Hazine Müsteşarlığı, son günlerde bazı basın-yayın organlarında zorunlu trafik ve kasko sigortaları hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Zorunlu trafik sigortasında serbest tarife uygulamasının 2008 yılında başlatıldığına, yeni bir uygulama olmadığına dikkat çeken Hazine, zorunlu trafik sigortası yapma ruhsatı bulunan 30 adet sigorta şirketi bulunduğunun altını çizdi. Bu şirketlerin her birinin muhtelif araç türleri ve iller bazında farklı primlerle bu sigortayı yaptığına işaret eden Hazine Müsteşarlığı, bir araç türünde pahalı olan bir sigorta şirketinin, başka bir araç türünde diğerlerine nazaran daha ucuz bir prim talep edebildiğini belirtti. Hazine, bu nedenle, şirketler arasında fiyat araştırması yapıldığı takdirde uygun primin bulunabileceğini vurguladı.
"ŞİRKETLER, PRİM SORGULAMA EKRANLARINI BİRKAÇ AY İÇİNDE TAMAMLAYACAK"
Vatandaşların zorunlu trafik sigortası primlerini daha kolay araştırmalarını teminen, sigorta şirketlerinin internet sayfalarına prim sorgulama ekranı koymalarının sağlanması yönündeki çalışmaların devam ettiğini ifade eden Hazine, bu uygulamanın birkaç ay içerisinde tamamlanmasının beklendiğini aktardı.
“BİRDEN FAZLA HASARLI ARAÇLARIN PRİMLERİNDE BELLİ ÖLÇÜDE ARTIŞ OLABİLİR”
Zorunlu trafik sigortasında 2012 yılında; otomobiller için ortalama primin 189 TL, taksiler için 935 TL ve minibüsler için 1001 TL olduğuna dikkat çeken Hazine Müsteşarlığı, özellikle birden fazla hasar yapmış araçlar için primlerde belli ölçüde artış olabildiğini bildirdi.
“KASKO SİGORTALARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME BELİRSİZLİKLERİ ORTADAN KALDIRMAYA YÖNELİK”
Kasko sigortaları ile ilgili olarak yapılan düzenlemenin uygulamadaki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu belirten Hazine Müsteşarlığı, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Nitekim, pert durumunda aracın rayiç değerinin ne olduğu, aracın nerede tamir edileceği vb. hususlarda net bir düzenleme olmadığından sürekli olarak tüketici şikayetlerine konu edilmekte idi. Bu hususlar göz önünde bulundurularak tüketiciye, poliçe satın alırken çeşitli seçenekler sunulması öngörülmüştür. Bu suretle, hasar meydana geldikten sonra ortaya çıkacak tartışma ve belirsizliklerin giderilmesi ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amaçlanmıştır.”
“PRİMİN NE OLACAĞINA İLİŞKİN BİR DÜZENLEME BULUNMUYOR”
1 Nisan 2013’te yürürlüğe girecek olan Kasko Sigortası Genel Şartlarında primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığını ifade eden Hazine, şunları kaydetti: “Bu çerçevede, kasko sigortası ile ilgili düzenlemelerin kasko primlerinde artışa yol açacağı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Sigorta şirketleri, rekabet şartları altında primlerini serbestçe belirleyeceklerdir. Esasen, kasko sigortasında 1991 yılından buyana serbest tarife uygulanmaktadır.”
“KASKO POLİÇELERİNİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMELİ”
Vatandaşları bilinçli birer tüketici olarak 1 Nisan 2013’ten itibaren satın alacakları kasko poliçelerini seçerken dikkatli olmaya çağıran Hazine Müsteşarlığı, şu açıklamalarda bulundu:
“-Poliçenin kapsamı (Dar Kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko, Tam Kasko)
-Aracın rayiç değeri ile ilgili referans yerinin neresi olacağı (tam hasar durumunda rayiç değer oradan alınacak)
-Hasar durumunda aracı kendi istediği tamirhaneye mi yoksa şirketin anlaşmalı tamirhanesine mi götüreceği, -Hasar durumunda takılacak parçaların orijinal mi eşdeğer mi olacağı konularında seçme hakkına sahip olacaktır. Bu nedenle, poliçe satın alırken bu hususlara dikkat edilmesi yararlı olacaktır.”
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN LİSTESİ
Hazine, zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketlerinin listesi şöyle:
1. AIG Sigorta A.Ş.
2. Ak Sigorta A.Ş.
3. Allianz Sigorta A.Ş.
4. Anadolu Anonim Türk Sigorta A.Ş.
5. Ankara Anonim Türk Sigorta A.Ş.
6. Aviva Sigorta A.Ş.
7. Axa Sigorta A.Ş. 8. Demir Sigorta A.Ş.
9. Dubai Starr Sigorta A.Ş.
10. Ergo Sigorta A.Ş.
11. Eureko Sigorta A.Ş.
12. Euro Sigorta A.Ş.
13. Güneş Sigorta A.Ş.
14. Generali Sigorta A.Ş.
15. Groupama Sigorta A.Ş.
16. Halk Sigorta A.Ş.
17. HDI Sigorta A.Ş.
18. Hür Sigorta A.Ş.
19. Işık Sigorta A.Ş.
20. S.S. Koru Sigorta Kooperatifi 21.Liberty Sigorta A.Ş.
22. Mapfre Genel Sigorta A.Ş.
23. Neova Sigorta A.Ş.
24. Ray Sigorta A.Ş.
25. SBN Sigorta A.Ş.
26. Sompo Japan Sigorta A.Ş.
27. Türk Nippon Sigorta A.Ş.
28. Yapı Kredi Sigorta A.Ş.
29. Ziraat Sigorta A.Ş.
30. Zurich Sigorta A.Ş.