Piyasalar açısından kritik bir haftaya girildiğinin altını çizen analistler, piyasalarda çalkantı yaratacak datalar bulunduğunu vurguluyor. İşte analistlerin bu haftaya ilişkin değerlendirmeleri;
SALİH NEFTÇİ: "CİDDİ ÇALKANTILARA HAZIR OLALIM"
Bu hafta piyasalarda çalkantı yaratacak datalar var. Birincisi bugün açıklanıyor. Perakende satışlar. Beklenti perakende satışların yatay (yüzde 0.0) seyretmesi yönünde. Hafif negatif bir rakam açıklansa bile piyasalarca çok olumsuz karşılanacaktır. Büyük çalkantı yaratmaz ama yine de sert resesyon beklentilerini güçlendirir. Psikolojiyi bozar.
Öte yandan bu hafta bazı banka bilançoları açıklanıyor. Bunlar beklenenden kötü gelebilir. Elbette kredi krizi konusundaki korkular iyice azaldı. Ama banka bilançolarının kötü gelmesi de resesyonla ilgili beklentileri olumsuz etkiler.
Bu hafta verilerden kaynaklanabilecek ciddi çalkantılara hazır olalım.
UĞUR GÜRSES: "PİYASALARA MÜDAHALE YAPILDI"
Finansal sisteme ilişkin güvenin kaybolduğu bir ülkenin ulusal parası değer kaybeder. Müdahale de hiçbir işe yaramaz. Hem Fed, hem de Avrupalı merkez bankaları, hem de Japon Merkez Bankası BOJ'un şimdiye değin yeterince müdahale deneyimi oluştu. Zaten bu merkez bankaları da müdahalelerin etkisizliğinden deneyim kazanıp, bunlardan uzaklaşalı epey de oldu.
Dolara en iyi müdahale, G-7 önlemlerinin etkili biçimde hayata geçmesi olacaktır. Önümüzdeki dönemde, kötü haber akışı kesilmeyeceğine göre, mali otoritelerin "bu savaşı" kazanmaları için etkileyici bir performans göstermeleri gerekiyor. Aslına bakarsanız, müdahale hafta sonunda yapılmıştır.
TUNCAY TURŞUCU: "ABD VERİLERİ TEKRAR AĞIRLIK KAZANIYOR"
Bankalarla görülen bilanço beklentili alımlarla olumlu seyir izleyen IMKB endeksi, yine ABD'den gelen kötü kar rakamlarının etkisiyle satış baskısı altına girdi. Cuma günü General Electric (GE)'nin açıkladığı beklentilerin altında 1Ç kar rakamı, sadece ABD piyasalarında değil, tüm global piyasalarda sert düşüşlere neden oldu. Bununla birlikte ABD ekonomisinde büyüme hızında yavaşlama ve tekrar rekor düzeylere ulaşan petrol fiyatları piyasaları baskı altında tutmaya devam ediyor.
Dış piyasalar izlenmeye devam edilirken, özellikle ABD piyasalarından gelecek datalar yine piyasalar üzerinde belirleyici olacak. Pazartesi günü ABD perakende satışlar verisi beklenirken beklentiler herhangi bir artış olmayacağı yönünde bulunuyor. Salı günü ise ABD TÜFE dataları açıklanacak. Beklentiler TÜFE'nin Mart ayında yüzde 0.5 ve çekirdek TÜFE'nin ise yüzde 0.2 artacağı yönünde bulunuyor. Çarşamba günü ise yine Mart ayı ABD ÜFE dataları takip edilecek. ÜFE'de ise beklentiler yüzde 0.3 ve çekirde ÜFE beklentisi yüzde 0.2 seviyesinde yer alıyor. Çarşamba günü ABD enflasyonu dışında iki önemli data daha açıklanacak. ABD Mart ayı Ev Başlangıçları ve ABD Sanayi Üretimi rakamları. Bu veriler için beklentiler ise sırasıyla 1.018 milyon ve yüzde 0.1 düşüş yönünde yer alıyor.
İç gündemde ise Salı günü Mart ayı bütçe sonuçları beklenirken, Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı yer alıyor. TCMB'den herhangi bir faiz indirimi beklenmezken, Başkan Yılmaz'ın ekonomiye yönelik özellikle reformlar konusundaki uyarılarının devam etmesini bekliyoruz.
Endeksin piyasalara yönelik algılamalarda ciddi sapmalar olmadığı taktirde 40000-42500 aralığında seyretmesini bekleyebiliriz. Bilançoların gelmesi ile birlikte hisse seçimlerinin hızlanabileceği ve 3 aylık bilanço beklentilerinin hisse bazlı hareketlere neden olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bankacılık sektörüne yönelik bilanço beklentili alımlar devam ettiği sürece endeksin dirençli seyrinin sürmesi beklenebilir
ASLIHAN BALABAN: "PİYASALAR İÇİN KRİTİK BİR HAFTAYA GİRDİK"
Cuma günü beklentilerin altında gelen GE 2008 yılı ilk çeyrek bilanço performansının etkisiyle iç ve dış piyasalarda olumsuz kapanışlarla karşılaştık. Güniçinde en yüksek 43,106 puan seviyesini gören İMKB-100 Endeksi günü 41,980 puandan kapatırken, bileşik faizler yüzde 18,50 seviyesini yeniden yukarı kırdı, dolar/YTL kotasyonları ise 1,31 seviyesine tırmandı.
Avrupa borsalarında yüzde 1'lerin üzerinde, ABD'de yüzde 2, sabah itibariyle Asya borsalarında da yüzde 3'lere varan değer kayıpları gözlemlendi. Yurtdışı piyasalardaki olumsuz seyre paralel haftaya satıcılı başlangıç yapmasını beklediğimiz endekste yön yine dış piyasalarca belirlenecek.
Bu hafta piyasalar açısından kritik bir hafta. ABD'den perakende satış verisi, ÜFE ve TÜFE verisi, KKO ve isşizlik başvuruları verisi hafta boyunca piyasalarca izlenecek datalar olarak karşımıza çıkıyor. Verilerin yanısıra haftayı ilgilendiren bir diğer gündem maddesini ve belki de en önemlisini ise 2008 yılı bilanço verileri oluşturacak.
Cuma günü açıklanan GE bilanço performansının ardından bu hafta başta Merrill Lynch, Citigroup olmak üzere önemli finansal şirketleri ve teknoloji şirketlerinin dahil olduğu reel sektör şirketlerinin bilanço verileri önemle izlenecek. Dolayısıyla dalgalı seyirlerin izleneceği bir haftayla karşı karşıya olacağız.
İMKB-100 için bu hafta teknik anlamda önemli destek noktalarını 41,200- 41,000 - 40,500 -39,000 - 38,800 seviyeleri oluşturacak olup 43,000 puan seviyesi yukarıda önemli ve kuvvetli direnç konumunu sürdürecektir.