FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEDAŞ'tan baz istasyonu kıyağı

TEDAŞ’ın, 2003 yılında Aycell’e yaptığı gizli protokol ile devleti zarara uğrattığı ortaya çıktı.Protokol ile Aycell’e indirimli konuşma karşılığında 10 yıl boyunca kira vermeden baz istasyonu kurma yetkisi verilirken, protokolün Aycell’in Aria ile birleşerek Avea olmasından sonra da devam ettiği belirlendi. TEDAŞ ile Aycell arasında 2003 yılında yapılan gizli anlaşma Yüksek Denetleme Kurulu’nun raporuna takıldı. Protokol kapsamında, TEDAŞ personelinin abone olma koşuluyla indirimli tarifeden yararlanması sağlanırken, TEDAŞ’ta bunun karşılığında Aycell’e 10 yıllığına, bağlı şirketleri de dahil olmak üzere mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde baz istasyonlarını herhangi bir ücret ödemeden kurma hakkı verdi.

**-SÖZLEŞME ARİA İLE BİRLEŞMEDEN SONRA DA DEVAM ETTİ-

**

Protokolün imzalandığı sırada kamu şirketi olan Aycell’in özel şirket Avea ile birleşmesine karşın protokol uygulanmaya devam etti. 2008 yılında sözleşme yenilenirken, temel hükümler saklı kaldı. Aycell 2004 yılında Aria ile birleşerek Avea adını almıştı. Aycell ile gizli protokol imzalandığında da Avea ile yenileme yapıldığında da TEDAŞ Genel Müdürlüğü görevinde Haşim Keklik bulunuyordu.*****

**-TURKCELL VE VODAFONE’DAN 1.5 MİLYON BAZ İSTASYONU KİRA ALINDI-

**

Baz istasyonu kurulabilen TEDAŞ’a ait gayrimenkuller arasında aydınlatma direkleri, trafo merkezleri ve işletme hizmet binaları da bulunuyor. Bu gayrimenkuller üzerinde GSM operatörlerinin baz istasyonu için ödemesi gereken kira bedelleri ise 2005 yılında TEDAŞ Yönetim Kurulu tarafından belirlendi. Buna göre, operatörler kullandıkları enerji bedeli ve KDV hariç Ankara, İstanbul ve İzmir’de 5 bin dolar, diğer il merkezlerinde 3 bin dolar, ilçe, köy ve mezralarda 2 bin dolar kira bedeli ödemesi gerekiyor. 2007 yılında KDV hariç baz istasyonları için Turkcell ve Vodafone şirketlerinden yaklaşık 1.5 milyon lira tutarında kira alındığı tespit edildi.

Yüksek Denetleme Kurulu’nun raporunda, kira alınmadığı için fatura düzenlenmediğine dikkat çekilirken, sözleşmeyi hazırlayan kişilerin de damga vergisi mükellefi konumuna girdiği için bu tutarın ödenmesi gerektiği vurgulandı.

-VERGİ KAÇIRDILAR-

Raporda, “Avea’ya ait baz istasyonları ile ilgili kira bedeli tahakkuku yapılması ve ticari kazanç olarak nitelendirilerek vergilendirilmesi gerekmektedir. Ancak söz konusu mevzuata TEDAŞ tarafından uyulmadığı görülmektedir” denildi.

Kurul ayrıca, söz konusu sözleşmenin fesih edilerek, diğer GSM operatörlerine yapılan ticari uygulamanın uygulanması, vergi yasalarındaki süreler dikkate alınarak geçmişe yönelik olarak fatura kesilmesi, Damga Vergisi Kanun’un, Vergi Usul Kanun’un, Katma Değer Vergisi Kanun’un ve Kurumlar Vergisi Kanun’un cezai yaptırımların da uygulanması gerektiği uyarısında bulundu.

ANKA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler