FİNANS

Yurtdışından kaynak gerekiyor

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, Fransız Kalkınma Ajansı’ndan alınan 80 milyon Euro tutarındaki kredinin imza töreninde hükümetin önlem paketini CNBC-e’ye değerlendirdi. Ateş, tasarı halindeki pakette yer alan yerli ürün almak kaydıyla tüketici kredi faizlerinin bir kısmının Hazine tarafından karşılamasıyla ilgili olarak kamu-özel ayırt etmeksizin bütün finans kesimi tarafından sağlanacak bir kaynağın tüketiciye yansımasının yerli üretimi teşvik edeceğini söyledi. Ateş, “Her şeyin ötesinde bu bir kaynak sorunu, kaynağın nereden bulunacağı ve nasıl dağıtılacağı önemli” dedi.

Ateş, uzun vadeli mevduattaki stopaj oranının aşağı çekilmesinin Türkiye’de ortalama 20-40 gün arasında olan mevduat vadelerini uzatmaya yönelik yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Merkez Bankası’nın TL ve yabancı para yükümlülükleri için zorunlu karşılıkları indirmesinin piyasaya likidite sağlayacağını söyleyen Ateş, yabancı para yükümlülüklerde yüzde 11 olan karşılık oranının sıfırlanmasının daha faydalı olacağını kaydetti.

Aracılık maliyetlerinin azaltılarak dünya standartlarına getirilmesini olumlu karşılayan Ateş, yatırım ortaklıkları ve fonlarında başlaması planlanan uygulamanın bankacılık sektörüne de yansımasını istedi.

Önlem paketinin yurtiçinde cepten cebe kaynak transferi niteliğinde olduğunu söyleyen Ateş,,, Türkiye’nin tasarruf ve döviz açığı olan bir ülke olduğunu dikkat çekti. Bu açığın ancak yurtdışından kaynak kullanılarak giderilebileceğini söyleyen Ateş, buna yönelik tedbirler alınmasını istedi. Ateş, “Paketteki tedbirleri dünya çoktan aldı. Dışardan kaynağa dair tedbirler gelmeli, bu anlamda İMF önemli” dedi.

Denizbank kamu finansmanı amacıyla Fransız Kalkınma Ajansı’ndan 12 yıl vadeli 80 milyon Euro tutarında kredi aldı. Kredi, ağırlıklı olarak orta ölçekli belediyelerin su, atık, ulaşım ve sağlık projelerinin finansmanında kullanılacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler