FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalar hareketlendi

Dolar/TL 3.4998 seviyesini, euro/TL ise 3.7162 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Borsa İstanbul'da ise kayıplar yüzde 2'yi aştı.

Piyasalar hareketlendi

Güne 3.4290/3.4323 seviyesinden başlayan dolar/TL ilerleyen saatlerde hareketlendi. Kur, OPEC kararı Başbakan Yıldırım'ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis'e sunacaklarını belirtmesinin ardından şimdiye kadarki en yüksek seviye olan 3.4998'i görerek rekor kırdı. Dolar saat 17.34 itibari ile bankalararası piyasada 3.4980 seviyesinden işlem gördü.

Dün akşam saatlerinde OPEC kararı ile yönünü yukarı çeviren dolar/TL, 3.4395'e kadar yükseldikten sonra günü 3.43 civarında tamamlamıştı.

EURODAN TARİHİ REKOR

Euro/TL 3,63 seviyelerinden yükselişe geçerek 3,7162 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur, saat 17.34 itibari ile 3.7096 seviyesinden işlem gördü.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

ABD'de başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanmasının ardından dolarda yükseliş süreci başladı. Fed'in 13-14 Aralık'ta yapacağı toplantıda faizleri artıracağına yönelik beklentilerle dolar para birimleri karşısında güçleniyor. Yeni başkan Donald Trump'ın harcamaları artıracağına yönelik söylemleri Fed'den önümüzdeki yıl daha fazla faiz artışı gelebileceğine yönelik beklenti yaratıyor. Bu da dolara olan talebin artışını tetikliyor.

Doladaki küresel değer artışına içeride yaşanan gelişmeler de eklenince Türk Lirası'nda kayıp büyük oldu. Başbakan Binali Yıldırım da " Bizim bir ayrışmamız olduğu doğru" açıklaması yaptı.

BORSA 73 BİNİN ALTINA İNDİ

Borsa İstanbul'da da kayıp gözleniyor. BIST 100 endeksi yüzde 2 civarında düşüşle 72 bin 500'ün altına geriledi.

PETROL 1,5 AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

OPEC'in 8 yıl sonra ilk kez üretimi kısma kararı sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıpları yeniden artma eğilimine girdi. OPEC üyesi olmayan Rusya da 15 yıl aradan sonra üretim kesintisi yapacak.

Hafta başında 45 dolar civarında olan Brent petrolün fiyatı 52.6 dolara kadar yükselerek 1,5 ayın zirvesine çıktı.

YILDIRIM: TAŞLAR YERİNE OTURACAK

Başbakan Binali Yıldırım, bugün TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, TL'deki değer kaybının büyük ölçüde ABD Başkanlık seçimini Donald Trump'ın kazanması olduğunu ifade ederek, "Şunu bilelim, bu dalgalanma 20 Ocak'a kadar sürecek. Yeni seçilmiş başkan Trump iş başına geldikten sonra biraz daha öngörülebilirlik artacak ve taşlar yerine oturacak" dedi.

Türkiye'nin iktidarları dönemlerinde benzer piyasa dalgalanmalarıyla karşılaştığını söyleyen Yıldırım, "Endişeye gerek yok. Bunun da üstesinden geleceğiz" diye konuştu.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler