FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emekli maaşı zammı bekleyenlere müjde

Yılbaşı öncesinde emekli maaşı zammıyla ilgili yapılan açıklamalar binlerce emekliyi heyecanlandırdı. Emekli maaşı zammında son açıklama, Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi.

Emekli maaşı zammı bekleyenlere müjde

Emekli maaşı zamları konusunda beklenen haber geldi, 2016 Ocak zamları netleşmeye başladı. Yaklaşık 10.9 milyon emekli, 2016 için öngörülen maaş zamları oranlarını, hükümet tarafından yapılan her açıklamayı yakından takip ediyordu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin büyük bir merakla beklediği 2016 Ocak emekli maaş zammı oranı, Temmuz-Ekim enflasyonun açıklanmasıyla, netleşti. Temmuz-Ekim enflasyonu yüzde 2.96 çıkmasıyla emeklilere 2016 Ocak'ta 100 liralık artışa ek olarak verilecek zammın yüzde 3'ün üzerinde zam alacağı belli olmuştu. TBMM Genel Kurulu toplantısıyla emeklileri heyecanlandıracak yeni gelişmeler ortaya çıktı. Kurulda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal en düşük SSK işçi emekli aylığının yüzde 12,5 oranında artacağını söyledi. İşte, emekli maaşında son gelişmeler ve Ağbal'ın açıklamaları!

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM KAPIDA

Her yıl Ocak ve Temmuz'da enflasyon zammı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2016'da 2015'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacacağı kesinleşmiş, zammın yüzde 3'ün üzerinde olacağı belli olmuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon zamma ilaveten 100 liralık seyyanen zam olacağı söylenmişti. 2015 yılı Ocak ayında tüm SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 2,33 oranında, temmuz ayında ise yüzde 4,76 oranında genel artış yaptıklarını ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal; "SSK işçi emekli aylığı yüzde 12,5; BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı yüzde 13,7; tarım BAĞ-KUR emekli aylığı yüzde 16,7; memur emekli aylığı ise yüzde 6,5 oranında artırılacak." dedi.

SEYYANEN ZAM YASASI KABUL EDİLDİ

SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına Ocak ayı itibariyle ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasını içeren yasa tasarısının iki maddesi de genel kurulda onaylandı."Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile mevzuatta yer alan ve belirli bir süre uygulanmak üzere yürürlüğe konulan geçici maddelerin bir kısmının ay sonunda dolacak olan uygulanma süreleri uzatılıyor. Kabul edilen maddlere göre; sanayi sicil belgesi olan sanayi işletmeleri, imalat sanayinde kullanılmak üzere aldıkları makine ve teçhizat finansmanı için kullandıkları krediler dolayısıyla lehe alınan paralardaki yüzde 5 banka muameleleri vergisinden istisna tutulacak.

Gelir Vergisi Kanunu'nun; menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kar paylarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici maddesi ile Türkiye Jokey Kulübü'nce organize edilen yarışmalarda görev alan jokeylerle, jokey yamağı ve antrenörlere ücret olarak yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 gelir vergisi kesintisi yapılmasına ilişkin maddenin bu ay sonunda dolacak uygulama süresi 31 Aralık 2020'ye kadar devam edecek.

SEYYANANEN ZAM ALMAYAN EMEKLİ KALMAYACAK

Maaşı bin 100 liranın altında olan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, geride bıraktığımız temmuz ayında ekstra seyyanen zam almıştı. Enflasyon artışı ardından, maaşı bin lira ve altında olanlara 100 lira zam yansıtılmıştı. Bin lira maaş alan emeklilerin maaşı ise bin 100 liraya tamamlanmıştı. Hükümetin bu düzenleme ise 5 milyon 125 bin emekli ekstra zam almış oldu. 2016'da çıkacak yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tamamının geliri ayda 100, yılda bin 200 lira yükselece. Böylece seyyanen zam düzenlemesinden yararlanmayan emekli kalmayacak.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler