FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci el otoya hücum!

Zamlı otomobil fiyatlarını gören vatandaş, ikinci el otoya hücum edecek.

İkinci el otoya hücum!

Özel Tüketim Vergisi ve döviz kurlarındaki yükselişin ardından firmaların 2014 model araçlarını zamlı piyasaya sürmesi, ikinci el oto satışçılarına yarayacak.

Zamlı otomobil fiyatlarını gören vatandaşın ikinci el otoya hücum etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yılı 4,5 milyon araç satışıyla tamamlayan sektör, 2014 yılından umutlu.

Kullanılmış otomobil galericileri özellikle yılın ikinci yarısında piyasanın canlanmasını bekliyor. Piyasadaki durgunluktan olumsuz etkilendiklerini kaydeden galericilere göre sektör bu yıl yüzde 20'ye yakın büyüyecek.

2014 YILINDA YÜZDE 15-20 ORANINDA CANLANMA BEKLİYORUZ

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, ÖTV artışı nedeniyle ikinci el otomotivlere bir yönelim olduğunu kaydederek önümüzdeki günlerde piyasada canlılık beklediklerini belirtti.

Akın, geçtiğimiz yılı 4,5 milyon araç satışıyla kapatan ikinci el oto pazarında 2014 yılında yüzde 15-20 oranında canlanma beklediklerini söyledi.

Piyasadaki belirsizliğin tek endişe kaynağı olduğunu ifade eden Akın, kurdaki yükseliş nedeniyle önlerini görmekte zorlandıklarını sözlerine ekledi.

BAHARA DOĞRU PİYASA CANLANACAK
Başkent Otomotivciler Derneği Başkanı Aydın Erkoç, kurlarda yaşanan yükseliş ile banka faizlerindeki yükselişin piyasayı etkilediğini ve bu durumun ikinci el otomotiv pazarına da yansıdığını belirtti.

Genelde kış aylarında ikinci el otomotiv satışlarında düşme yaşandığına dikkat çeken Erkoç, bahara doğru ÖTV artışı nedeniyle araçların fiyatlarının yükseleceğini ve otomotiv sektöründe hareketlenme olacağını dile getirdi.

Erkoç, piyasalarda olağanüstü bir durum yaşanmaması halinde 2014 yılında ikinci el oto satışlarının 5-5,5 milyon civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Başkent Otomotivciler Derneği Başkanı, ''Sıfır araba satanlar destek alıyor ama ikinci el araç satanlar destek alamıyorlar. Sıfır satanlarda işler durduğu zaman destek aldıkları için fiyatları geri çekebiliyorlar fakat ikinci ellerde fiyatları çekmek gibi bir şans olmuyor'' diye konuştu.

Erkoç, 2014 modellerin zamlı piyasaya sürülmesinin ardından işlerde canlanma beklediklerini sözlerine ekledi.
ARAÇ GİRİŞ-ÇIKIŞINDA YOĞUNLUK GÖRÜYORUZ

Bursa Oto Galericiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yanık, ÖTV zammı ve döviz kurlarının yükselmesiyle ikinci el otomotiv sektöründeki hareketliliğin başladığını belirtti. Araç giriş çıkışında yoğunluk olduğuna dikkat çeken Yanık, 2014’ün ilk ayındaki satışlara bakıldığında, ikinci yarının daha hareketli geçmesini beklediklerini ifade etti.

Geçen yıl ikinci el oto satışlarının beklentileri çok karşılamadığına değinen Yanık, 2012’de 5 milyona yakın araç satılırken, 2013 yılında 3,5-4 milyona yakın aracın el değiştirdiğini dile getirdi. Yanık son 1 yılda yaşanan yüzde 11’lik düşüşü, piyasanın gergin olması, banka krediler çekiminde yaşanan sıkıntı ve kontrol dışı satışlardan kaynaklandığını savundu.

''KAYIT DIŞI PAZAR KONTROL ALTINA ALINSIN''

İkinci el oto alım satımında internetin önemli bir engel olduğunu kaydeden Yanık, söz konusu kayıt dışı pazarın kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Sektörün internet satışları yüzünden mağdur edildiğine dikkat çeken Yanık, sanal ortamdaki satışlar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Galerilerde satılan araç 20-25 bin lira iken internette fiyatların düşük olduğunu bildiren Yanık, ''Biz araçları kaportasına, yürüyenine, motoruna yani her şeyine bakarak alıyoruz. İnternette böyle bir durum yok" değerlendirmesinde bulundu.(THE LİRA)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler