Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, 2. El Otomotivciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Şube Başkanı Hasan Kahyaoğlu, pert olmuş iki aracın sigortacılar tarafından birleştirilerek tekrar trafiğe sokulduğunu iddia etti.
Pert olmuş araçların tekrar trafiğe kazandırıldığını iddia eden Hasan Kahyaoğlu, "Bu araçlar sisteme tekrar kazandırılıp piyasaya çıkartılıyor. Kaportacılar önden hasarlı araçları alıp, arkadan hasarlı olan araçlarla birleştirip bir araç haline getiriyorlar. Ben bu durumu geçen seçim öncesi İçişleri Bakanlığımıza, TBMM'ye hatta valiliğimize bile şikayetlerde bulundum. Bunun gibi Türkiye'de binlerce araç var. İki arabadan bir araba yapıyorlar. Sonra bu araçları tekrar trafiğe kazandırıp ve piyasada satılıyor. Bunları biz tek tek inceleyip tespit ettik. Sigorta şirketleri maalesef bu tür araçları az hasarlı, çok hasarlı gibi vatandaşlara bedelini ödedikten sonra ne kurtarabilirsek kar mantığı ile kaportacılarda iki aracı birleştirip herhangi birine satıyorlar.
Tabii bu sigortacıların 'verdiğimiz paranın ne kadarını kurtarabiliriz' mantığını geçmeyen ama vatandaşın burada can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığını görmüyorlar. Bunu vatandaş bilmiyor. Hatta bu araçları bilmeden bir ikinci el otomotivci alıp satarsa galerici sahtekar olmuş oluyor. Bunun için biz sigortacıların az hasarlı veya çok hasarlı diye bir ibare koymayıp, yerine aracın pert olduğunu ve fabrikaya gitmesi için kaşe, imza ile bu aracı tamamen trafikten men edilmesi için bir çalışma yapıyoruz. Çünkü az veya çok hasarlı diye bir şey yoktur. Bu araçlar önden veya arkadan kullanılmaz durumdaysa trafikten tamamen men edilmesi gerekmektedir. Bazı kaportacılar bu tür araçları bulup önünü arkasını yaptıktan sonra satıyorlar. Ama bunun kirli faturası 2. el otomotivcilere çıkıyor" diye konuştu.
KAYIT DIŞI AYAKLI GALERİLER
İkinci el otomotivcilerde en büyük sorunların korsan satışlarında olduğunun altını çizen Kahyaoğlu, "Noterler Birliği'nden aldığımız verilere göre, Türkiye'de ortalama sıfır ve ikinci el olmak üzere 6 milyon araç alınıp, satılıyor. Fakat ikinci el otomotivcilerin sattığı araç sayısı 1 milyonu aşmıyor. Yani 5 milyon araç korsan olarak alınıp satılmaktadır. Ben burada kazancımın belli bir kısmını vergiye yatırırken, internetten veya dolaylı yollardan alıp satanlar ise devlete hiçbir şekilde vergi vermiyorlar. Bu korsanlığın önüne geçilmesi gerekmektedir.
Biz de onunla ilgili çalışmalarımıza hız verdik. Muayene açmam için doktor olmam lazım, hukuk bürosu açmam için de avukat olmam lazım ama bunların tamamı araba alıp satıyor. Ben muayene açamıyorum ama bütün doktorlar araba alıp satıyor. Bir insan yıl boyunca 1 veya 2 araç alıp satabilir. Ama o insan bir yıl boyunca bir galericinin sattığından fazla araba alıp satıyorsa, devlet bunun hesabını sorması lazım. Biz vatandaşların arabalarını alıp satmalarına bir şey dediğimiz yok. Bizim sıkıntımız sadece bir insanın yılda bir galericinin alıp sattığı arabadan daha fazla araba satmasına karşıyız. Çünkü bu tür insanlar bunu ticaret haline getiriyorlar. Biz burada devletimize vergimizi düzenli bir şekilde öderken, onlar ise bunların hiçbirini yapmıyor. Önümüzdeki aylarda Maliye Bakanlığı bu konuyla ilgili ciddi anlamda çalışmalara başlayacak" şeklinde konuştu.
"KİLOMETRELER SİLİNİYOR"
İkinci el araçların satışından önce bazı insanların oto elektrikçilerle araçların kilometresinin silindiğini de belirten Kahyaoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'de 2. el araçlarda kilometre silen oto elektrikçileri var. Bunu da tespit edip, yetkililere bildireceğiz. Yani 110 bin kilometre de olan bir aracı oto elektrikçi ve araç sahipleri sözleşip aracın kilometresini 80 bine hatta daha az bir kilometreye kadar indirip araçların satışlarını yapıyorlar. Tabii bunların kirli faturaları da ikinci el otomotivcilere çıkıyor. Çünkü ikinci el otomotivciler bu kilometrelerle oynandığından haberleri olmadan araçları alıp sattığı zaman ikinci el otomotivciler yine sahtekar durumuna düşüyor. Vatandaşlar bunları bilmediği için ikinci el otomotivcileri günah keçisi ilan ediyor."