FİNANS

TÜSİAD: İstihdam yavaşlıyor

İSTANBUL (ANKA)- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2007 yılı Ocak-Şubat-Mart dönemi sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada sanayi ve hizmetler sektöründe istihdam artışındaki yavaşlamanın devam ettiğini bildirdi.

TÜSİAD’ın açıklamasında 2006 yılına oranla 2007’nin ilk üç aylık döneminde sanayi sektörü istihdamındaki artışın yüzde 3 (137 bin kişi) hizmet sektöründe ise yüzde 4 (451 bin kişi) olduğu belirtilerek, şöyle denildi :

“2007 yılının ilk üç aylık sonuçlarına göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışında, işgücü 602 bin, istihdam ise 625 bin kişi artmıştır. Tarım sektöründe ise, işgücü 157 bin artarken, istihdam 170 bin kişi yükselmiş bulunmaktadır. Türkiye genelinde, 2007 yılı birinci çeyreği itibariyle işsizlik oranı yüzde 11.4, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 14.2 olarak tahmin edilmiştir.”

İç talebin yavaşlamasıyla beraber, hizmet sektörlerinde yaratılan yeni istihdam artışının yavaşladığına dikkat çekilen açıklamada 2005 yılında, ticaret sektöründe 381 bin kişilik yeni istihdam yaratılırken, 2006’daki artışın 149 bin kişiye gerilediği belirtildi.
TÜSİAD açıklamasında ticaret dışındaki diğer hizmet sektörlerinde de benzer eğilimin devam ettiği, son bir yıllık dönemde, tarım dışında yaratılan istihdamın ise işgücü arzını ancak karşılayabildiğine dikkat çekildi.

Türkiye’de istihdam olanaklarının artırılması gerekliliğinin yanı sıra, yaratılan istihdamın niteliğinin geliştirilmesi gereğine işaret eden TÜSİAD’ın açıklamasında şu noktalar vurgulandı:

“2007’nin ilk döneminde, 21 milyonu aşan toplam istihdamın yüzde 46’sı, esas işlerinden dolayı herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayan çalışanlardan oluşmaktadır. Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik sistemi içerisine girmemesi yapısal bir nitelik taşımakta, çalışanların tamamına yakını kayıt dışında yer almaktadır. Tarımdaki bu yapı kalıcı olmakla birlikte, son yıllarda tarım dışındaki sektörlerde de kayıt dışında çalışma eğiliminin giderek yaygınlaştığı gözlenmektedir. 2002 ve 2003 yıllarında, toplam kayıt dışı çalışanların yüzde 39’u tarım dışı sektörlerde yer alırken, bu oran son üç yılda yükselmiş ve yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 52’ye ulaşmıştır.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler