FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa 80 bine koşuyor dolar ve euro düşüşte

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne yüzde 0,73 yükselişle 79.237,10 puandan başladı. Dolar ise 20 Ağustos'tan bu yana ilk kez 2.89 seviyelerine kadar geriledi.

Borsa 80 bine koşuyor dolar ve euro düşüşte

BIST 100 endeksi önceki kapanışına göre 576,07 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 1,14 holding endeksi yüzde 0,72 yükseliş kaydetti. Açılışta tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,18 ile "spor" oldu.

Dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı toplantı tutanaklarının ardından Fed'in faiz artırım süreci ile ilgili iyimserliğin artması ile dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında düşüşünü devam ettirdi. Dolar/TL de gelişen ülke para birimlerindeki değerlenmeye paralel olarak 20 ağustostan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 2,8909'a kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,9050 seviyelerinde işlem görüyor.

Analistler, Fed tutanaklarının ardından artan risk iştahı ile BIST 100 endeksinin 79.400 ve 80.000 dirençlerini test edebileceğini belirterek, veri gündeminin zayıf olması nedeniyle gün içinde döviz kurlarının seyrinin takip edileceğini kaydediyor.

DOLAR VE EURO DÜŞÜYOR

Dolar, TL karşısında bir hafta içinde yüzde 5 civarında değer kaybetti. Dün öğleden sonra 2,92'nin altına gevşeyen Dolar/TL güne 2,90 altında başladı. Dolar/TL bu sabah 20 Ağustos'tan beri en düşük olan 2.8900'a kadar geriledikten sonra 2.8950 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/TL'de ise açılış fiyatı 3,27 oldu.

UZMAN GÖRÜŞÜ

PKK'nın olası bir ateşkes olarak yorumlanan açıklamaların dün kura olumlu yansıdığını söyleyen bir bankanın döviz masası müdürü, "Akşam saatlerinde gelen Fed tutanakları ise piyasalarda olumlu algılandı ve diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikle dolar/TL'de de düşüş söz konusu" dedi ve şöyle devam etti: "Son dönemde hızlı bir düşüş hareketi gördük ancak kurun 2.85'in altına gerilemesini çok olası görmüyorum. Sonuçta bu hareketin kaynağı Fed beklentisi ancak hala somut bir şey yok ortada. Diğer taraftan seçim yaklaşıyor. Dolayısıyla riskler de devam ediyor. Dolar/TL tekrar 3.07'lere yükselmez belki ama seçime kadar yatay bir hareket görebiliriz" dedi.

PKK'nın çatı yapılanması KCK'nın Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat, örgütün HDP'ye 1 Kasım seçiminde daha fazla katkı sunmak için "tekrar tarihi bir tutum takınacağını" söylerken, HDP Hozat'ın bu sözlerini PKK tarafından "tek taraflı çatışmasızlık kararı alınabileceği" olarak yorumlandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da, PKK'nın silahları tasfiye etmeden çözüm sürecinin yeniden başlamasının mümkün görünmediğini söyledi.

DÖVİZ KURUNU CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler