FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte konutta devlet desteğinin ayrıntıları

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara yapılacak yüzde 15'lik devlet desteğine ilişkin detayları paylaştı.

İşte konutta devlet desteğinin ayrıntıları

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara yapılacak yüzde 15'lik devlet desteğine ilişkin, "Birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz" dedi.

Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin Ankara Palas'ta düzenlediği üçüncü basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıdem tazminatı ve işsizlere verilecek yardım konularıyla ilgili ayrıntılı bilgi istenmesi üzerine Davutoğlu, her zaman ülkenin gündeminde olan kıdem tazminatı meselesinin, çalışma hayatında en fazla tartışılan konulardan biri olduğunu söyledi. Bu konunun, işverenlerin ve işçilerin ortak perspektifiyle diyalog içinde sonuçlandırılmasının önemine işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Burada iki hususa dikkat çekmek isterim. Birisi kıdem tazminatından istifade eden çalışanlarımızın, hala gerçek çalışanlara nispeti çok düşüktür, neredeyse yüzde 85-90 bu imkandan faydalanamaz durumdadır. Birinci hedefimiz; kıdem tazminatı, çalışan kesimleri içerecek şekilde nasıl yaygınlaştırabiliriz? Bu, işçilerimiz, emekçilerimiz perspektifinden bir ihtiyaç. Öbür taraftan kıdem tazminatının rekabeti azaltacak şekilde işveren üzerine getirdiği bazı yükler var. Hangi yöntemlerle işverenlerimiz üzerindeki yükleri azaltıp, işçilerimizin yaygın bir şekilde kıdem tazminatından istifade etmelerini sağlayacak bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz? Burada işçi ve işverenlerin karşılıklı çıkarlarının çatıştığı bir alan olmaktan kıdem tazminatını çıkarıp, işverenlerimizin yükünü hafifleten ama işçilerimizin de en yaygın şekilde bundan istifade etmesini ve bir anlamda gelecek garantisi gibi gördükleri hususlarda bu imkandan istifade etmelerini devam ettirecek arayış içindeyiz. Bazı düşüncelerimiz var, yaptığımız çalışmalar var. Fakat bu çalışmaları, çalışma hayatı içindeki bütün paydaşlarla paylaşarak birlikte bir çözüme kavuşturmak ve uzun yıllardır tartışılan bu konu üzerinde yeni uygulamayı başlatma niyetimiz var. İstişarelerimiz sürecek."

İşsizlere verilecek yardım konusunda ise Davutoğlu, bunun paket halinde kıdem tazminatıyla birlikte değerlendirecek bir husus olduğunu, herkes için en uygun modeli geliştireceklerini kaydetti.
- "Çeyiz sandığında olduğu gibi..."

Konut alacaklara yüzde 15 devlet katkısının ayrıntılarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, inşaatın ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını söyledi.

Davutoğlu, dün katıldığı İnşaat Sektörü Zirvesi'nde, sektör temsilcilerinin son dönemde konut arz ve talebi arasında arz lehine bir artış olduğunu ve bir müddet sonra bunun sıkıntı doğurabileceğini ilettiklerini aktardı.

Yeni evlilikleri teşvik etmek istediklerini dile getiren Davutoğlu, "Eskiden şöyle bir şey vardı: Nüfus az olsun, konuta az ihtiyaç olsun, az üretilsin. Şimdi ise biz aksini söylüyoruz, nüfus dinamik olsun, arz artsın, çok üretilsin ama öyle bir mekanizma kuralım ki bunu teşvik etsin" dedi.

Söz konusu teşvikin yeni konut edineceklere getirilen şartları hafifletmek yoluyla olacağına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Yapmayı düşündüğümüz uygulama şu; yüzde 25 teminat toplamak bir yükse bu yükü hafifletelim. Bu yükün hafifletilmesinde doğacak sonuçlar nedir? Konut sahibi olmak talebi artırıcı bir etki yapacak ve bu noktada özellikle düşük gelirlilerin daha kolay konut sahibi olması temin edilecek. Yani ilk evde olacak, 2 ve 3. evde değil. Bu da daha çok yeni evliler ile ilgili olduğu için aynen çeyiz sandığında olduğu gibi, evlilikleri de teşvik etmiş olacağız. Evlilikle gelen zorlukları paylaşmış olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak.

Düşündüğümüz model şudur; kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada, bankayla anlaşarak 'ben konut edinmek üzere bir hesap açmak istiyorum' deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, bu hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse 15 bin lira da devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak. Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, diyelim 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde, erken çekmek istediğinde 3 yıl için yüzde 10, 4 yıl için yüzde 12 gibi. Böyle bir düzenleme getireceğiz. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak ama erken çekimlerde de yüzde 15'ten daha aşağı inen bir kademelendirme uygulanacak. Bu, devletin konut talebini artırmak için inşaat sektörünü, konut alımlarında peşinat yükümlülüğünü hafifletmek suretiyle de yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yaptığı bir destek olacak."

İnşaat Sektörü Zirvesi'nde imar değişikliğinden kaynaklı değer artışı konusunun da gündeme geldiğini aktaran Davutoğlu, sektör temsilcilerinin değer düşüşü olduğu zaman bunun tazmin edilip edilmeyeceğini sorduklarını dile getirdi.

Bunun haklı bir talep olduğunu belirten Davutoğlu, "Değer artışı olunuyorsa, pay alınıyorsa değer düşüşü olunca da bir şekilde onun karşılanması lazım. Bunu nasıl karşılayacağımızı planlayacağız" değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, benzer toplantıları önemli sektörlerde de yapmayı düşündüklerini ifade ederek, bu toplantılarda sektörlerin sorunlarını tek tek ele alacaklarını kaydetti.

Sadece sektör temsilcilerinin taleplerinin gündeme gelmeyeceğine işaret eden Davutoğlu, kendilerinin de açıkladıkları sektörel dönüşümün nasıl uygulandığına ilişkin sektörlerden hesap soracaklarını söyledi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler