FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VOB, "dolar/ons" için SPK'ya başvurdu

**Altın fiyatlarındaki yükselişi fırsata dönüştürmek isteyen vadeli İşlemler Borsası (VOB) yönetimi harekete geçti ve uluslararası altın fiyatları üzerinden kontrat yapmak isteyen yatırımcıları piyasaya çekmek için dolar/ons türü kontratlara izin vermesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

**

VOB Başkanı Çetin Ali Dönmez, gerekli izinlerin çıkması halinde halen günlük 10 milyon lira olan altın cinsi işlemlerin 100 milyon liraya çıkabileceğini ifade etti.

Dünya piyasalarında yaşanan çalkantıyla yeniden ışıldamaya başlayan altın yatırımcıların gözdesi olmayı sürdürüyor. Yılbaşından bu yana yüzde 13.5 oranında değer kazanan altına olan ilgiyi değerlendirmek isteyen VOB yönetimi halen TL/Gram cinsinden yapılan işlemleri hem uluslararası piyasalarla uyumlu hale getirmek hem de işlem hacmini arttırmak için SPK'nın kapısını çaldı.

VOB Başkanı Çetin Ali Dönmez, "Dünya piyasalarındaki oynaklık giderek artınca altına yatırım yapmak vadeli işlem yatırımcıları açısından da daha cazip hale geldi. Son bir yıl içinde VOB içinde en yüksek işlem hacmi artışının altın kontratlarında yaşanması da bunun en iyi göstergesi" diye konuştu. Başlangıçta TL/Gram olarak başlayan işlemlerin gelen taleplerle Dolar/Ons olarak da yapılması için gerekli hazırlıkları yaptıklarını anlatan Dönmez, "Bu konuda SPK'ya talebimizi ilettik. Sanırım Temmuz ayına kadar gereken izinleri alır ve sonrasında bu piyasayı da devreye sokarız" şeklinde konuştu. VOB Başkanı Dönmez'in verdiği bilgilere göre halen günlük 2 milyar liralık işlem hacmine sahip vadeli işlemler piyasasında altın işlemlerinin hacmi ise sadece 10 milyon lira.

Bunun en önemli nedeninin uluslararası piyasalarla yaşanan uyum sorunu olduğunu kaydeden VOB Başkanı Dönmez, "Dolar/ons hayata geçilirse biz günlük işlem hacminin en az 80 milyon liraya ulaşacağını öngörüyoruz. Bu piyasanın oluşmasıyla gram/TL piyasasının da canlanacağını hesaplıyoruz. Dolayısıyla çarpan etkisiyle biz işlem hacminin 100 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz" bilgisini verdi.

Vadeli İşlemler Borsası (VOB) son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi oldu. VOB'un günlük işlem hacmi 1.5 milyar liraya ulaşırken, vadeli işlemler piyasasında bu yılın ilk çeyreğinde yapılan işlemler yüzde 69 artarak 95 milyar liraya çıktı. Bu işlemler içinde altının payının son derece küçük olduğunu kaydeden VOB Başkanı Çetin Ali Dönmez, "Beklediğimiz izin çıkarsa işlem hacmimiz 10 kat artabilir" diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler