FİNANS

TÜRKONFED'den 2019-2020 ekonomi değerlendirmesi

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: - "2020 yılı, 2019'a göre, ev ödevlerimizi eksiksiz yaparsak, nispeten daha olumlu bir yıl olacaktır" - "İyimser bir tahminle 2020 yılında yüzde 3-4 bandında bir büyüme öngörüyoruz" - "2019 yılını enflasyonda, YEP'te hedeflenen yüzde 11-12 bandında kapatacağımız anlaşılıyor"

İSTANBUL (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "2020 yılı, 2019'a göre,ev ödevlerimizi eksiksiz yaparsak, nispeten daha olumlu bir yıl olacaktır. Ekonomimizin pozitif bir ivme yakalaması, kırılganlıklarımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor elbette. Bu paralelde iyimser bir tahminle 2020 yılında yüzde 3-4 bandında bir büyüme öngörüyoruz."

Turan, yazılı açıklamasında, 2019-2020 yıllarının ekonomi görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yılın ikinci yarısında yaşanan kur şoku dalgası ile finansal ve reel sektörde yaşanan dalgalanmaların, ekonominin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini gösterdiğini dile getiren Turan, yatırım ve tüketim harcamalarında ciddi daralmalar yaşandığı bu dönemde, KOBİ'lerin, tahsilat başta olmak üzere ödeme sorunlarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ekonomide üst üste 3 çeyrek küçülerek, 20 yıllık tarihinde 4’üncü kez resesyondan çıkışın, 2019 yılı üçüncü çeyreğinde gelen yüzde 0,9’luk büyüme ile sağlandığını aktaran Turan, "Büyümenin 2019 yılında yüzde 0,5 civarında gelmesi için son çeyrekte yüzde 3-4 bandında bir performansı yakalayacağımızı düşünüyoruz. 2020 yılı, 2019 yılına göre,ev ödevlerimizi eksiksiz yaparsak, nispeten daha olumlu bir yıl olacaktır. Ekonomimizin pozitif bir ivme yakalaması, kırılganlıklarımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor elbette. Bu paralelde iyimser bir tahminle 2020 yılında yüzde 3-4 bandında bir büyüme öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, "Dolar tarafında gelişmekte olan ülkelerin izlediği genişlemeci para politikaları, Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için pozitif bir dönemi işaret ediyor. İçeride ve dışarıda belirsizlik yaratacak olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde kurun sakinliğini korumasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz indirimlerinin, dünyanın parasal genişleme dönemine girdiği bir süreçte enflasyonun hızlı bir şekilde gerilemesine neden olduğunu dile getiren Turan, "2019 yılını enflasyonda, YEP’te hedeflenen yüzde 11-12 bandında kapatacağımız anlaşılıyor. Reel sektörü canlandırmak ve yatırım iştahını artırmak amacıyla gerçekleştirilen faiz indirimleri, kredilerin bir miktar toparlanmasını sağladı ve tahsilatlarda pozitif bir hava yarattı. Ancak bu etkinin sürdürülebilir olması için 2020’de reel sektörün kredi iştahının üretim, istihdam ve ihracata yansımasını sağlayacak yapısal ve ekonomik reformların da gerçekleştirilmesi etkiyi artıracaktır." açıklamasında bulundu.

- "Özel sektörün yatırım iştahını artırmamız şart"

2019 yılında ekonominin yumuşak karnı olarak tabir ettikleri cari açık sorununun, cari fazlaya dönüştüğüne tanıklık edildiğini anımsatan Turan, şunları kaydetti:

"2019 yılının en olumlu gelişmelerinden biri olan cari dengede fazla yaşanması, cari açık sorununun 2020'de dikkatli olmamız gereken alanlardan biri olduğunu da gösterdi. Cari dengedeki iyileşmede, 16 aylık bir süreçte mal ithalatındaki 50 milyar doların üstündeki azalma etkili oldu. Hizmet ihracatı ve özellikle turizm sektörünün performansı da bu dönemde cari dengedeki iyileşmeye destek verecek şekilde gerçekleşti. Cari açığımız ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi ile azalmaya başlarken, 2020 yılında mali disiplin noktasında daha dikkatli olmamız gereken bir döneme de giriliyor.

İşsizlik Türkiye’de en önemli sorunlardan biri. İnşaat sektöründe 500 bin kişi işini kaybetti. Özellikle genç işsizliğin yüzde 26,1’lere yükselmesi, 2020 yılında istihdam artırıcı politikaların acil olarak devreye alınması gereğini ortaya koyuyor. Bankacılık sektörünün kredi iştahında artış gözlense de özel sektörün yatırım harcamalarında istenen düzeyde değiliz. Özel sektörün yatırım iştahını artırmamız şart. İhracatımız artıyor ancak bu artış verimlilik olarak yansımıyor. Markalı, yüksek katma değerli üretim ve ihracat çıkış yolumuz. Tasarruf oranlarımızın düşüklüğü dış borç ihtiyacımızı artırırken, son büyüme rakamlarına baktığımızda tüketim talepli bir desteğin olduğunu görüyoruz."

Turan, ileride risk oluşturacak bu talebin üretim, yatırım ve iç ve dış pazar açılımlarıyla dengelenmesinin büyümenin kalitesini ve sürdürülebilirliğini de destekleyeceğini ifade ederek, sürdürülebilir kalkınma ile terbiye edilmiş, insana dokunan bir büyüme modeline geçilmesi gerektiğini bildirdi.

- "Ekonomimizin bağışıklık sistemini reformlar ile güçlendirmeliyiz"

Orhan Turan, ekonominin sağlıklı ve güçlü bir biçimde nefes almasının, yapısal ve ekonomik reformlar ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine bağlı olduğunu ifade ederek, "Hukukun üstünlüğü ve eğitim, çağdaş ve katılımcı demokrasi, fikir ve ifade özgürlüğü, kurumların bağımsızlığı ve özerkliği ile liyakati esas alan bir sistemin inşası ekonomik reformların temelini sağlamlaştırır. Demokrasimizi geliştirirsek, ekonomimiz de gelişecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Günümüzde üretim ve sanayinin, teknoloji ile dijitalleşme çerçevesinde şekillendiğini belirten Turan, şunları kaydetti:

"Bu süreçte ne yaparsak yapalım odağımıza yüksek verimlilik ve yüksek katma değer artışı yaratacak üretimi koymalıyız. Vergiyi değil, üretimi artırmalıyız. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ederken, vergiyi adil bir şekilde tabana yaymalıyız. Ekonominin güven unsuru üzerine inşa edildiğini unutmadan, yatırım ortamını iyileştirip, istihdam alanlarını geliştirip, büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğine odaklanan sanayi odaklı, kalkınma odaklı yeni bir ekonomik modele geçmeliyiz.

Ülkemizin, sürdürülebilir kalkınma ve rekabetçilik gücü artışı için 3 önemli tuzaktan (Orta Gelir, Orta Demokrasi ve Orta Eğitim) kurtulması gerekiyor. Orta gelir tuzağından kurtulup, kapsayıcı ekonomik büyüme dinamiği yakalama hedefimiz, daha katılımcı ve kalıcı bir demokrasiye kavuşma hedefiyle de örtüşüyor."

- "Ekonomimizin ve KOBİ'lerimizin en önemli sorunu risk yönetimi ve tahsilattır"

KOBİ'lerin sorunlarına değinen Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye ekonomisinin yüzde 99,8'ini oluşturan ve büyük çoğunluğu aile işletmelerinden oluşan KOBİ’lerimizin kırılganlıklarının devam ettiği bir dönem yaşadık. Son 1,5 yılda da gördük ki finans kaynakları daraldığında KOBİ’lerimizin en önemli sorunu nakit akışı ve finansmana erişimi. KOBİ’lerimiz açısından rekabeti kısıtlayan en önemli faktör ise ödeme gecikmeleri. Uzun vadelere yayılan ödemeler ve nakit sıkışıklığını firmalar kendi öz kaynakları ile çözemediğinde finansman sağlamaya çalışıyor.

KOBİ’lerin finansmana erişimde orta ve büyük ölçekli firmalara göre, her zaman daha dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, finansman kaynaklarının pahalandığı ve azaldığı dönemlerde, işler KOBİ’ler için daha da zorlaşır. Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun da risk yönetimi ve tahsilat olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada alacak sigortasından teşvik ve kredilere, ödeme ve tahsilat sürelerinden finansmana erişime KOBİ’lerimizi önceliklendiren politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu noktada TÜRKONFED olarak 2011 yılında ortaya koyduğumuz öneriyi son 2 yıldır da bir kampanya ile devam ettiriyoruz. 'Önce Küçüğü Düşün' ilkesi çerçevesinde belirlenecek 2020 politikalarının ekonomimizin dengelenmesine de destek sağlayacağına inanıyoruz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler