FİNANS

Ucuz bilet iflas getirdi

**Yıllarca KKTC'nin bayrak taşıyıcılığını yapan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY), yönetim zafiyeti ve israf sebebiyle batma noktasında.

**

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erol Atakan, en az 180 Euro olması gereken uçak biletlerinin 25 Euro'dan 2010 yılına kadar turizm şirketlerince kapatıldığını duyurdu. Zaman gazetesinin haberine göre, KKTC Ulaştırma Bakanı Hasan Toçay ise 25 Euro'dan bilet satışı ile mücadele başlatmış. Turizm şirketleri ile görüşerek uzlaşmaya çalışan Toçay, "Gerekirse bilet vermeyiz." diyor.

KTHY'de yeni yönetimin yaptığı araştırma sonucu 180-220 Euro arası değişen İstanbul-Kıbrıs arası yolcu biletlerinin, yerli ve yabancı birçok şirkete 25 Euro'dan verildiği tespit edildi. Bundan dolayı uçaklardaki doluluk oranı arttıkça zarar bedeli de buna bağlı olarak arttı. Temmuz ayında yönetim kurulu başkanlığına gelen Erol Atakan, uçakların doluluk oranının tespitini istedi. Uçakların tam kapasite dolu olmasına rağmen zararın artmasına anlam veremeyen Atakan, daha sonra muhasebe kayıtları ile eski yönetim kurulunun imzaladığı antlaşmaların incelenmesini istedi. Yöneticilerin en az 180 Euro'dan alıcıya sunulmasını hedefledikleri yolcu biletlerinin, 25 Euro gibi beklenmeyen bir rakamdan satıldığı tespit edilince başta Atakan olmak üzere yeni yönetim kurulu şoke oldu. Yeni yönetim, şirketlere 25 Euro'dan bilet verilmemesi yönünde ortak bir karar aldı. KTHY'yi zarara uğrattığı gerekçesiyle de eski yönetim kurulu üyeleri mahkemeye verildi. Yönetim KTHY'nin 2009'u 60 milyon liralık zararla kapatacağını tahmin ediyor.

Ulaştırma Bakanı Toçay, havayollarının zarara uğramasını, eski yönetim kurulunun basiretsizliğine bağlıyor. 25 Euro'dan bilet satmanın tutarlı bir tarafının olmadığını vurgulayan Toçay, antlaşması yapılan şirketlerle uzlaşmaya gitmek için görüşmelere başladıklarını söyledi. Antlaşmada belirtilen fiyatta bilet vermelerinin mümkün olamayacağının altını çizen Toçay, uzlaşma sağlanmasa da 25 Euro'dan bilet vermeme konusunda kararlı. Yönetim Kurulu Başkanı Atakan da şirketin kâr etmekten ziyade, Kuzey Kıbrıs'ın bayrak taşıyıcılığını üstlenen bir kurum olduğuna dikkat çekerek, "Kurumun böyle bir misyonunun olması onun zarara uğratılacağı anlamına gelmez." değerlendirmesini yapıyor. Zararı, yönetim kurulu başkanlığına geldikten sonra fark ettiklerini anlatan Atakan, şunları aktarıyor: "Araştırmalardan sonra kucağımıza pimi çekilmiş bombanın bırakıldığını fark ettik. Bu zarara sebep olanların yakasını bırakacak değiliz. Haklarında yasal işlem başlatmak için gerekli girişimlerde bulunduk." Zararı en kısa sürede kapatıp, Kıbrıs havayollarına uluslararası camiada gerekli itibarı kazandırmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını dile getiren Atakan, 2011 yılı için 112 milyon Euro'luk bilet antlaşması yaptıklarını aktarıyor.

**KTHY'Yİ ZORA SOKAN UYGULAMALAR

**

180 İLE 220 Euro arası değişen İstanbul-Kıbrıs arası biletler, birçok turizm şirketine 25 Euro'dan satıldı.

THY, bünyesindeki uçaklar için yıllık 240 bin dolar kira bedeli öderken KTHY, kullandığı kiralık uçak başına 340 bin dolar veriyor.

Uluslararası standartlara göre uçak başına düşen personel sayısı en fazla 50 iken bu rakam KTHY'de 150 civarında. 250 personel istihdam etmesi gereken şirkette 700 kişi çalışıyor. Yıllık maliyet 24 milyon lira.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler