Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi zootekni bölümünce yetiştirilen, üzerinde bilimsel araştırmalar yapılan 60 adet oğlak ve kuzu, 150 ile 1400 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuldu. ÇOMÜ Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezinde (TETAM) ihale usulüyle açık artırma şeklinde düzenlenen satış yöre üreticileri tarafından ilgi gördü. 50 adet Saanen ırkı dişi ve erkek oğlak ile 10 adet Tahirova ırkı kuzu en düşük 150, en yüksek 1400 liradan alıcı bekledi. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü, gazetecilere yaptığı açıklamada, satışa çıkarılan Saanen ırkı keçilerin, üniversiteye ait yaklaşık 35 yıllık sürüden elde edildiğini söyledi.
Bu tür satışları her yıl yaptıklarını belirten Tölü, "Satışlar, hayvanların damızlık değerleri, canlı ağırlıklarına göre yapılıyor. Bütün bilgileri alıcılara veriliyor. Hayvanların ait olduğu sürüler, Türkiye'ye uyum sağlamış ve yüzde 95'in üzerinde ileri kan derecesine sahip olduğu için satışlarımız ilgi görüyor" dedi. Tölü, hayvanların yıllardır kayıtlarının bulunduğunu, üzerlerinde bilimsel çalışmalar yapıldığını ve verim düzeylerinin sürekli ileride tutulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Türkiye'de, son 10 yıla baktığımızda özellikle barınak koşullarında yapılan süt keçiciliğine doğru ilerleme görüyoruz. Bu anlamda elimizdeki mevcut genotip, ihtiyaca en iyi cevap verebilecek nitelikte. Dolayısıyla yetiştiricilerimiz de güvenilir yerden hayvan almak istiyor. Hayvanların anne ve babalarının kayıtları tutuluyor. Hepsinin kimlikleri var. Ülkemizdeki çoğu küçükbaş hayvan işletmesinde maalesef çiftleşmeler serbest olarak yapıldığı için anne bilgileri olsa da baba bilgileri mevcut değil. Ama biz keçilerimize kontrollü aşım yaptırıyoruz."
Cemil Tölü, "fiyatların fazla yüksek olup, olmadığı yönündeki" soruya ise şu yanıtı verdi: "Erkek hayvanın çok fazla pahalı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü erkek hayvanı kontrolü bir aşımda 100 dişiyle çiftleştirebilirsiniz. Bir dişiye vereceğiz para ile erkeğe vereceğiniz para kıyaslanamaz. Dişinin vereceği yavru sayısı 3 ya da 4 tanedir. Ama bir erkek 100 dişiyle çiftleştiğinde belki 200 tane yavru, o erkeğin genetik yapısını taşıyacaktır. O yüzden bence çok pahalı değil."