FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırsala 1,2 milyar TL hibe destek

IPARD ile 2015’te en az 1,2 milyar TL hibe destek verilmesi planlanıyor. Ankara, IPARD’da hibe destekler ve yatırımda birinci sırada yer alıyor.

Kırsala 1,2 milyar TL hibe destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kırsal Kalkınma Programı IPARD kapsamında, 2015 yılında en az 1,2 milyar TL hibe destek vermeyi ve 10 bin kişilik istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Ankara’nın program içerisindeki yerine de dikkat çeken Eker, Mart ayı itibariyle, Ankara’daki projelere 154,4 milyon TL hibe ödediklerini kaydederek, “Desteklerle 284 tesis tamamlandı ve faaliyete geçti. Ankara, toplam yatırım, sağlanacak hibe ve ödenen hibe tutarında 42 il içerisinde birinci sırada yer alıyor. IPARD kapsamında gerçekleştirilen toplam yatırımın yüzde 9’u, ödenen toplam hibenin yüzde 10,5’i Ankara’da” dedi.

‘Ankara Sanayi Odası Gündem Toplantıları’nın 24’üncüsü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleşti. Bakan Eker, toplantıda, tarım sektörünün hem Türkiye’deki, hem de Ankara’daki durumunu aktardı. Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi uygulamasının dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığına işaret eden Eker, Türkiye’de bugün 3 milyon tarımsal işletmenin bulunduğunu, işletmelerin tarım yaptığı ortalama arazi büyüklüğünün ise 59 dönüm olduğunu ifade ederek, bu rakamın İngiltere’de 457 dönüm, ABD’de bin 180 dönüm, Fransa’da 430 dönüm ve İspanya’da 240 dönüm olduğunu söyledi. Eker, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tarım alanında yapılması gereken en önemli reform buydu. Bu, 90 yıllık bir sorundu ve biz bunu yaptık. Muhalefetin de desteğini aldık. Bu, Türkiye için çok önemli bir kazançtır” dedi. Bu kapsamda, arazi toplulaştırma çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Eker, 10 yılda 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını yaptıklarını söyledi. 2 milyon hektar için çalışmaların devam ettiğini belirten Eker, 2023 yılında tarım arazilerinin tamamının toplulaştırılmasının yapılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Ankara’da 1 milyon 220 bin hektarlık tarım alanının bulunduğunu, ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan alanın 581 bin hektar olduğunu kaydeden Eker, bunun önemli bir nedeninin miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi olduğuna işaret etti. 2013 yılında Ankara’nın tarımsal üretim değerinin 4,4 milyar TL olduğunu belirten Eker, Ankara’da tarımsal desteklerin kullanımına ilişkin bilgi verdi. 2002’de toplam 61,5 milyon TL destek sağlandığını kaydeden Eker, 2014 yılında bu rakamın 349,2 milyon TL’ye çıktığını söyledi. Eker, “2003-2014 döneminde toplam 1,8 milyar TL destek verildi” dedi. Buna ek olarak, Ankara’da kullandırılan tarımsal krediye bakıldığında; 2002 yılında toplam 25,2 milyon TL’lik kredi kullanımı olduğunu, 2014’te bu rakamın 755,5 milyon TL olduğunu ve 30 kat artış yaşandığını söyleyen Eker, Ankaralı 10 bin çiftçinin, 2010 yılında uygulamasına başlanılan Sıfır Faizli Hayvancılık Kredisi’nden 486,5 milyon TL tutarında faydalandığını belirtti.

Kırsal kalkınma desteği ile Ankara’ya 41,5 milyon TL destek

Kırsal kalkınma politikalarının uygulanmasının ve hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Eker, 2006 yılından bu yana kırsal kalkınma politikalarını uygulamaya başladıklarını ifade etti. Kırsal kalkınma desteği ile Türkiye’de toplamda 2,2 milyar TL’lik destek verdiklerini kaydeden Eker, Ankara’da ise toplam 96 tesise 21,3 milyon TL’lik hibe destek verildiğini, toplamda 41,5 milyon TL’lik kırsal kalkınma desteği verildiğini belirtti. Eker, bu desteklerle 851 kişilik yeni istihdam sağlandığını söyledi.

IPARD ile 2,1 milyon TL hibe destek sağlandı

Bakan Eker, bakanlıkça sağladıkları destekleri aktardıktan sonra Kırsal Kalkınma Programı IPARD AB katkılı hibe destekleri ile ilgili de bilgi verdi. Bugüne kadar IPARD kapsamında sözleşme imzalanan proje sayısının 7 bin 900 olduğunu; toplam yatırımın ise 3,7 milyon TL olduğunu söyleyen Eker, IPARD ile bugüne kadar toplam 2,1 milyon TL hibe destek sağlandığını ve 1,5 milyon TL’lik hibe desteğin ödendiğini belirtti. Eker, “IPARD ile bugüne kadar 562 bin 480 makine-ekipmanı destekledik. Desteklediğimiz projelerle 14 bin kişilik istihdam sağlandı” dedi. Eker, 2015 yılında IPARD kapsamında en az 1,2 milyar TL hibe destek vermeyi ve 10 bin kişilik istihdam sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Eker, Türk tarımının IPARD ile modernleştiğini vurguladı.

“Ankara, 1 numara”

Eker, Ankara’da ise bugüne kadar toplam yatırımı 355 milyon TL olan 391 proje ile sözleşme imzalandığını belirterek, “Bu projelere 209 milyon TL hibe sağladık. 2015 Mart ayı itibariyle 154,4 milyon TL hibe ödedik. Desteklerle 284 tesis tamamlandı ve faaliyete geçti. Ankara, toplam yatırım, sağlanacak hibe ve ödenen hibe tutarında 42 il içerisinde birinci sırada yer alıyor. IPARD kapsamında gerçekleştirilen toplam yatırımın yüzde 9’u, ödenen toplam hibenin yüzde 10,5’i Ankara’da” dedi. Eker, IPARD ile Ankara’da 508 kişiye istihdam sağlandığını, besicilik yatırımlarına 143 milyon TL hibe sağlandığını, 76 bin 400 adet yeni ekipman alımına destek verildiğini, 203 adet yeni traktör alımını desteklediklerini ve 138 genç; 30 kadın faydalanıcıya destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Özdebir: “Üzerimizde ciddi KDV yükü kalıyor”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise, Türkiye’nin tarımda net ihracatçı olduğuna işaret ederek, “Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi. Özdebir, sanayiciler olarak tarımsal alanda verilen desteklere gıpta ile baktıklarını ifade ederek, “Tarımsal makinelerin satışında indirimli KDV uygulanmakta. Ama bu indirimli KDV’yi traktör üreten, tarım makinaları üreten sanayicimiz bu alacağını ancak 16 ay sonra devletten alabilmekte. Diğer taraftan bunu ithal edebilenler, yüzde 8 KDV ile ithal ediyorlar. Yani biz üretirken yüzde 18 KDV ile girdilerimizi alıyoruz. Üzerimizde ciddi bir KDV yükü kalıyor ama ithalatçı doğrudan doğruya yüzde 8 ile ithal ettiği için onun üzerinde bir KDV yükü kalmıyor. Burada bir haksızlık var. Bu haksızlığın düzeltilmesi için bize destek olmanızı rica ediyoruz" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler