FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türk Lirası daha da zayıflayabilir"

Citigroup, Cuma günü yayınladığı raporunda Türk hisse senetleri için yatırım tavsiyesini 'nötr'e düşürürken, Türk Lirası için de değer kaybının süreceği değerlendirmesinde bulundu.

Türk Lirası'nın diğer yüksek getirili para birimleri İzlanda Kronu ve Güney Afrika Rand'ı ile paralel hareket ettiğini savunan Citigroup analistleri, bu iki para biriminin performansına bakıldığında, Türk Lirası'nın daha da zayıflayabileceğinin görüldüğünü ifade ediyorlar.

Türk Lirası, İzlanda Kronu ve Güney Afrika Rand'ının 2005 yılı sonlarından bu yana Avro karşısında benzer performans sergilediklerini ifade eden Citigroup analistleri, 2006 Ocak ayında İzlanda Kronu'nda başlayan aşağı hareketi, Türk Lirası'nda satışların izlediğini ardından da Rand'da gerileme olduğunu ve üç para birimininde benzer şekilde yaklaşık yüzde 30 değer kaybettiklerini hatırlatıyorlar.

Risk alma iştahının tekrar artması ile bu para birimlerinin değer kazandığını ancak 2007 Kasım ayında yeni bir zayıflığın başladığını aktaran analistler, İzlanda Kronu ve Rand'ın benzer seyir izlemelerine karşın, Türk Lirası'nın bunlardan ayrıldığına dikkat çekiyorlar. Ocak ayındanitibaren ise Türk Lirası'nın da değer kaybetmeye başladığına işaret eden analistler, Avro/YTL paritesinde son 3 ayda değer kaybının yüzde 25'e ulaştığını ancak, diğer iki para biriminin kaybının yüzde 40'a yaklaştığı göz önüne alındığınında Türk Lirası'nın hala benzerlerinin üzerinde performans gösterdiğini vurguluyorlar.

Türk Lirası'nın en büyük destekçisinin Türk vatandaşlarının dolar satışı yamaları olduğunu ifade eden analistler, ancak yerel oyuncuların politik belirsizlikler nedeniyle bu satışlarını azaltmaları halinde Türk Lirası'nda değer kaybının daha uzun süreli olabileceğini vurguluyorlar.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler