FİNANS

Ticari araç sahiplerine müjde

**Hafif ticari araç kiralama hizmetlerinde krize yol açan Karayolu Taşıma Yönetmeliği, yürürlüğe girmesine bir hafta kala değiştirildi.

**

Ticari araç sahiplerinin alacağı yetki belgeleri bir yıl daha indirimli olacak. İndirim oranı ise yüzde 94'ten 93'e çekildi. Yetki belgeleri 5 bin ile 258 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamların üzerinden indirim yapılıyor. Kargo ve nakliye şirketlerinin ertelenmesini beklediği belge denetimleri ise öngörüldüğü gibi 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayacak. Denetimlerde yetki belgesi, taşıt kartı ve SRC belgesi bulundurmayan kişi ya da şirketlere araç başına 224 liradan 2 bin liraya kadar para cezası kesilecek. Yüz binlerce hafif ticari araç sahibini ilgilendiren Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ni Zaman, 'Ticari araç yasağı şirketleri vuracak' başlığıyla gündeme getirmişti.

Ulaştırma Bakanlığı'na göre şu an 400 bin, operasyonel araç kiralama şirketlerine göre de 2,5 milyon ticari araçta yetki belgesi bulunmuyor. Bugüne kadar 47 bin çekici, 340 bin kamyon ve 103 bin kamyonet yurtiçi, 16 bin kamyon ile bin kamyonet de uluslararası yetki belgesi almış durumda. Cezalı duruma düşmek istemeyen kişi ve şirketler, belge almak için sıraya girdi. Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, bölge müdürlükleri ile sanayi ve ticaret odalarının yoğunluk sebebiyle hafta sonu da çalışacağını açıkladı. Kemaloğlu'nun verdiği bilgiye göre son bir haftada 5 bine yakın araç yetki belgesi aldı. Bugüne kadar da 123 milyon lira ceza kesildi.

Yeni yönetmelikle, K1 belgesiyle yurtiçi taşımacılık yapan tüzel kişilere 75 ton (yaklaşık 30 adet hafif ticari araç), gerçek kişilere de 25 ton istiap haddine sahip araç sahibi olma şartı getirilmişti. Bu şartlara uyum süresi ise firmanın yetki belgesinin yenilenme zamanına kadar uzatıldı. Bu durum taşımacılık yapan firmaları belli bir süre rahatlatacak. Ancak yine de pek çok firmanın bu şartı yerine getirmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.

ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜ ENDİŞELİ Filo yönetim şirketi FMT'nin ortağı Mithat Ayan, değişikliği sektörün yönetmelikten ne denli etkileneceğinin küçük bir resmi olarak niteledi. Ancak Ulaştırma Bakanlığı yeni yönetmelik ile asıl amaçlarının sektöre düzen getirmek olduğunu savunuyor. Ticaret, Ulaştırma, Gümrük, Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin (TUGEM) Başkanı Mehmet Tanbaş ise, Ulaştırma Bakanlığı'nın "Yetiştiremedim o yüzden belge alamadım ve indirimi kaçırdım demeden gel benden belgeni al. Yolda yakalanıp ceza yersen de bu senin sorunun. 200 bini aşkın firma nasıl gelip aldıysa sen de al." mesajı vermeye çalıştığını söylüyor. Bünyesinde 30 binden fazla araç bulunduran İntercity de, değişen yönetmeliği "Değişen çok bir şey yok. Bu hafta bir şey olmazsa maalesef kiralama yasaklanıyor." sözleriyle değerlendiriyor.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SINAVLA VERİLİYOR
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre taşımacılık sektöründe var olabilmek için ilgili firmanın yetki ve taşıt belgesi bulundurması şart. Ayrıca taşıtın 63 TL'ye alınan taşıt kartı olması gerekiyor. Çalışan için de mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu. Üst düzey yöneticilerin ÜDY, diğer çalışanların ODY, sürücülerin de SRC belgesini bulundurması gerekiyor. ÜDY, 25 Şubat 2006 itibarıyla en az 5 yıl üst düzey yöneticilik yapanlara, ODY veya SRC, aynı tarih itibarıyla 3 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlara mesleki yeterlilik belgesi doğrudan veriliyor. Şu ana kadar bir milyon 335 bin kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Bu belgeyi almak için 50 lira ücretle sınava girmek gerekiyor. Şu ana kadar 10 sınav yapıldı. Bunlara yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

HANGİ BELGE İÇİN NE İSTENİYOR?
C1: (Kendi iştigali ile ilgili uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç sahibi olmak.

C2: (Uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) En az 10 ticari araç, 300 ton taşıma kapasitesi ve 100 bin lira sermaye

C3: (Uluslararası ve yurtiçi ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az üç ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye sahibi olması gerekiyor.

L1: (Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapanlar) 100 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, bin metrekare depo ve 150 bin lira sermaye

L2: (Uluslararası ve yurtiçi işletmeciliği yapanlar) 150 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, 2 bin metrekare depo ve 300 bin lira sermaye.

K1: (Yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) Gerçek kişi 25 ton, tüzel kişi 75 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç ve 10 bin lira sermaye.

K2: (Kendi iştigali ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç.

K3: (Yurtiçi ticari ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az 3 ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye.
(Zaman)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler