FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan Avrupa borsasını vurdu!

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, İngiliz Sterlini dışındaki önde gelen uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetti. Altın değer kazanırken, petrol fiyatları ise geriledi.

Geçen hafta Yunanistan sorunu, özellikle Avrupa borsalarını olumsuz etkiledi.

Avrupa ülkeleri arasında, Yunanistan’a ekonomik destek sağlama yönünde olası bir planın nasıl uygulanabileceği konusunda belirsizlik yaşanması, Yunanistan’ın kredi maliyetini olumsuz etkiledi. Yunanistan’da faizler risk düzeyinin üstüne yükseldi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi.

Banka yönetim kurulu, gösterge faiz oranını beklendiği gibi yüzde 1 oranında tutma kararı aldı. Böylece, banka faiz oranını 11 aydır üstü üste sabit tutmuş oldu. Ekonomistler, Avro bölgesinde birçok ülke finans piyasalarını düzenlemek için büyük bütçe açıkları verirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’in yatıştırıcı tonunu korumasını bekliyor.

Avrupa ekonomisindeki sorunlara rağmen, ABD ve Asya ekonomileri toparlanma işaretleri veriyor.


ABD’de iki yıl sonra ilk kez üst düzey yöneticiler (CEO) arasında işe alımları düşünenlerin sayısı çalışanlarını işten çıkarmayı düşünenlerin sayısını geçti.

ABD’deki büyük şirketlerin üst yöneticileri (CEO) derneği Business Roundtable tarafından 105 CEO ile yapılan anket sonuçlarına göre, CEO’ların yüzde 29’u önümüzdeki altı ayda kurumlarındaki bordroluların sayısını artırmayı düşünürken, yüzde 21’i çalışanlarını işten çıkarmayı planlıyor. Yaklaşık yarısı ise iş yerinde herhangi bir değişiklik yapmayı istemiyor.

Küresel krizin etkisinin hissedilmeye başlandığı 2008 yılının ilk çeyreğinden bu yana ilk kez CEO’ların işten çıkarmadan çok işe alımları düşünmeye başladığı vurgulanan ankette, 2009 yılı son çeyreğinde yalnızca yüzde 19 oranında CEO’nun işe alımları artırmayı, yüzde 31’inin ise bordrolu çalışanlarını işten çıkarmayı planladığı belirtildi. Ankette, CEO’ların yaklaşık yarısının ise iş yerinde herhangi bir değişiklik öngörmediği kaydedildi.

Şirket yöneticilerinin yüzde 73’ü bu yılın ikinci yarısında satışlarda artış beklerken, yüzde 23’ü herhangi bir değişiklik planlamıyor. Yüzde 5’i ise satışlarda düşüş tahmin ediyor.

Üst düzey yöneticilerin yüzde 47’si önümüzdeki altı ayda şirket sermayesinin artmasını bekliyor.

Ankete göre, yaklaşık 8 milyon kişinin işini kaybettiği resesyon sürecinden sonra ilk kez istihdam piyasası hareketlenmeye başladı. Hükümetin geçen hafta açıkladığı rapora göre Mart ayında 162 bin kişiye istihdam sağlandı.

Bu durum son üç yılın en büyük kazancı olarak değerlendirildi.*****

ABD Doları’nın uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü kapanış ve Cuma günü değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA

----------- --------- ---------

Japon Yeni 94,44 93,67

Avro 1,3477 1,3393

Sterlin 1,5232 1,5370

ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ

Altın fiyatları hafta içinde değer kazandı.

Altının onsu pazartesi 1,132.90 dolar iken cuma günü 1,152.20 dolara yükseldi.

BORSALAR YÜKSELDİ

ABD Borsaları geçen haftayı yükselişle kapattılar.

Dow Jones endeksi, yüzde 0,6 oranında değer kazanarak, haftayı 10 bin 997,35 puanda kapadı. Dow Jones, hafta içinde birkaç kere 11 bin puanı gördü.

S&P 500 endeksi yüzde 1,4 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 2,1 oranlarında değer kazandılar.

Tokyo Borsası’nda Nikkei Endeksi geçen hafta, 40,06 puan değer kaybederek, 11,204.34 puandan kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda FTSE-100 endeksi ise 26,09 puanlık yükselişle, haftayı 5,770.98 puandan kapattı.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

Ekonomik canlanma ve bazı spekülasyonlar sonucu hafta başı yükselen ham petrolün fiyatı, cuma günü geriledi. Petrolün yükselmesinde, dolardaki değer kaybı da etkili olmuştu.

Pazartesi günü varil fiyatı 85,67 dolar olan ham petrolün fiyatı, cuma günü 84,92 dolara indi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler