Yastık altındaki altınların değeri tartışılırken, toprak altındakileri, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer açıkladı.
Türkiye'nin 6 bin 500 ton altın rezervine sahip olduğunu kaydeden Üzer, toprak altındaki altının parasal karşılığının 120-130 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 6 bin 500 tonluk altının 700 tonunu işletebildiğini dile getiren Üzer, "Altında ciddi potansiyelimiz var. Potansiyeli kullanıp ekonominin emrine sunmamız lazım. Dünyadaki gelişmiş ülkeler de siyanürle altın elde ediyor. Bir kısım çevreler tepki duyuyor. Bütün tedbirlerin alınması noktasında sızma konusunda çevre kirlenmesi konusunda Bakanlık tedbirleri aldırıyor. Toprak altında milyarlarca dolar altını ekonomiye kazandırmalıyız" dedi.
Küresel krizin ekonomiye etkilerini en aza indirmek adına yastık altındaki altınların değeri tartışılıyor. Ekonomiye kazandırılması gereken yastık altı varlığın 40-100 milyar dolar arasında olduğu ifade ediliyor.
Toprak altında ne kadar altın olduğunu ise MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, anlattı.
"Yastık altındakilere ben bakmıyorum. MTA olarak biz bakmıyoruz. Yer altındakilere bakıyoruz" diyen Üzer, jeolojik haritalara bakarak Türkiye'de 6 bin 500 ton altın rezervi bulunduğunu kaydetti.
Bu miktarın 700 tonunu işletebilir hale getirdiklerini söyleyen Üzer, yüzde 90'ın yerin altında durduğuna dikkat çekti. Altını sondajla işletebilir hale getirmek gerektiğini belirten Genel Müdür, altın çıkarmada son yıllarda hızlı bir gelişme olduğunu ifade etti. Uşak Eşme ve İzmir Bergama'da altın tesisleri bulunduğunu kaydeden Üzer, Gümüşhane ve Erzincan'da da iki yeni tesis açıldığını dile getirdi. İzmir'de Efem Çukuru'nda küçük bir tesisin hayata geçeceğini aktaran Üzer, "Benim Altıncılar Derneği'nden edindiğim bilgiye göre 3 sene sonra 38-40 tona yakın altın üretilecek. Şu an 10 ton üretiyoruz" diye konuştu.
DÜNYADA İLK ALTIN RAFİNERİSİ ANADOLU'DA KURULDU
Türkiye'nin, altın kullanımında Hindistan'ın ardından dünyada ikinci sırada bulunduğunu aktaran Üzer, "Türkiye dışarıdan 250 ton altın getiriyor. Bu 6 milyar dolar civarında. Bunun 4'te 1'ini işleyip geri gönderiyor. Diğer kısmı burada kalıyor" dedi.
Altını çok seven bir millet olduğumuzu kaydeden Genel Müdür Üzer, bilgi kirliliğinden dolayı altın işletmeciliğine karşı çıkıldığını belirtti. Çevre Bakanlığı'nın bütün tedbirleri aldığı bilgisini veren Üzer, üreticilerin de çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden altın üretimi yaptığı bilgisini verdi. "Altını halkımıza iyi anlatıp bu altınları ekonomimize kazındırmamız lazım. Gelişmiş ülkeler bunu yapıyor. Siyanürle yapıyor." diyen Üzer, 6 bin 500 tonluk rezervin parasal karşılığını hesapladı: "250 tonu 6 milyar dolar. Bin katı yaklaşık 120-130 milyar dolar yapar. Altında ciddi potansiyelimiz var. Potansiyeli kullanıp ekonominin emrine sunmamız lazım. Hititlerden bu yana altıncılık yapılıyor. Dünyada ilk rafineri Anadolu'da kurulmuş."