FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Motosiklet dahil tüm araç sahipleri dikkat

Türkiye’de akaryakıt tüketicilerinin haklarının korunarak uluslararası standartlara ulaştırılması amacıyla Akaryakıt Tüketicileri Derneği (ATD) kuruldu.

Motosiklet dahil tüm araç sahipleri dikkat

Geçtiğimiz Ocak ayında kuruluşunu tamamlayan, İstanbul Valiliği tarafından da Dernekler Kütüğüne kaydedilerek faaliyetlerine başlayan dernek, tüketicilerin beklenti ve taleplerine göre oluşturulacak çalışma grupları aracılığıyla, sorunlarının kamuoyu gündemine taşınması ve çözümü yönünde çalışmalarını sürdürecek.

Türkiye’de akaryakıt tüketimi her geçen gün artarken, sayısı 18 milyonu aşan tüketici tarafında kullanıma yönelik sorunlar da bir o kadar artış gösteriyor. Özellikle satış fiyatlarının dünya piyasalarının çok üzerinde seyretmesi, akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükü, piyasadaki düşük kalitedeki madeni yağların denetim zorluğu gibi konular tüketiciler açısından en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Uluslararası alanda kabul gören akaryakıt tüketici haklarının Türkiye’de uygulanmaması da, tüketicilerin memnuniyetsizliğine çözüm noktasında sınıfta kalıyor. Akaryakıt tüketicilerin haklarının korunarak uluslararası düzeye ulaştırması amacıyla yola çıkan ATD, motosiklet dâhil Türkiye’de kayıtlı tüm araç kullanıcılarını temsil ediyor.

Tüketiciler, hakları konusunda bilinçlendirilecek

Geçtiğimiz Ocak ayında kuruluşunu tamamlayan, İstanbul Valiliği’nden aldığı onay ile faaliyetine başlayan ATD’nin gerçekleştirmeyi hedeflediği öncelikli konular arasında; Türkiye’de akaryakıt satış fiyatlarının dünya piyasaları ile uyumlaştırılması, uluslararası kabul görmüş akaryakıt tüketici haklarının ülkemizde de uygulanması, tüketicilerin haklarını en etkili şekilde kullanmaları için bilinçlendirme çalışmaları, araçlara zarar veren standart dışı akaryakıtın ülkemizde satışının engellenmesi ve zararın doğması halinde bu zararlarının telafisi konusunda kamu kurumlarınca yürürlüğe konulan uygulamaların tüketicilere duyurulması ve yol gösterilmesi, hijyen kurallarına uygun faaliyet gösteren akaryakıt satış yerlerinin deşifre edilmesi, tüketicilerin çevreye ve doğaya olan duyarlılıklarının artırılması yer alıyor.

Tüketicilerin en güçlü en etkin temsilcisi

Akaryakıt Tüketicileri Derneği olarak Türkiye’de tüketicilerinin en güçlü ve en etkin temsilcisi olmayı hedeflediklerini belirten ATD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hayrullah Doğan, tüketici haklarının korunması noktasında akaryakıt tüketiminde tüm kamu ve düzenleyici – denetleyici kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurarak daha güçlü bir temsil gücüne sahip olduklarının altını çizdi.

Bir sivil toplum kuruluşu olarak kamu ve özel sektör tarafında geniş bir sosyal paydaş ağına sahip olduklarını özellikle vurgulayan Doğan, tüm sosyal paydaşlarıyla güçlü bir ilişki içerisinde olduklarını ifade ettiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sosyal paydaşlarımızla kurduğumuz bu güçlü ilişki aracılığıyla; akaryakıt tüketicileri ile ilgili oluşan gündem konularını; kamu, akaryakıt sektörü ve medya nezdinde canlı tutarak, kurumlar arası ortak projeler geliştirebilecek, sorunların çözümleri yönünde stratejik öneriler üretebileceğiz. Bu durumun akaryakıt tüketicileri nezdinde önemli bir farkındalık yaratacağına ve ATD’yi onların gözünde güçlü bir paydaş, referans noktası olarak konumlandıracağına inanıyoruz.

Yasa ve mevzuat çalışmalarında aktif rol

ATD’yi Türkiye’de akaryakıt tüketici haklarının iyileştirilmesi için çözüm önerilerinin geliştirildiği bir platform olmaktan öteye taşıyarak, tüketicilerin görüş ve önerilerinin kamu kurumlarıyla paylaşarak yasa ve mevzuat çalışmalarında aktif bir rol üstleneceğiz.

Çözüm odaklı yol haritası

Kamu kurum ve kuruluşları ile kurduğumuz sinerji ile çözüm odaklı bir yol haritası izlerken, bünyemizde bulunan uzmanlarımız aracılığıyla da tüketicilerinin sorunlarının çözümü konusunda; uluslararası uygulamaları da gözeterek doğrudan görüş raporları ve analizler hazırlayacağız. Bu çalışmalar ışığında belirlenen stratejiler aracılığı ile tüketici haklarının gelişmelerine ilişkin somut, ölçülebilir ve objektif çıktılar ve hedeflere yönelik yol haritaları üreteceğiz.“

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler