Dünya Altın Konseyi, yatırımcıların global krizden kaçış yolları aradığı 2008 yılının üçüncü çeyreğinde, altın talebinin dolar bazında tüm zamanların çeyrek rekorunu kırarak 32 milyar dolara ulaştığını bildirdi. 2008’in üçüncü çeyreğinde altın talebi dolar bazında 2008’in ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 45, tonaj olarak ise bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 18 artış gösterdi.
Açıklamaya göre, İsviçre, Almanya ve ABD pazarlarındaki güçlü külçe ve sikke alımlarıyla birlikte, 2008’in üçüncü çeyreğinde perakende altın yatırım talebi yüzde 121 artışla 232 tona yükseldi. Üçüncü çeyrekte, Avrupa’da tüm yılların altın talebi rekoru kırıldı ve 51 ton külçe - sikke alımı gerçekleşti. Aynı dönemde Fransa’da 1980’lerin başından bu yana ilk kez altına ciddi miktarda yatırım yapıldı. Finansal belirsizlik nedeniyle altına dayalı borsa yatırım fonlarında 150 tonluk bir artış gözlendi. Lehman Brothers’ın iflas etmesi ve bankacılık sektörünün çökmesiyle birlikte yaşanan korkular sonucu, fonların akışı Eylül ayının sonunda en yüksek noktaya ulaştı.
Düşük altın fiyatları nedeniyle altın takı talebi 18 milyar dolaro larak gerçekleşti. Hindistan’da dolar bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 65 ve tonaj anlamında 40 tonluk artış gözlenirken, Orta Doğu, Endonezya ve Çin’de Dolar bazında yüzde 40’ın üzerinde, tonaj anlamında ise yüzde 10’luk yükselme gerçekleşti. ABD’deki altın talebinde ise dolar bazında yüzde 9, tonaj anlamında yüzde 29 İngiltere’de dolar bazında yüzde 5, tonaj anlamında yüzde 26’lık düşüş yaşandı.
2008 yılının üçüncü çeyreğini değerlendiren Dünya Altın Konseyi (WGC) CEO’su James E. Burton “Altının, paranın değerini koruma rolünün 2008 yılının 3. çeyreğinde ön plana çıkmasıyla birlikte yatırımcıların ve tüketicilerin altın taleplerinde artışlar yaşandı. Global ekonomiyi etkisi altına alan belirsizliğe baktığımızda, altının güvenilir bir yatırım aracı olmaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.
Hindistan’da düşük altın fiyatları, Muson yağmurları ve festival sezonunun başlaması nedeniyle üçüncü çeyrekte tüketici talebi 2007’nin üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 31 artış göstererek 250 tona yükseldi, dolar bazında ise talep 5 milyar dolarla rekor kırdı. Çin’de talep yüzde 18
artarak 109 tona ulaştı. Bölgedeki toplam tüketici harcamalarının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan Ortadoğu’da ise takı talebi üçüncü çeyrekte tonaj anlamında yüzde 15 artarken, dolar bazında yüzde 47 artış gösterdi ve 2.8 milyar Dolar ile yeni bir rekor kırdı. 2007 yılının aynı döneminde 7 ton olan perakende yatırım talebinde yüzde 23 büyüme ile, dolar bazında da yüzde 57’lik bir artış yaşandı.
TÜRKİYE’DE ALTIN YATIRIM TALEBİ REKOR KIRDI
Üçüncü çeyrekte Türkiye’yi değerlendiren Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, “2008’in üçüncü çeyreğinde altın fiyatlarındaki gerilemenin hem tüketiciler hem de altın sektörü tarafından değerlendirilmesiyle Türkiye’de altın talebi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak toplamda 99 tona ulaştı, yatırım talebi ise tüm yılların bütün çeyreklerin rekorunu kırarak yüzde 61 artışla 31.7 ton olarak gerçekleşti. Külçe ve sikke cinsinden perakende altın yatırım talebindeki artış YTL cinsinden nerdeyse ikiye katlanarak 1.1 milyar YTLye ulaştı" dedi.