FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye, bayramda "Dubai virajını" döndü

**Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Türkiye piyasasının, bir-iki günlük şokun ardından, özellikle Kurban Bayramının tatil olması sayesinde ''Dubai virajını dönmüş göründüğünü'' belirtti.

**

Bahçuvan, Dubai'de ortaya çıkan borç krizinin Türkiye piyasasını etkilemesine ilişkin olarak soruları yanıtlarken, Türkiye piyasasının, Kurban Bayramında kapalı olmasının verdiği ''şans'' ile bugün kötü başlangıç yapmadığını, ancak sorunun henüz bitmediğini söyledi. Bahçuvan, ''Bundan sonra kaynak açısından çok rahat ulaşılabilir diye gözüken Arap ülkeleri ve İslami kaynaklara eskisi kadar rahat ulaşılamayacağı anlaşılmış olmalı'' dedi.

İKİNCİ ŞOK DALGASI
Bahçuvan, bundan sonra Dubai'nin borçlarıyla ilgili olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin tutumunun, borcun ne kadarının ödenip, ne kadarının ödenmeyeceğinin ve diğer ülkelerinin bu süreçte Dubai'ye destek verip vermeyeceğinin önem taşıdığına işaret etti.

Şu an için piyasalardaki beklentinin, Dubai'nin diğer emirlikler sayesinde borcunun ödemeye devam edeceği ve bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağı yönünde olduğunu belirten Bahçuvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Aksi halde bunu çok daha kötü fiyatlamaları gerekirdi. Bu yüzden, önümüzdeki günlerde diğer emirliklerden bu yönde bir destek çıkmaz ise, bu piyasalarda ikinci bir şok dalgası yaratabilir. Her şeye rağmen, faizlerin bugün geldiği noktada, artan likidite ve hedge fonların bunlara ulaşma kolaylığı, piyasalarda yukarı yönlü manipülasyon ve balonların oluşmasına çok rahat olanak sağlayacaktır.''

"TÜRKİYE PİYASASI REFERANS"
BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, gelişmekte olan piyasalar içinde Türkiye piyasasının referans gösterilebilecek durumda bulunduğunu ifade ederek, yabancı yatırımcı ağırlığının, Merkez Bankasının faiz indiriminin, gelişmekte olan ülkeler açısından referans kabul edilmesiyle Türkiye'nin örnek ülke olarak algılandığını, ancak IMF ile anlaşma yapılmamasına rağmen ekonominin bozulmamasının, Türkiye'yi bu ülkelerden ayırıp, Türkiye'nin risk primini daha da düşürdüğünü söyledi.

Bahçuvan, risk priminin artmasına yol açacak şeyin siyasi alanda yaşanacak bir karmaşa veya erken seçim şeklinde beklentilerin ortaya çıkması olabileceği görüşünü savundu.

Türkiye borsasında fiyatların şu an için doymuş olduğunu düşündüğünü ifade eden Bahçuvan, ''Çok olumlu haberler dışında, yatay ve aşağı yönlü piyasaya karşı, yatırımcıların hazırlıklı olması gerekiyor. Tüm dünya piyasaları için büyük halka arzlar tekrar başlamadan piyasaların düzeldiğini söylemek çok fazla iyimserlik olur'' diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler