FİNANS

Spot kredi nedir, özellikleri nelerdir? Spot kredi ile rotatif kredi arasındaki fark

Bir işletmenin kısa süreli finansman ihtiyacını karşılayabilmesi için bankalardan talep edebildiği hizmetler arasında spot kredi fırsatı öne çıkar. Nakdi kredi türlerinden biri olarak nitelendirilen bu hizmetten yararlanılması için bankalar tarafından talep edilen temel evraklar hazırlanmalıdır. Spot kredinin hangi koşullarda kullanılabildiğinin anlaşılır kılınması için ise bu kredi türünün temel nitelikleri ile avantajları üzerine açıklama yapılması gerekir.

Spot kredi nedir, özellikleri nelerdir? Spot kredi ile rotatif kredi arasındaki fark

Bankalar tarafından kısa veya orta vadeli olarak planlanıp işletmelerin kullanımına sunulan spot kredinin temel özellikleri sıklıkla araştırılır. Bu kredi türünün nakdi krediler arasında sıralandığı ve işletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamaları için hazırlanan önemli hizmetlerden biri olduğu bilinir. Buna ek olarak KOBİ’ler, ticari işletmeler ve esnaflar spot kredi hizmetinden yararlanabilir. Ele alınan bu kredi türünün uygunluğunun değerlendirilebilmesi için ise spot kredi özellikleri ve başvuru evrakları hakkında bilgi edinilmesinde fayda vardır.

Spot kredi nedir?

Ticari işletmelere kısa vadeli olarak yatırım ve finansman ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla verilen spot kredi nakit girişinin öngörülebildiği durumlarda kullandırılır. Bu kredi türü planlandığı ödeme süresi içerisinde faiz oranı değişkenlik göstermeyen bir hizmettir. Dolayısıyla “Spot kredi ne demek?” sorusunun temel yanıtlarından biri bu ürünün piyasa koşullarındaki gelişmelerle anlık gidişata göre sunulmasıdır. İşletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda orta vadeli olarak planlanan spot kredi esnaflara, KOBİ’lere ve ticari işletmelere özeldir.

Spot kredi özellikleri nelerdir?

Kullanılacağı dönemdeki piyasa koşulları göz önünde bulundurularak bankalar tarafından ticari işletmelere, esnaflara ve KOBİ’lere sunulan spot kredi nakdi kredi hizmetleri arasındadır. Bu kredinin hem faiz tutarı hem de anapara miktarı bankalar tarafından planlanan vade sonunda tahsil edilir. İncelenen bu bankacılık hizmetinin niteliklerinin anlaşılması için sıralanabilen spot kredi özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Spot kredilerde piyasa koşullarına uygun olarak belirlenen faiz oranı vade sonuna kadar sabitlenir.
  • Bu nakdi kredi hizmetinde işletmeler ile işletme sahiplerinin piyasalardaki dalgalanmalardan ve ani değişimlerden etkilenmeleri önlenir.
  • Spot kredilerin ödemeleri tahsil edilirken anapara ve faiz tutarlarına ek olarak işletme ücreti gibi bedellerin de vade sonunda alınması söz konusudur.
  • Bu kredi ürünü işletmelerin kısa süreli finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulduğu için kısa ve orta vadeli olarak planlanır.

Spot kredi şartları nelerdir?

Bankaların müşterilerine sunduğu nakdi kredi opsiyonları arasında yer alan spot kredinin hangi koşullar karşılandığı zaman alınabildiği merak edilir. Bu bağlamda spot kredi başvurusunda bulunulması için temelde esnaf, KOBİ ya da ticari işletme unvanına sahip olunması gerektiği belirtilmelidir. Buna ek olarak spot kredi başvurusunun onaylanması için bankalar tarafından işletmelere sunulan limitlerin dikkate alınması gerekir. Yine bu nakdi üründen yararlanılması için başvuru sürecinde spot kredi evrakları eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Spot kredi başvurusunda bankalar tarafından talep edilen evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanının fotokopisi
  • Mevcut ise Oda Kayıt Belgesi
  • Şahıs firmasına ait olan son 2 yıla yönelik hesap defteri veya bilanço
  • Son 2 yıla ait olan gelir tablosu
  • Mevcut ise mal varlığı dökümü
  • İmza beyannamesi
  • Son 2 yıla ait olan Vergi Levhası

Spot kredi ile rotatif kredi arasındaki fark nedir?

TL ya da yabancı para cinsinden kullanılabilen spot ve rotatif krediler temelde işletmelerin kısa veya orta vadeli ihtiyaçlarının karşılanması için planlanır. Ancak bu kredi türleri belirli özellikleri bakımından farklılık gösterir. Spot kredi ile rotatif kredi arasındaki fark üzerine sunulabilen temel detaylar aşağıdaki listede derlenmiştir:

  • Spot kredilerde anapara, faiz, işletme ücreti gibi bedellerin toplamı vade sonunda tahsil edilirken rotatif kredilerde ise nakit akışına göre kredinin bir kısmının veya tamamının erken dönemde kapatılması mümkündür.
  • Spot kredilerin faiz oranı sabit iken rotatif kredilerin faizleri değişkenlik gösterir.
  • Rotatif kredilerin faiz tutarı üç ayda bir belirlenirken spot kredilerin faizleri ise bu hizmetten yararlanılan tarihte direkt olarak hesaplanır.
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler