FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan eczanelerinde stoklar eriyor

Yunan halkının yeni kurtarma paketindeki son koşullara "Hayır" demesinin ardından kısa bir süre geçti ama çeşitli işyerleri çaresizlik içinde, krize bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Stokları hızla azalan eczaneler büyük zorluk çekiyor.

Yunanistan eczanelerinde stoklar eriyor

Jasmine Coleman

BBC muhabiri, Pire

Gözyaşları yanaklarından süzülen 66 yaşındaki Flora, "Avrupa'ya İMDAT çağrımızı ilet. Bize yardım edecekler mi, etmeyecekler mi? Bilmemiz gerek." diyor.

Flora, 44 yıldır Pire limanındaki eczanesini işletiyor. Ama yarın kapısını açıp açamayacağından emin değil.

Yunan halkının yeni kurtarma paketindeki son koşullara "Hayır" demesinin ardından kısa bir süre geçti ama, bu eczane gibi işyerleri çaresizlik içinde, krize bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.

Flora'nın eczanesindeki ilaç stokları tehlikeli düzeyde erimiş. Gelen bir müşteri bir ilaçtan 7 kutu istiyor ama (soyadını vermek istemeyen) Flora, bugün sadece iki kutu için sipariş verebilmiş.

Hükümetin getirdiği kısıtlamalar yüzünden eczaneler sadece sınırlı sayıda ilaç stoklayabiliyor. Flora, maddi imkansızlıklar nedeniyle, bunu bile temin etmekte zorlandıklarını söylüyor.

Flora'nın hükümetten 3,5 aylık alacağı varmış. Bu yüzden her gün sadece bir torba ilaç geliyor. Eczanedeki dolaplarla çekmecelerde, sıra sıra boşluklar görülüyor.

Diğer eczaneler, yabancı firmaların mali istikrarsızlık dolayısıyla Yunanistan'a ilaç satmaktan çekinmesi yüzünden darlık çekildiğini anlatıyor.

İlacı karneye bağlamak

Yunan hastaneleri ve devlete ait sigorta kurumunun ilaç şirketlerine olan borçları 1,1 milyar euroyu aştı.

Reuters haber ajansı, buna rağmen firmaların, insani gerekçelerle Yunanistan'a ilaç sağlamayı sürdürme sözü verdiklerini bildirdi.

Yakındaki bir başka eczacı, Antonios Tsalpaturos da, herkese yetebilmesi için ilaçları sınırlı miktarda sattığını söylüyor; "Bankalar kapandığında uygulamayı değiştirmek zorunda kaldık. İlaç dağıtımını kontrol altında tutuyoruz." diyor.

Ülkedeki para akışının kontrol altına alınmasıyla, yaz sıcaklarında, bankamatikler önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Günde sadece 60 euro nakit çekme izni var; ama bankamatikler sadece 50 euroluk banknotlar veriyor.

Yakındaki bir benzincideyse kuyruk yok. Kasiyer Tonia Tserkaki, işlerin azaldığını, gelen müşterinin de nakit parayla ödeme yaptığını anlatıyor.

Eczanelerin aksine, benzin istasyonlarında tedarik sıkıntısı çekilmiyor. "Bildiğimiz kadarıyla yeterince stok var. Şimdiye kadar bir sorun çıkmadı ama yakında neler olur, bilemiyoruz." diyor Tserkaki.

Son günlerde çıkan kimi haberlerde Yunan halkının yiyecek stoklaması yüzünden süpermarket raflarının boşaldığı söylenmişti.

Sıra sıra fırın ve pastanelerle, kafelerle dolu Pire sokaklarında gezerken bu haberler insana gülünç geliyor.

Adını vermek istemeyen bir süpermarket sahibi, geçen hafta müşteri sayısında artış kaydettiklerini ama Pazarki referandumdan bu yana işlerin normale döndüğünü anlatıyor ve stokları yüksek tutmakta herhangi bir sorun yaşanmadığını da ekliyor.

En azından Pire'de ve şimdilik, yiyecek sıkıntısı çekilmiyor. Yunan halkı henüz pek de çöküntü yaşamıyorsa da, sokaklarda fazla kimse olmadığı bir gerçek.

Aylar, yıllar süren mali kriz, Yunanistan'da günlük yaşamı giderek güçleştirdi. Şimdi insanlar önümüzdeki günlerin getireceklerini beklemekte. Halkın sabrı çoktu şimdiye dek ama, artık birçok yönden sabırların taşmaya başladığı söylenebilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler