İş Yatırım'ın Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye ekonomisini ve piyasaların yılın ikinci yarısındaki görünümünü mercek altına alan 2010 Temmuz Streteji Raporu bugün yapılan basın toplantısı ile açıklandı
İş Yatırım, Türkiye'nin 2010 yılı büyümesinin yüzde 5.5 olacağı tahmini yinelenirken , İMKB'nin 12 aylık hedef değerlerini 68.000 seviyesinden 74.00 seviyesine yükseltti. Ve borsa için ''biriktir'' olan görüşün ''al''a çevirdi. İş Yatırım'ın, 2010 yıl sonu endeks tahminleri ise 65-66 bin seviyelerinde.
2009'da yüzde 54 banka karlarının 2010 yılında yüzde 22'de kalacağının belirttildiği raporda banka dışı kesimin kar artışının 2009'daki yüzde 34 seviyesinden 2010 yılında hızını keserek yüzde 12'ye gerileyeceği bildirildi.
Ayrıca, enflasyon konusunda Merkez Bankası kadar iyimser olunmadığının belirtildiği raporda genel seçimler öncesi genişleyici maliye politikası nedeniyle 2010 yılında yüzde 7.5, 2011'de ise yüzde 7.5 oranından endlasyon beklentisi dile getirildi.
Merkez Bankası'nın faiz arttırımlarına 2011 yılında 150 baz puan, 2012 ise 125 baz puan ile devam edeceğine yer veren raporda yatırımcılara yönelik olarak tahvil pozisyonlarında kısa vedede kalınması ve enflasyona odaklı bonoların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuldu.
Raporda Türkiye'nin dünya piyasalarına göre daha iyi performans gösterdiği ettiği belirtilerek, Avrupa'nın borç krizi ve ABD ekonomisinde
gelen yavaşlama işaretleri nedeniyle dünya ekonomisinin çift dipli bri durgunluğa yönelik endişelerin ortadan kalktığına yer verildi.
Rapor ile ilgili açıklamalarda bulunan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, küresel büyümenin yavaşladığı ortamda iç talep ağırlıklı büyüyen Türkiye'ye yabancı ilgisinin arttığını söyledi. Gürleyen şunları söyledi: " Enflasyonun gerilemesi , küresel likitiddenin bolluğu ve faizlerin düşük kalması borsanın artması için uygun bir ortam yaratıyor. Piyasaların yükselişine ve bankacılık sektörüne yönelik ilginin devam etmesi ile borsanın referanduma sürecine kadar yükselişini sürdüreceğini düşünüyoruz."
MERKEZ BANKASI GEVŞEME ŞAMPİYONU
Merkez Bankası'nın uyguladığı genişleyici para politikasının Türkiye'nin durgunluktan çıkış hızını arttırma açısından önemli bir avantaj olduğunu dile getiren Gürleyen, gelişmekte olan ülkeler kıyasla Merkez Bankası parasal para politikasında şampiyonluğa oynadığını söyledi.
Avrupa ekonomisinde yaşanan durgunluğun Türkiye'yi etkilememesinin mümkün olmadığını da değinen Gürleyen, "Avrupa ekonomisinde yaşanacak uzun süreli durgunluk Türkiye'nin büyümesini engeller" dedi.
Türkiye'nin mali çıpaya olan ihtiyacının devam ettiğini vurgulayan Serhat Gürleyen, iyileşmeye rağmen mali risklerin sürdüğünü önümüzdeki dönemde temel riskin genel seçim öncesi bütçe harcamalarının artması ile bütçe dengesinin bozulmasının olduğuna dikkat çekti.
BORSADA "BİRİKTİR"İ "AL" OLARAK DEĞİŞTİRDİK
İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan ise Türkiye'nin son 12 aylık dönemde diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı bir performans sergilediğini bu arkasındaki nedenleri şöyle sıraladı:" Birincisi uzun vadeli faiz oranlarındaki hızlı gerileme (swap oranı) Kasım 2008'de yüzde 16'dan yüzde 8'e geriledi. İkincisi bankacılık hisselerinde toplam kârını artması, üçüncüsü ekonomide iç talep kaynaklı beklenenden hızlı toparlanma ve 2010 yılı konsensus kâr tahminlerinde yıl başından bu yana yüzde 19'luk artış.1"
Emre Sezan, İş Yatırım'ın hisse senedi stratejisini, İMKB performansı bölümünde ise şirket karlarındaki büyüme ve faiz oranlarındaki düşüş sonrasında İMKB için 12 aylık hedef değerin 68 bin seviyesinden 74 bin seviyesine yükseltildiği ve Borsa için ''biriktir'' olan görüşün ''al''a yükseltildiği vurgularken, 2010 yıl sonu endeks tahminlerinin 65-66 bin seviyelerinde olduğunu kaydetti.
Sezan şunları söyledi:"İç talebe dayalı büyümeye yatırım yapmanın en iyi yolunun bankacılık sektörü hisseleri olduğunu düşünüyoruz. Banka hisseleri gelişmekte olan ülke benzerlerine göre halen iskontolu işlem görmekte. Dolayısıyla, En Çok Önerilerin hisseler listesinde bankaların ağırlığını %50’ye yükseltiyoruz. Bankalar arasında Yapı Kredi Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ı tercih ediyoruz.
Uluslarası benzerlerine göre halen iskontolu işlem gören ve yüksek büyüme potansiyeline sahip, Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Cimsa, Koza Altın, Banvit ve Ak Enerji, en çok önerilenler listemizdeki diğer isimler."
YABANCININ GÖZÜ REFERANDUM VE SEÇİMDE
Soruları yanıtlayan İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, konuştukları tüm bankaların genellikle yüzde 30'a yakın kredi büyümesi beklediklerini, özellikle tüketici kredilerinde yapısal, uzun süreli bir trend beklendiğini ifade ederek, ''Ekonomide ikinci yarıda bir yavaşlama var. Bu yumuşak bir iniş... Ekonomideki seyre bağlı olarak büyümenin belki açısı değişebilir, ama yönü yukarı doğru olur'' dedi.
Gürleyen, bundan sonraki dönemde TL'nin yapısal olarak değer kazanacağı yönünde beklentileri bulunduğunu, Merkez Bankasının bu konuda yapacaklarının sınırlı olduğunu söyledi.
Seçim ortamı ve siyasetin ekonomiye etkileri, yabancı yatırımcıların yaklaşımına ilişkin de Gürleyen, ''AK Parti ya da CHP, tek parti olduğunda fazla bir şey değişeceğini düşünmüyoruz. Küresel yatırımcılar, mevcut ekonomik politikalarda köklü değişikliğe yol açacak siyasi haberlerle ilgileniyorlar'' diye konuştu.
İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaloğlu ise piyasalarda şu anda siyasete önceki yıllarda olduğu gibi aşırı duyarlılık görmediklerinin altını çizerek, yabancı yatırımcıların referandumdan ziyade ağırlıklı olarak seçimi sorduklarını belirtti.
İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan ise ''Yabancı yatırımcılar CHP'yi merak ediyorlar. 'Gelirlerse ne yaparlar' diye soruyorlar. Genellikle de yabancılar, seçim öncelerinde partileri ziyaret ederek tanımaya çalışırlar'' dedi.