FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Euro ve sterlinde yeni rekor, dolar 3 ayın zirvesinde

Dövizde görülen yükseliş devam ediyor.Dolar/TL 3,90'ı aşarak 4 Aralık'tan beri en yüksek düzeye çıktı.Art arda rekorlar kıran Euro 4,8250'yi aşarak tarihi zirveyi yeniledi.

Euro ve sterlinde yeni rekor, dolar 3 ayın zirvesinde

Jeopolitik, siyasi ve makro ekonomik gelişmeleri izleyen kur ve faizde geçen hafta başlayan satış baskısı sürüyor.

ABD'de faiz artışlarının hızlanmasından endişe edilen bir dönemde, şehir içi çatışmaların yaşanabileceği kuşatma aşamasına gelinen Afrin operasyonunun, Seçim İttifakı Yasası'nın, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeleri satış baskısının ana nedeni olarak görülüyor.

Bankacılar küresel ticaret savaşlarının oluşabileceği, ABD'de faizlerin artış trendinde olduğu yani gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik olumsuzlukların fazla olduğu bir dönemde, Türkiye'ye özgü endişelerin henüz giderilemediğine dikkat çekiyor.

Bazı piyasa oyuncuları, hükümet yetkilileri tarafından birçok kez reddedilmesine karşın erken seçim ihtimalinin de piyasalarda satış baskısı yarattığını belirtiyor ve TBMM'de kabul edilen Seçim İttifak Yasası sonrasında bu ihtimalin arttığına da dikkat çekiyorlar.

Tüm bu gelişmelerle 3,9054'e kadar çıkarak yaklaşık 3.5 ayın zirvesini test eden dolar/TL, saat 17:01 itibarıyla 3.8970 seviyesinden işlem gördü. Bugün 4.3631 ile tarihi zirvesini test eden sepet bazında TL aynı saatte 4.3540 seviyesindeydi.

Bugün 4.8250 ile tarihi zirvesini test eden euro/TL ise aynı saatte 4.8110 seviyesinde işlem gördü.

Yine bugün 5.4529 ile tarihi zirvesini test eden sterlin/TL aynı saatte 5.4450 seviyesinde işlem gördü.

Öte yandan bugün 16 baz puan artışla 12,81'e kadar çıkan 10 yıllık tahvil faizi şu sıra 12,76'da yer alırken, 2 yıllıkta getiri 10 baz puan artışla 13,90 oldu.

Dolar/TL'de ne bekleniyor?

Fed'e ilişkin endişeler ile yurt içi risklerin TL'yi kırılgan yaptığını söyleyen Global Menkul Değerler Araştırma Analisti Rıdvan Baştürk, "Aslında doların global bazda değer kazanmadığı hatta değer kaybettiği günlerde TL'de negatif bir ayrışma olduğunu görüyoruz. Bu hafta TL, dolar karşısında yüzde 2 civarında kayıp yaşadı. TL'yi en yakın izleyen para birimleri yüzde 0.77 ve yüzde 0.25 kayıpla sırasıyla Rus Rublesi ve Güney Afrika Zarı oldu. Buradan da anlayabileceğimiz gibi hareket küresel değil, TL bazında bir hareket. Sepet kurun yeni tarihi zirvelere yükselmesi de bu durumu onaylıyor." dedi.

Baştürk, TL'deki mevcut ayrışmaya birçok sebep gösterilebileceğine değinerek, şu şekilde konuştu: "Artan jeopolitik riskler, enflasyonun çift hanelerde kalması ve TCMB'nin aksiyon almaması, diğer yandan cari açıkta izlenen yüksek seyir ve 215 milyar dolarlık finansman ihtiyacı TL üzerinde baskı oluşturuyor."

Baştürk, kısa vadede 3.85 üzerinde kalındığı sürece geri çekilmelerin alım fırsatı vermeye devam edebileceğini belirtirken, direnç olarak 3.90'ı izlediklerini, bu seviye üzerine gelebilecek kapanışlarda 3.93-94 bandına yerleşme gözlenebileceğini aktardı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler