FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sofralara "siyah pirinç" de girdi

**Önceleri sadece Çin hükümdarlarının yiyebildiği, mineral zenginliği ve lezzetiyle bilinen siyah pirinç, Türkiye'de satışa sunuldu.

**

Sezon Pirinç, anavatanı Çin olan siyah pirinci, değişik damak tatları arayan Türk tüketicileri ile buluşturdu.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, siyah pirincin İtalya’da Sapise isimli özel bir kooperatif kontrolünde ve patentiyle beraber alınan lisansla üretildiğini ve Sezon Pirinç olarak Türkiye’deki satış haklarını alarak yarım kiloluk ambalajlarda satışa sunduklarını kaydetti.

Siyah pirincin aromasının beyaz pirince göre farklı, mineral değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Erdoğan, siyah pirincin özellikle magnezyum, demir ve selenyum açısından da zengin bir tür olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan şu bilgileri verdi:
“Siyah pirinç, besin değeri yüksek, özellikle magnezyum ve demir açısından zengin bir üründür. Lif ve mineral zenginliği açısından vejetaryen ve veganların popüler besin maddeleri arasında yer alır. Yüksek oranda magnezyum ihtiva etmesi nedeniyle siyah pirincin insan vücuduna ve sağlığa faydaları saymakla bitmez. Özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için sayısız faydaları olan magnezyum aynı zamanda kan şekeri ve kan basıncını da düzenler. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini arttırır, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendirir. Protein, vitamin ve içerdiği mineraller sayesinde biyolojik değeri yüksek protein oranına sahip olan siyah pirinç aynı zamanda anti oksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yaşlanmanın etkilerini azaltır. Glisemik endeksi düşük olduğu için kan şekerini dengelemesi nedeniyle diyet beslenme tarzına son derece uygundur.

Yüzde 100 doğal ve katkısız
Dünyada bilinen en yaygın türü Forbidden Rice (yasak pirinç)’dır. Bir hikayeye göre eski dönemlerde besin içeriğinin güçlü olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle Çin'de hükümdarlar ve üst düzeyden kişilerden başkasının yemesi yasaklanmış ve o günden sonra da yasak pirinç olarak anılmıştır. 1997 yılından beri anavatanı Çin olan siyah pirinç İtalya’da da üretilmeye başlanmış ve niş bir ürün olarak uluslararası pazarda giderek önemli bir yer edinmiştir. İtalya’da son derece sınırlı miktarda üretilen bu çok özel ürün genel olarak Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Avustralya’da tüketilmektedir. Rengini ve aromasını hiçbir katkı maddesi olmaksızın içeriğindeki doğal minerallerden alan siyah pirinç, yetiştiği bölgenin hava koşullarına ve üretim koşullarına karşı son derece hassas ve duyarlıdır. Rengini antosianins, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da farklı doğal aromaların bileşiminden, özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir üründür ve tamamen doğal ve katkısızdır. İtalya’da Sapise Kooperatifi tarafından patentli olarak üretilen ve üretimi sıkı koruma koşullarına tabi bir ürün olan siyah pirincin Türkiye lisansı yapılan anlaşma sonucu Sezon Pirinç’e verilmiştir.

Dünyada kısıtlı miktarda üretilebilen bu sağlıklı, değişik damak tatlarına hitap eden doğal lif, mineraller ve doğal aromaya sahip bu özel ürün, Sezon Pirinç farkı ve kalitesiyle yarım kiloluk paketlerde tüketiciye sunulmaktadır."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler