FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sermaye piyasaları yeni bir vizyon kazanacak"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, 2007 yılında Türk sermaye piyasalarında sıçrama yaşandığını vurgularken, İMKB hisse senetleri piyasasında borsa kapitalizasyonunun (İMKB'de işlem gören şirketlerin değeri) 2007 yılında, önceki yıla kıyasla yüzde 77 artışla 290 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

SPK Başkanı Turan Erol, AA muhabirine, sermaye piyasaları açısından 2007 yılını değerlendirdi ve 2008 yılına ilişkin çalışmalar, beklentiler konusunda açıklamalarda bulundu.

2007'de Sermaye Piyasası Kurulunun 25. kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Erol, 2007'de sermaye piyasaları ve Türk ekonomisine katkı anlamında oldukça başarılı bir yıl geçirildiğini, sektör katılımcıları ile birlikte uluslararası standartları yakalamış olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

İMKB VASITASIYLA 3,3 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN

İMKB Hisse Senetleri Piyasasında borsa kapitalizasyonunun, 2007 yılında 290 milyar dolara ulaşarak, 2006 yılındaki 164 milyar dolara göre yaklaşık yüzde 77 oranında arttığını ifade eden Erol, şunları kaydetti: "2007 yılı içerisinde, toplam 9 adet halk arz gerçekleştirildi ve reel sektör şirketleri, İMKB vasıtasıyla toplam 3,3 milyar dolar finansman sağladı. İMKB işlem hacmi de benzeri bir gelişim göstererek, 2006 yılına göre yaklaşık yüzde 31 oranında artarak 301 milyar dolara ulaştı. 2007 yılı içerisinde yaklaşık toplam 410 milyon YTL tutarında, altı adet özel sektör borçlanma aracı ihraç edildi. Uzun süre sonra özel sektör borçlanma aracı ihraç edilmiş olması da sermaye piyasasında yaşanan olumlu gelişmelerin bir göstergesi."

"BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ CİDDİ ANLAMDA BENİMSENDİ"

İMKB'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra gayrimenkul yatırım ortaklıkları portföy değerinin de 2007 yılında 2006 yılına göre yüzde 50 oranında artarak 3,8 milyar YTL ulaştığını ifade eden Erol, ilk uygulamasından bu yana ciddi anlamda ilgi uyandıran "Bireysel Emeklilik Sistemi"nde de gelişmeler yaşandığını kaydetti.

Erol, "2007 yılındaki katılımcı sayısı 2006 yılına göre tam 4 kat artarak 4 milyon 364 bin 983'e ulaştı. Portföy değeri ise ikiye katlanarak 4 milyar 580 milyon YTL oldu. Gerek katılımcı sayısı gerekse portföy değerlerinde görülen bu ciddi artışlar bireysel emeklilik sisteminin ülkemiz insanı tarafından ciddi anlamda benimsendiği anlamına geliyor" diye konuştu.

Öte yandan 2007 yılında Türk halkının mortgage (tutsat) sistemi ile tanıştığını belirten Erol, Türkiye'de uygulamaya konulan mortgage sisteminin herhangi bir devlet garantisi içermeyen ve piyasanın kendi dinamikleri ile işleyen bir sistem konumunda bulunduğunu da vurguladı.

Birçok gelişmiş piyasada uygulamaları görülen "kaydileştirme" çalışmalarında da ciddi aşamalar kaydedildiğini belirten Erol, şöyle devam etti: "2007 yılı sonu itibariyle İMKB'de işlem gören şirketlerin hisse senetleri, çok küçük bir oran dışında tamamen kaydileştirilmiştir. Ayrıca 2006 yılında halka arz edilmeksizin ihraç edilecek finansman bonoları ile özel sektör tahvillerinin de, ihraççının talebi üzerine ihtiyari olarak kaydileştirme uygulanmasına imkan sağlanmıştır. Söz konusu çalışma halihazırda devam eden devlet iç borçlanma senetlerinin kaydileştirilmesine de hazırlık niteliği taşımaktadır."

Yeni sermaye piyasası araçları konusunda da 2007 yılında ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Erol, hükümetin 2007 yılı 3 aylık Eylem Planı'nda da yer alan yeni bir sermaye piyasası aracını, "DİBS Borsa Yatırım Fonu"nu kayda alarak İMKB'de işlem görmeye hazır hale getirdiklerini hatırlattı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler