Merkez Bankası’nın 2009 enflasyon hedefini yukarıya çekmesi, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times Gazetesi, “Türkiye, havluyu attı mı?” derken “Türkiye’nin Merkez Bankası Başkanı, baskı altında büküldü ve gelecek yıldaki enflasyon hedefini bir kata yakın arttırdı” diye yazdı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Merkez Bankası’nın 2009 enflasyon hedefini yüzde 4’ten yüzde 7.5’e çıkarma kararını hem bir haberde hem de bir yorum köşesinde değerlendirdi. Yorumunda “Türkiye, havluyu attı mı?” sorusunu soran gazete, “Enflasyon küresel olarak merkez bankalarının hedeflerinin çok üstünde seyrediyor. Türkiye’nin Merkez Bankası Başkanı da, Salı günü baskı altında büküldü ve gelecek yıldaki hedefi yüzde 4’ten yüzde 7.5’ye çıkarak bir kata yakın bir artış yaptı” diye yazdı.
İngiliz gazetesi, aynı konuya ilişkin Vincent Boland imzalı haberinde ise, Türkiye’nin Merkez Bankası’nın, hızlı yükselen enerji ve ürün fiyatlarının karşısında önümüzdeki 3 yıldaki enflasyon hedeflerini önemli ölçüde artırdığını belirterek Bankanın kredibilitesinin söz konusu olduğu görüşünü dile getirdi. Gazete şunları yazdı:
“Merkez Bankası’nın attığı adım, sıkılaştırılan para politikası ile gevşetilen mali politikası arasındaki sorun nedeniyle son aylarda aralarının açık olduğu gibi gözüken hükümetin desteğini sağladı.”
Ancak analistlerin Merkez Bankası’nın kararını sorguladıklarını, Bankanın enflasyonu hızlı ve inandırıcı bir biçimde düşürme iddiasını zayıflattığı gibi göründüğünü söylediklerini kaydeden gazete, Türkiye’nin en yakından izlenen yükselen piyasalardan biri olduğunu belirtti.
Gazete, borsanın yüzde 70’ine sahip olan yabancı yatırımcıların aylarca Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesini sorguladıklarını ve hedefleme rejimine ilişkin kuşkulu olduklarını yazdı.
“SİYASİ KRİZE KİLİTLENMİŞ HÜKÜMET BÜYÜMEYİ ARTIRMAYA İSTEKLİ”
Merkez Bankası’nın 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin hedefleri de yükselttiğini kaydeden gazete, şöyle devam etti:
“Hedeflerin yukarıya revize edilmesinin Banka'nın, para politikasının, beş yıllık bir büyümenin ardından yavaşlayan ekonomik büyümeye çok sayıda duvar oluşturmasını istemediğinin işareti olarak görünüyor. Siyasi bir krize kilitlenmiş hükümet de, kamu harcamaları yoluyla büyümeyi artırmaya istekli.”
Financial Times, Türkiye’nin enflasyon hedefinin 2000 yılında yüzde 70 düzeyinde bulunduğunu anımsatarak ekonomik ve yapısal reform programının en büyük başarılarından birinin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu belirtti. Türkiye’nin 2006 yılında enflasyon hedeflenmesini uygulamaya başladığını ancak enflasyonun Mayıs ayında yıllık olarak yüzde 10.7’ye çıkarak yıllık yüzde 4 hedefin çok üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.
Financial Times, 2006 ve 2007 yıllarında hedeflerini ıskalayan Merkez Bankası’nın bu yılda üçüncü defa olarak hedeflerini kaçırma olasılığıyla karşı karşıya bulunduğunu da yazdı.