FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası piyasalar

Destek Türev Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu.

AMERİKA

Dolar, Cuma günü uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında zayıf bir seyir izledi. S&P 500 ve Nasdaq Endeksleri, brokerların Microsoft hakkındaki olumlu yorumlarının teknoloji hisselerini arttırmasının etkisiyle yükseliş kaydetti.

Piyasalar Salı günü başlayıp Çarşamba günü sona erecek FED toplantısından çıkacak kararlara odaklanmış durumda. Merkez Bankasının faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceği, fakat tahvil alımlarını arttırabileceği düşünülüyor. Amerika Merkez Bankası FED yetkililerinden Hoenig yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankasının ciddi bir şekilde çıkış stratejilerini düşündüğünü belirtti. Enflasyonun şuan için tehdit oluşturmadığını açıklayan Hoenig, ekonominin uygulanan bu kadar canlandırma paketi ve mali politikalarla tekrar düzlüğe çıkacağını fakat dönüş noktasının ne zaman olacağını bilmediğini belirtti. Yüksek likidite ve düşük faizlerin birkaç yıl içinde enflasyonist bir görüntü sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Meksika Merkez Bankası ekonomide canlanmayı sağlayabilmek için faiz oranlarını 50 baz puan keserek yüzde 4,75’e indirdi. IMF yetkililerinden Lipsky global üretim oranlarındaki düşüşün yavaşladığına dair sinyallerin etkisiyle revize edebileceklerini, finansal koşulların geliştiğini ve güvenin tekrar sağlanmaya başladığını ifade etti. ABD'de üç bankanın daha battığı açıklanırken, bu yıl içinde batan bankaların sayısı 40’a ulaşmış oldu. Morgan Stanley Latin Amerika’nın 2010 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 0,3’den 2,3’e yükselttiğini açıkladı.

AVRUPA
Sterlin Cuma günü dolar karşısında bir haftanın en düşük seviyesini test ettikten sonra yükselişe geçti. Artan hisse fiyatlarının risk iştahını yükseltmesinin bu yükselişte etkili olduğu belirtiliyor. Fransa Finans Bakanı Eric Woerth, ülkede bu yıl azalan vergi gelirleri ve artan işsizliğin etkisiyle, bütçe açığının GSYH’nın yüzde 7’ sine çıkacağını açıkladı. Bakan bu açığın krizin maliyeti, toparlanmanın da bedeli olduğunu ifade etti. ECB yetkililerinden Gonzalez-Paramo yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın henüz çıkış stratejilerini düşünmesi için çok erken olduğunu, bunu düşünmek için ilk önce düzelmeye dair açık işaretlerin görülmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin 2010 yılında düzelmesini tahmin ettiğini belirtti. Ekonomik faaliyetlerin düşüşünde yavaşlamanın görüldüğünü, yıl sonunda ise istikrarın sağlanabileceğini açıklayan Trichet yeni teşvik paketlerine değinerek, bunların ileride borç batakları yaratacağını ifade etti. Trichet ayrıca İran’da yaşanan gerginliğin, uluslararası ekonomi için risk oluşturduğunu sözlerine ekledi. Almanya Ekonomi Bakanı, hükümetin 2010 yılında 90 milyar euroluk borçlanmaya gidebileceğini açıkladı.

ASYA-JAPONYA
Japonya’da Mayıs ayı çekirdek tüketici fiyatları geçen yıla göre yüzde 1,2 oranında düşüş kaydetti. Düşen petrol maliyetleri ve zayıf tüketimin neden olduğu gerileme, ülkede deflasyon baskılarının artmasına neden oldu. Ticaret verileri ise Mayıs ayında ihracatın düştüğünü gösterdi. İran’da Mahmud Ahmedinejad’ın, özgürlükçü Hüseyin Musevi karşısında kazandığı seçim tartışması sürerken, ülkedeki kargaşa büyüyor.

ALTIN-GÜMÜŞ-PETROL-BAKIR
Fransız enerji grubu Total, Cuma günü Lindsey petrol rafinerisinde bir haftadan uzun süredir izinsiz grev yapan 647 çalışanının işine son verdiğini açıkladı. Yetkililer grevin petrol üretimini etkilemediğini belirtti. Petrol fiyatları dünyanın 5. petrol ihracatçısı İran’daki seçim kargaşasından destek bulurken, Nijerya’da militanların İtalyan Agip’in kontrolündeki petrol boru hatlarına yaptığı saldırı ise fiyatları arttıran bir başka unsur oldu. Saldırı sonucunda günlük 33 bin varil olan petrol üretimi durduruldu. Fakat petrol, günü yüzde 2,5 oranında düşüş kaydederek kapadı. 70 doların altında işlem gören petrolde fiyatların düşmesine, ABD’deki tatil dönemi talebini karşılamak için oluşan fazla arzın, benzin stoklarındaki beklenmedik artışa sebep olmasının neden olduğu belirtiliyor. Altın fiyatları Cuma gününü az miktarda artışla kaparken, azalan enflasyon endişeleri ve güçlü dolar fiyatlardaki yükselişi engelliyor.Yatırımcılar ise FED’in bu hafta yapacağı faiz toplantısını bekliyor. Çin’de ise açıklanan veriye göre, rafine bakır ithalatının rekor düzeye çıktığı görüldü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler