FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan kur açıklaması

Merkez Bankası kur oynaklığının arttığı bu dönemde vatandaşın TL ile borçlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Merkez Bankası'ndan kur açıklaması

Merkez bankası'nın açıkladığı yılın ilk Finansal İstikrar Raporu'nda "Alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle hanehalkı finansal yükümlülüklerinin varlıklarına oranındaki iyileşme devam etmektedir" denildi. Hanehalkının sadece lira cinsinden ve sabit faizle borçlanmakta olmasının, finansal piyasalarda oynaklığın arttığı bu dönemde, hanehalkının borç ödeme gücünün korunmasına katkı sağladığı belirtilen değerlendirmede şöyle denildi:
ÖZKAYNAK FİNANSMANINI ÖZENDİRİR"

Reel sektör yabancı para borçlarının ağırlıklı olarak uzun vadeli olmasının, kısa vadeli açık pozisyonun düşüklüğünün ve yabancı para cinsinden borçlanmanın daha çok kur riskini iyi yönetebilecek büyük firmalar tarafından yapılmasının, kur riskini sınırlandırdığı değerlendiriliyor." Borçlanma yoluyla finansmanın içerdiği vergi avantajının neden olduğu yüksek kaldıracın azaltılması amacıyla, yapılan yeni yasal düzenlemeyle nakdi sermaye artışına sağlanan vergi teşvikinin, özkaynak finansmanını özendireceği de belirtilen değerlendirme şöyle devam ediyor:

İLAVE ÖNLEMLER ALINABİLİR"

TCMB’nin zorunlu karşılık uygulamasında mevduat dışı yabancı para kaynakların vadesini uzatmaya yönelik yaptığı değişikliklerin de katkısıyla bankaların yurt dışından sağladığı kaynakların ortalama vadesi uzamaktadır. "Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara çekirdek yükümlülükleri teşvik edecek şekilde faiz ödenmesi uygulaması da başlatılmış olup, bankaların çekirdek fonlama kaynak kullanımını artırmaya başlamaları finansal istikrar açısından olumludur. "Döviz likiditesini, çekirdek yükümlülükleri ve uzun vadeli borçlanmayı destekleyici yönde atılan adımlar ekonomimizin küresel şoklara karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik tedbirlerdir. Gerekli görülmesi halinde aynı doğrultuda ilave önlemler alınabilecektir."

DHA

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler