır değişim olmayan 50 çizgisinin altında kalarak, sektörün genel olarak daraldığını gösterdi.

ABN AMRO Kıdemli Ekonomistlerinden Debbie Orgill, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Mayıs ayı Türk İmalat PMI'ı bulguları bize iş koşullarının zayıfladığını ve girdi fiyatlarındaki artışı, büyümenin çok az olduğunu ve enflasyonu göstermektedir. Sadece olumlu olarak, kısıtlı üretim dolayısıyla üreticiler yüksek girdi fiyatlarını, ürün fiyatlarına çok fazla yansıtmadılar. İç ve dış pazardan gelen siparişler azalırken, son beş aydır rakamlar 50'nin altında seyretmektedir. Merkez bankasının yaşattığı para sıkıntısından dolayı maliyet fiyatları devamlı olarak artmaya devam ediyor."

ALINAN İŞLERDE GERİLEME ORANI, NİSAN AYINDAN BU YANA İYİLEŞME GÖSTERDİ

PMI Raporu, son beş aydır Türk imalatçıların aldıkları işlerde gerileme olduğunu ortaya koydu. Gerileme oranı, Nisan ayından bu yana biraz iyileşme gösterse de, iç ve dış pazarlardan gelen talebin sendelemesi nedeniyle belirgin olmayı sürdürdü. Rapora göre yeni ihracat siparişleri endeksi ise son yedi aydır gerilemeye devam etti. PMI raporu, 2008 yılından bu yana alınan yeni siparişlerin düşmesiyle birlikte imalat sanayi üretiminin de azaldığına, daralma oranının ise son beş aylık gerileme döneminin en
düşük seviyesinde olduğuna işaret etti.

BİRİKMİŞ İŞLER ARAŞTIRMA TARİHİ BOYUNCA İKİNCİ KEZ HIZLI BİR DÜŞÜŞ YAŞADI

Türk PMI'nda, imalat sektöründe atıl kapasitenin nedeni olarak Mayıs ayında talebin düşük olması gösterildi. Rapora göre, satın alma faaliyetleri son yedi aydır düşmeye devam ederken, birikmiş işler üç yıldır süren araştırmalar boyunca ikinci kez hızlı bir şekilde düşüş gösterdi, nihai ürün stokları ise yavaş bir hızla da olsa düşmeye devam etti. PMI ayrıca, girdi stoklarının da firmaların düşük beklentilerini yansıtacak şekilde azalma gösterdiğine işaret etti.

İSTİHDAMDAKİ DARALMA ORANI, İÇİNDE BULUNULAN GERİLEME DÖNEMİNİN EN DÜŞÜK DEĞERİ OLARAK SAPTANDI

PMI raporunun işaret ettiği üzere, iş yüklerindeki azalma ve genel giderlerdeki artıştan dolayı Mayıs ayıyla birlikte son dört aydır Türk imalat sektörü istihdamında gerileme gözlenirken, istihdamın daralma oranı, içinde bulunulan gerileme döneminin en düşük değeri olarak saptandı.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ, REKOR HIZLA DEVAM ETTİ

Türk imalatçılarının girdi maliyetlerinde son yedi aydır gözlenen artış, Mayıs ayında araştırma geçmişinde daha önce hiç görülmemiş bir şekilde hızlanarak devam etti. PMI'ya göre girdi fiyatları enflasyonu Temmuz 2006'dan bu yana görülen en üst seviyesine çıkarken, firmalar bunu döviz kurlarına, kimyasal ürünlerin ve akaryakıt gibi petrol temelli ürünlerle madenlerin fiyatlarındaki artışa bağladılar. Raporda, artan girdi fiyatlarına yanıt olarak imalatçıların satış fiyatlarını belirgin bir oranda artırdıkları, söz konusu artışın yirmi bir ayın en yüksek değerinin gözlendiği Nisan ayından biraz daha düşük olduğu belirtildi.

Satın Alma Yönetici Endeksi imalat firmalarındaki yöneticilere aylık olarak gönderilen 400 endüstriyel şirketin anketlere verdikleri cevaplardan derlenen veriler üzerinden hazırlanıyor. Türk imalat alt sektörlerinin gruplandırılmasında Standart Sanayi Sınıflaması (SSS) Revizyon 3 (The International Standard Industrial Classification) kullanıldı. Anket cevapları ay ortasında toplanan verilere göre bir önceki ay ile karşılaştırıldığında görülen değişimleri yansıtıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler