FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toplam kaç tane kripto var? Hangi ülkenin kripto parası var?

Kripto paralar günümüzde NFT, stabil coin, token ve coin gibi gruplara ayrılır. Bu para birimlerinin merkezine dönüşen ülkeler ise kripto para sahiplerinin sayısı gibi parametreler dikkate alınarak saptanır. Buna ek olarak günümüzdeki toplan kripto para sayısının belirtilmesi için güncel verilerin incelenmesi gerekir. Daha sonra ise sunulan bilgilere konu olan kripto paraların üretim sürecini açıklayan madencilik terimine değinilmelidir.

Toplam kaç tane kripto var? Hangi ülkenin kripto parası var?

Günümüzde on binlerce işletmenin kripto para birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul etmesiyle birlikte kripto para çeşitlerinin özellikleri ilgi çekici hale gelir. Bu bağlamda popüler kripto para birimlerinin hangi ülkelere ait olduğu ve piyasada toplamda kaç adet dijital para bulunduğu sıklıkla araştırılır. Coin, NFT, token ve stabil coin şeklinde sınıflandırıldığı görülen dijital paralar 2023 yılı itibarıyla neredeyse 1 trilyon dolardan fazla piyasa değerine sahiptir. Toplamda kaç adet kripto para olduğu ve hangi ülkelerin kripto para merkezine dönüştüğü ise yapılan detaylı araştırmalara göre açıklanabilen önemli hususlardandır.

Toplam kaç tane kripto var?

Geleneksel bankacılık sistemine alternatif olarak oluşturulan dijital ödeme sisteminde kullanılan kripto paralar birden fazladır. Yani kripto para denildiği zaman akla ilk olarak Bitcoin gelse de piyasada birbirinden çeşitli kripto para birimlerine rastlanması olağandır. Nitekim Dogecoin, Ethereum, Tether USDt, XRB ve BNB gibi kripto para birimlerinin de son derece popüler olduğu söylenebilir. Bu bağlamda toplamda kaç tane kripto para olduğuna dair net bir bilgi sunulması mümkün değildir. Çünkü kripto para piyasasına gün geçtikçe yeni birimlerin eklendiği görülür. Ancak 2009 yılında Bitcoin'in piyasaya sürülmesiyle birlikte kripto para çeşitlerinin günümüze kadar nasıl gelişim gösterdiği aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • 2009 senesinde kripto para piyasasının ilk merkezi olmayan Bitcoin kripto para birimiyle adını duyurmaya başladığı bilinir.
  • Zaman içerisinde kripto para birimlerinin çeşitleri artmaya başlarken bu dijital paralar token, coin, NFT ve stabil coin olarak sınıflandırılmıştır.
  • Mart 2023 itibarıyla piyasada neredeyse 22.000 adet kripto para biriminin yer aldığı görülür.
  • Günümüzde on binlerce kripto para birimi mevcut iken bunların toplam piyasa değerinin ise 1 trilyon dolardan fazla olduğu bilinir.

Hangi ülkenin kripto parası var?

Günümüzde on binlerce kripto para birimine rastlanırken bu kripto para çeşitlerinin gün geçtikçe çeşitlendiği görülür. Kripto para birimleri arasında ön plana çıkan Bitcoin ise dünya çapında neredeyse 180 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. Bununla birlikte Bitcoin gibi kripto para birimlerinin on binlerce işletme tarafından bir ödeme yöntemi olarak kabul edildiği söylenebilir. Kripto para piyasasındaki bu gelişmeler ise hangi ülkelerin kripto parasının olduğunun araştırılmasına yol açar. Bu bağlamda ilk olarak kripto paraların gerçek kişiler tarafından oluşturulabildiği hatırlatılmalıdır. Dolayısıyla bir kripto paranın hangi ülkeye ait olduğu değil, hangi ülkelerin kripto para merkezlerine dönüştüğü açıklanmalıdır. Buna bağlı olarak günümüzde kripto para merkezine dönüşen ülkeler aşağıdaki gibi belirtilmelidir:

  • Hangi ülkelerin kripto para merkezine dönüştüğüne dair açıklama yapılırken Merchant Machine olarak adlandırılan ödeme işlemleri karşılaştırma sitesi tarafından yapılan bir araştırma kaynak alınabilir.
  • Yapılan araştırmalara göre kripto para sahipleri, bu dijital ödeme sistemini kabul eden işletmeler ve Bitcoin ATM'lerinin sayısı dikkate alındığı zaman ABD'nin kripto para piyasasında öne çıkan bir ülke olduğu görülür.
  • Yukarıda sıralanan parametreler temel alındığı zaman kripto para piyasasında öne çıkan diğer ülkeler ise Ukrayna ve İngiltere olarak açıklanabilir.
  • Bir önceki maddelerde sıralanan ülkelere ek olarak Hindistan, Tayland, Rusya, Fransa, Hollanda ve Vietnam da kripto para piyasasında etkin olan ülkeler arasında gösterilir.
  • Kripto para piyasasının merkezine dönüşen ilk on ülke arasına dahil olan yerler arasında Kolombiya da mevcuttur.

Herkes kripto para üretebilir mi?

Kripto para madenciliği üzerine araştırma yapan kişiler temelde herkesin kripto para üretip üretemediğini merak eder. Bu nedenle ilgili araştırmaya yönelik olarak bilgi aktarımı yapılırken kripto para madenciliğinin ne olduğu hatırlatılmalıdır. Kripto para sisteminde madencilik kavramı çeşitli yazılımlar ile matematik problemlerini temsil eder. Yani altın bulmak için gerçek anlamda kazı yapılırken kripto para madenciliğinde de yazılıma yönelik olan hususlara hakim olmak gerekir. Bu bağlamda kripto para madenciliğinin teknik bilgi ve uğraş gerektirdiği belirtilmelidir. Ancak çeşitli teknolojik sistemlere sahip olan her bir kişinin kripto para madenciliği yapma hakkı vardır. Buna bağlı olarak gerekli koşullar sağlandığı takdirde herkesin kripto para üretebildiği açıklanmalıdır.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler