**Başkana 30 bin lira, düz memura 9 bin lira ekstra emekli maaşı...
**
Maliye'nin rekor miktarda vergi cezası kestiği Merkez Bankası Vakfı, uzlaşma istediği halde pazarlık masasında sıfır lira teklif etti.
2002 ile 2007 yılları arasındaki dönemler için toplam 5 milyar liralık vergi cezası kesilen vakıfla Maliye yetkilileri geçen hafta Gelir İdaresi Başkanlığı'nda (GİB) biraraya geldi. Merkez Bankası Vakfı, yüklü cezayı öngören raporu kabul etmediği için rakam dahi telaffuz etmedi. Bunun üzerine yasal süreç başladı. Vergi dairesi, cezanın hesaplanması için talimat verdi.
1 MİLYAR 881 MİLYONLUK VERGİ CEZASI
İdare'den edinilen bilgilere göre vakıf, öncelikli olarak pazarlık masasında vergi cezasının kesildiği konuya ilişkin anlaşmaya yanaşmadı. Raporu kabul etmediği için de herhangi bir şekilde rakam dahi telaffuz etmedi. Uzlaşmalarda genel olarak verginin aslından başlanıyor. Cezalara ilişkin kısımda ise rakam yüzde sıfırdan başlarken genellikle yüzde 10'u geçmiyor. Maliye Bakanlığı gelirler kontrolörleri 2002-2003 yıllarına ait 1 milyar 881 milyon liralık vergi cezası kestiği vakfa 2004-2005-2006 ve 2007 yıllarına ait incelemelerden de yaklaşık 3 milyar TL'ye yakın fatura çıkarmıştı. Son cezanın 1,5 milyar TL'si vergi aslından kaynaklanıyor.
Gelirler kontrolörlerinin inceleme raporunda söz konusu vakfın ticari kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü ve vergi ödemesi gerektiği tespiti yapılıyor. İncelemelerde, vakfın sigorta şirketi gibi bireysel emeklilik sistemi hizmeti verdiği sonucuna ulaşıldı. İdare, vakıfları ticari faaliyette bulunmaları halinde ticari işletme olarak değerlendiriyor.
VAKIFDAN DA MAAŞ ÖDENİYOR
TC Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987 tarihinde kuruldu. Merkez Bankası mensupları adına o zamanki Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu kurucular arasında yer aldı. Vakıf, elde ettiği gelir ile Türkiye'nin en büyük finansal kuruluşlarından biri konumunda. Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaşı haricinde vakıftan da maaş ödeniyor.
DUDAK UÇUKLATAN MAAŞLAR
Merkez Bankası'nın yüzde 54,7 hissesi Hazine'ye ait bulunurken vakfın sermaye büyüklüğü 6 milyar TL civarında. Vakfın üyelerinin ortalama olarak 400-500 bin TL'lik birikimi bulunuyor. Bazı isimlerde bu rakam 1,5 milyon liraya kadar çıkıyor. Vakıf üzerinden alınan en düşük emekli maaşı 1.600 lira. Bu rakam üst düzey isimlerde 30 bin Türk Lirası'nı aşabiliyor. 70'in üzerindeki emeklinin maaşı ise 10 bin ile 31 bin yeni lira arasında.
EVLENME VE DOĞUM YARDIMI DA YAPILIYOR
Vakfın kuruluşundan önce bankadan emekli olanlara her yıl genel kurul tarafından belirlenen miktarda aylık yardım yapılıyor. Sağlık Yardımı Hesabı'ndaki limiti biten üyelerden hayati önemi haiz hastalığı bulunanların tedavi giderleri vakfın Sağlık Fonu'ndan karşılanıyor. Emekli üyelerin yoğun olarak yerleşmiş bulunduğu illerde dinlenme evleri açılıyor. Doğal âfetlerde zarar gören üyelerine yardım yapılıyor. Emekli üye, eş ve çocuklarının vefatları halinde cenaze giderleri karşılanıyor. Üyelerine kendi kaynaklarından kredi veren vakıf, üyelerin zaruri ihtiyaçlarının ucuza temini, evlenme, doğum, çocuklarının öğrenim gibi giderlerini karşılamak amacıyla uygun faizle ödünç vermek veya gerekli diğer girişimlerde bulunabiliyor.