FİNANS

Yabancı futbolcular çalışma izninden muaf

**Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

**

Değişikliğe göre, Kanun kapsamında yapılacak başvurular, elektronik ortamda da yapılacak. Çalışma izinleri Bakanlıkça, kağıt kullanılarak veya elektronik belge olarak verilecek.

Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve Bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvuruları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda yürütecek.

İçişleri Bakanlığınca mülteci veya sığınmacı statüsü verilmiş yabancılardan ikamette süre koşulu aranmayacak.

Özel kanunlarda belirlenen hükümler saklı kalmak ve yabancı ile işverenin diğer kanunlardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla, Türkiye'ye ithal edilen makine ve teçhizattan arızalanan araçların tamiri amacıyla Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 3 ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgelerle kanıtlamak koşuluyla gelenlerin çalışma izni almalarına gerek bulunmayacak.

Belgeli turizm işletmelerinin sınırları dışında faaliyette bulunacak fuar ve sirklerde gösteri ve benzeri görevli olarak Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 6 ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgeler ile kanıtlamak koşuluyla bulunanların da çalışma izni almasına gerek olmayacak. Daha önceki yönetmelikte, ''Türkiye'de fuar ve sirklerde gösteri ve benzeri görevli olarak 3 ayı geçmemek ve bu durumu ibraz edeceği belgelerle kanıtlamak koşuluyla bulunanların'' izin almasına gerek yoktu.

2 yılı geçmemek ve eğitim süresiyle sınırlı olmak üzere durumunu ibraz edeceği belgelerle kanıtlayarak üniversitelerle kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi ve görgülerini artırmak üzere gelen yabancıların izin alması gerekmeyecek. Önceki yönetmelikte, ''Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarında bilgi ve görgülerini artırmak üzere gelen, 3 ayı geçmemek ve durumunu ibraz edeceği belgelerle kanıtlamak koşuluyla bulunanların'' izin alması gerekmiyordu.

Sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında 6 ayı aşmayan bir sürede Türkiye'ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili mercilerce bildirilenlerin de çalışma izni almalarına gerek bulunmayacak. Bu süre daha önce 1 ayla sınırlı tutuluyordu. Çalışma izni almasına gerek bulunmayan diğer yabancılar şöyle:

''Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının (Ulusal Ajans) yürüttüğü programlar kapsamında gelecek yabancıların program süresince,

Kapsamı ve süresi konusunda Bakanlık, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının mutabakata vardığı uluslararası stajyer öğrenci programları çerçevesinde staj görecek yabancıların,

Görev süresi 8 ayı geçmemek kaydıyla Türkiye'ye gelen tur operatörü temsilcisi yabancıların,

Türkiye Futbol Federasyonunca veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce talepleri uygun bulunan yabancı futbolcular ile diğer sporcu ve antrenörlerin sözleşmeleri süresince,

Gemi adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme kuralına göre devletlerle yapılan ikili protokoller gereği, ilgili idareden 'Uygunluk Onayı Belgesi' almış Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı ve kabotaj hattı dışında çalışan gemilerde görev yapan yabancı gemi adamlarının,

Türkiye Avrupa Birliği Mali İşbirliği Programları kapsamında yürütülen projelerde görevlendirilen yabancı uzmanların görevleri süresince.''

Muafiyet sürelerinden daha fazla çalışılacak olunması durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alınması zorunlu olacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler