FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Takipteki krediler arttı, karlar azaldı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören mevduat bankalarının takipte olan kredileri Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 artışla 8 milyar 516 milyon TL’den 11 milyar 71 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde İMKB’de işlem gören bankaların karları ise yüzde 12 azalarak 10 milyar 156 milyon TL’den, 8 milyar 938 milyon TL’ye geriledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), İMKB'de İşlem Gören Ticaret Bankalarının Üç Aylık Toplu Bilançosu-Aralık 2008 sonuçlarını açıkladı. Hisseleri İMKB’de işlem gören bankalar; Akbank, Alternatifbank, Denizbank, Finans Bank, Fortis Bank, Şekerbank, Tekstil Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Halk Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası'ndan oluşuyor.

Aralık 2008 itibariyle, İMKB’de işlem gören mevduat bankaların, sektör toplam aktifleri içindeki payı yüzde 74, toplam krediler içindeki payı yüzde 83 ve toplam mevduat içindeki payı yüzde 78 oldu.

TOPLAM AKTİFLER YÜZDE 26 ARTTI

Toplam aktifler aynı dönemde bir önceki yıl sonuna göre yüzde 26 artarak, 526 milyar TL’ye yükseldi. Likit aktifler yüzde 41 artarken, finansal varlıklar yüzde 15, krediler yüzde 31 oranında artış gösterdi. Kredilerin toplam aktifler içindeki payı Aralık 2007’ye göre 2 puan artarak yüzde 55’e çıkarken, Eylül 2008’e göre ise 3 puan geriledi. Takipteki kredilerde yüzde 30 artarak 11 milyar 71 milyon TL’ye yükseldi. Özel karşılıklar da yüzde 19 artışla 9 milyar 183 milyon TL oldu. Özel karşılıkların takipteki kredileri karşılama oranı ise yüzde 83 düzeyinde olduğu belirlendi.

TL mevduat, bir önceki yılın sonuna göre yüzde 27 artarak 206 milyar 594 milyon TL, yabancı para mevduatın TL karşılığı da yüzde 32 artışla 131 milyar 629 milyon TL’ye yükseldi. Yabancı para mevduatın, dolar bazında önemli bir değişiklik göstermediği görüldü. Bu gelişmede TL’nin yabancı paralar karşısındaki değer kaybı, 2008 yılının son çeyreğinde döviz mevduatta yaşanan çekilme ve yabancı ortaklı bankaların, ana ortaklarından ticari döviz mevduatı sağlaması etkili oldu.

FAİZ ORANLARIN YÜKSELMESİ ÖZKAYNAKLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Mevduat bankalarının özkaynakları Aralık 2008 itibariyle bir önceki yıl sonuna göre yüzde 12 oranında artarak 56 milyar 842 milyon TL olurken, ödenmiş sermaye ve diğer sermaye yedeklerindeki artış özkaynak artışını olumlu etkiledi. Buna karşın, faiz oranlarının yükselmesi paralelinde menkul değerler değerleme farkları özkaynakları olumsuz etkilediği tespit edildi. Özkaynakların toplam aktiflere oranı yüzde 10.7 düzeyinde gerçekleşti. Mevduat dışı kaynakların TL karşılığı, TL’nin değer kaybı paralelinde yükselirken, dolar bazında yüzde 1 geriledi. Yabancı para aktiflerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 35 ve yabancı para pasiflerin toplam pasifler içindeki payı yüzde 38 düzeyinde gerçekleşti.

NET FAİZ MARJI AZALDI

Bankalarının faiz gelirleri 61.8 milyar TL, faiz giderleri ise 39.8 milyar oldu. Faiz gelirlerinde en önemli iki kalem, menkul değerlerden ve kredilerden alınan faizler oluştu. Faiz giderlerinin büyük bir kısmı ise mevduata verilen faizlerden kaynaklandı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre, net faiz marjı azalış gösterdi. Net faiz geliri ile net ücret ve komisyon gelirlerindeki artışa karşın, tahsili gecikmiş alacakların özellikle yılın son çeyreğinde hızla artması sonucu, özel karşılıklardaki artış ve diğer faaliyet giderlerindeki yükseliş kar hacminin daralmasına yol açtı. Net kar, Aralık 2007’ye göre yüzde 12 oranında gerileyerek 8 milyar 938 milyon TL’ye düştü. Aralık 2007’de yüzde 20 olan yıllık bazda özkaynak karlılığı, Eylül 2008’de yüzde 17.4 ve Aralık 2008’de yüzde 15.7 düzeyine geriledi.

HİSSE SENETLERİNİN PİYASA DEĞERİ 181 MİLYAR TL

Öte yandan, aynı dönemde hisse senedi piyasasında işlem hacmi 16.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu miktarın yüzde 56’sına karşılık gelen 9.5 milyar TL’lik işlem, bankalar ve katılım bankaları alt sektörünün hisseleri aracılığıyla gerçekleşti.

Bankalar ve katılım bankalarının toplam işlem miktarı içindeki payı yüzde 49 olarak gerçekleşti.

İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, Aralık itibariyle 181 milyar TL oldu. İMKB’de işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri ise 66 milyar TL ile toplam piyasa değerinin yüzde 37’sini oluşturdu.(ANKA)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler