Parasını, Türkiye’de faiz ve borsada değerlendiren yabancı yatırımcı bir koyup yaklaşık 5 aldı.
2002 yılında Türkiye’ye bin dolar getirerek Borsa ya da faize yatıran yabancının bu birikimi kurdaki düşüşün de etkisiyle 4 bin 376 dolara çıktı. Yabancı spekülatörlerin dolar bazında yıllık getirisi yüzde 60 dolayında bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) derlediği verilere göre, 1995’ten bu yana Türk parası, döviz sepeti karşısında yüzde 90 yakın oranda değerlendi.
Aralık 2001’de 1.44 YTL olan parite, sıcak para girişlerinin döviz arzını artırdığı sürecin sonunda bu yılın Kasım ayında 1.17 seviyelerine indi. Türk parasındaki değerlenme nedeniyle yaşanan ithalat patlaması sonucunda hızla büyüyen dış ticaret açığı bu yılın sonu itibariyle 62 milyar dolarla rekor düzeye ulaşıyor.
-TÜRKİYE, FAİZ ORANLARINDA GÜNEY AFRİKA’YI BİLE SOLLADI
Türkiye, kısa vadeli faiz oranlarında 2005 yılında yüzde 13.50 ile dünyada üçüncü sırada yer alırken, 2007 yıllında yüzde 16.75’lik faiz oranı ile ilk sıraya yükseldi. Türkiye’yi yüzde 13.06 ile Arjantin, yüzde 11.18 ile Brezilya, yüzde 11.05 ile Venezüella, yüzde 10.75 ile Güney Afrika izliyor.
-YABANCI BİR KOYUP BEŞ ALDI
Faizler yükselirken, kurların sürekli aşağı gittiği süreçte Türkiye’de portföy yatırımı yabancı yatırımcı ise parasına para kattı. 2002 yılında bin dolar ile Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı düşük kur yüksek faiz politikaları sonrasında gelirini 3.4 kat artırarak 4 bin 376 dolara yükseltti. Diğer bir deyişle yabancı yatırımcıların 2002'de Türkiye'ye getirdiği her 1 dolar 4.4 dolara yükseldi. Yabancı spekülatörler sıcak para için son derece cazip kur-faiz politikaları sonrasında gelirini dolar bazında yıllık ortalama yüzde 60 dolayında artırdı. Üretime katkısı olmayan, sadece parayla para kazanmak için gelen söz konusu yabancı sermayenin elde ettiği bu getiri, Türkiye’nin yurt dışına kaynak transfer etmesi anlamına geliyor.
-DIŞ TİCARETİN YAPISINDA BOZULMA
Düşük kur politikası dış ticarette dengeleri de bozdu. 2001 yılında yüzde 103.4 düzeyinde bulunan ihracatın ara malı ve hammadde ithalatını karşılama oranı bu yıl yüzde 85.4’e düştü. Aşırı değerli YTL özellikle ara malları olmak üzere yüksek miktarda ithalatı özendirirken, Türkiye’nin ihracatı hammadde ve ara malları ithalatını bile karşılamada yetersiz hale geldi.