FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sahibinden araba alacaklara önemli uyarı

Sahibinden araba alacakları detaylı düşünmeye itecek açıklama, Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık'tan geldi. Yanık, sahibinden arabaların hasar geçmişine bakılan tramer hakkında uyardı.

Sahibinden araba alacaklara önemli uyarı

Bir araç sahibi olmak isteyen ancak bütçesi yetmediği için ya da farklı sebeplerle sahibinden arabalara yönelenler, bu habere dikkat! Sahibinden araba alacaklara ya da almak isteyenlere kritik uyarı, Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık'tan geldi. Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposu olarak değerlendirilen, araca ait tüm sigorta işlemlerinin takip edilebildiği TRAMER ile ilgili önemli bir iddiada bulundu. Vatandaşların almak istedikleri ya da almayı düşündükleri sahibinden arabaların hasar kaydını sorguladıkları 'TRAMER' sisteminin sağlıklı işlemediğini öne süren Yanık, "Pert aracı trafiğe salan zihniyet size ne kadar doğru bilgi verebilir. Oradaki her bilgi doğru değil. Bazen olmayan şey çıkıyor, kimi zaman da olanlar gözükmüyor" dedi.,

"TRAMER'DEN ALINAN BİLGİLER DOĞRU DEĞİL"

Sahibinden arabaların aracın plakasını sorgulatarak geçmişte herhangi bir hasar kaydı olup olmadığını öğrenmek istedikleri Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin kişileri yanılttığını ileri süren Yanık, TRAMER'in Türkiye'de başlı başına bir sorun olduğunun altını çizerken, sahibinden araba almak isteyenlerin kararını ciddi oranda etkileyebilecek şu açıklamayı yaptı: "Arabaların pert olması, kilometreleri de bir sorun. Çünkü TRAMER'den alınan bilgilerin bir çoğu doğru değil. Pert olan araçların TRAMER'e işlenmediği, kaza yapmamış araçların kaza yapmış gibi göründüğü ya da bir arabanın 25-30 kez kaza yapmış olduğunu mesaj yoluyla iddia ediyorlar. Verdikleri bilginin altına da 'Verdiğimiz bilgi tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Ticari ve yasal olarak bir hüküm taşımamaktadır' yazıyor. Hem vatandaşın 4 lirasını alarak bilgi veriyorsunuz, arkasından da diyorsunuz ki 'Verdiğimiz bilgi doğru olamayabilir'. Vatandaş kaza yaptığında aracını dışarıda herhangi bir tamircide yaptırıyor. Dolayısıyla sigorta aracılığıyla yaptırmadığı için TRAMER işlenmiyor. Araç sigortadan yaptırılsa bile TRAMER onu 6-8 ay sonra işliyor. TRAMER kaydı girilirken bir şasi ya da motor numarasındaki yanlışlık kayıtlar üzerinde başka bir aracın hasarlı ya da pert görünmesine sebep oluyor" dedi.

"PERT ARACI TRAFİĞE SALAN BİR ZİHNİYET..."

Sahibinden araba alacakların ciddi anlamda düşünmesine neden olacak açıklamaları ardı ardına sıralayan Yanık, Tramer sorununun düzeltilmesi adında birçok kez girişimde bulunduklarını belirtti ve "Çünkü plaka devamlı değişebiliyor. Motor ve şasi numaraları açık olarak sorgulanabilmelidir. Tüm vatandaşları uyarıyorum; TRAMER'deki bilgiler kesinlikle sağlıklı değildir. Vatandaşlar almak istediği aracı bağımsız ekspertiz kuruluşlarına götürerek durumunu öğrenmelidirler. Pert aracı trafiğe salan bir zihniyet size ne kadar doğru bilgi verebilir ki?" diye sordu.

"YURTDIŞINDAN VEKALETLE SAHİBİNDEN ARABA GELİYOR"

TRAMER sistemiyle ilgili eleştirilerde bulunan Yanık, yaptığı açıklamada çok tartışılacak bir açıklamada daha bulundu. Yurt dışından vekalet yöntemiyle usulsüz olarak Türkiye'ye binlerce sahibinden araba getirildiği iddiasına bulunan Yanık, "Son zamanlarda yurt dışında ciddi anlamda ikinci el araç getiriliyor. Yaptığımız araştırmalara göre bizim tahminimiz Türkiye'ye ikinci el 3 bin araç usulsüz şekilde sokulmuş. Bunlarla ilgili yetkilileri uyardık. Vekalet yoluyla vatandaşlarımız kandırılıyor. Yurt dışından bu şekilde getirilen araçlar gümrük kanununa muhalefet edilerek getirilen araçlardır. Haksız rekabet ortamı doğuyor. Ayrıca güvenlik açısından da bu araçların terör olaylarında kullanılabileceği konusunda uyarılarda bulunduk. Vatandaşlarımızı yurt dışından vekalet yoluyla getirilen araçları kesinlikle almamaları konusunda uyarıyoruz. Hem paralarından hem de mallarından oldukları gibi haklarında gümrük kanununa muhalefet konusundan da işlem yapılıyor."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler