**Kemal Derviş, büyümenin nasıl olacağının önemli olduğunu belirterek, "1820'lerde zenginle fakir arasında 3 kat fark vardı, bugün 50 kat. İnanılmaz ayrışma var" dedi.
**
Dünya Bankası'nın eski Başkan Yardımcısı, Brookings Institution Küresel Ekonomi ve Gelişim Programı Başkan Yardımcısı ve Direktörü Kemal Derviş, zengin ile fakirin yanı sıra zengin kentler ile fakir kentler arasındaki farkın da arttığını bildirdi.
Sabah'ın haberine göre, Derviş, Urban Age İstanbul Konferansı'nda yaptığı konuşmada, kentleşmenin bir yakınlaşma mı yoksa bir ayrışma mı yarattığının tartışma konusu olduğunun altını çizdi. Büyümenin nasıl ve nerede olacağı konusunun önümüzdeki dönemde dünyada iktisatçıların önündeki en önemli soruları oluşturduğuna dikkati çeken Derviş, şöyle devam etti: "Geçmişe gidecek olursak, 1820'lerde zenginle fakir arasında 3 kat fark vardı. Yani zenginler fakirlerden 3 kat daha zengindi.
Bugün en zengin 10 ile en fakir 10 arasında karşılaştırma yaptığımızda, en zenginle en fakir arasındaki fark 50 kat. Burada inanılmaz bir ayrışma trendi söz konusu. Bu, kentsel büyümeye de yansıyor. Bu nedenle tepedeki en zengin kentler ile en fakir kentler arasındaki fark da artıyor.''
SAATTE 14 KİŞİ ARTIYOR
Dünya tek bir ülke olarak ele alındığında eşitsizlik endeksinin bir miktar arttığını belirten Derviş, gelişmekte olan ülkelerin katkısından dolayı bunun hızının azaldığını ifade etti. Krizin, uzun dönemde ekonomik büyümeyi çok yavaşlatacağını düşünmediğini ifade eden Derviş, "Bizi yavaşlatan tek şey var; o da iklim değişikliği.
Ben arz tarafında ekonomik büyümeyi sınırlandıracak, kentsel büyümeyi zorlayacak en önemli unsurun iklim değişikliği olacağını düşünüyorum.'' Urban Age Direktörü Ricky Burdett dehızlı büyüyen şehirlerden olan İstanbul'un saatte 14 kişi arttığını söyledi. Burdett, İstanbul'un da aralarında bulunduğu Urban Age kentlerinde yüzde 30 ila 70 arasında değişen oranlarda kayıt dışı ekonomi bulunduğunun altını çizdi.
KEMAL DERVİŞ'E JAPONYA'DAN ÖDÜL
Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Japonya'nın en prestijli nişanı "Grand Cordon of the Order of the Rising Sun"a layık görüldü.
Japon hükümeti tarafından verilen "Grand Cordon of the Order of the Rising Sun" Kemal Derviş'e, dünyada kalkınmaya verdiği hizmetlerden ötürü verildi. Japon hükümeti tarafından verilen ilk nişan olma sıfatını da taşıyan "Grand Cordon of the Order of the Rising Sun", ilk kez 1875 yılında verilmişti.
Genellikle Japon vatandaşlarına verilen nişana, yalnızca 7 yabancı sahip oldu.
Kemal Derviş, bu kişiler içinde en genç olma özelliğini taşıyor. Konuyla ilgili duyuru, Japon hükümeti tarafından, resmi tatil ve Kültür Günü olan 3 Kasım 2009'da yapıldı.