Yeni yıl bütçelerinin planlanmaya başladığı bu zamanda şirketler, çalışanlarına yapılacak zamları da netleştirirler. Bu kritik dönemde zam isterken yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir.
Her sonbahar şirketler ve çalışanlar için kritik bir dönemdir. Ekim'de 9 aylık bilançolar gelir ve şirket yöneticileri artık yavaş yavaş yeni yılı planlamaya başlarlar. İşte bu yıl sonuna kadar hatta yeni yılın ilk aylarına kadar devam eden planlama sürecinde, çalışanlar da zam istemek için fırsatları değerlendirir. Şebnem Turhan, yenibiris.com'un konuyla ilgili çalışmasından yararlanarak, çalışanların zam isterken izlemesi gereken yöntemleri derledi.
Peki istediğiniz zammı almak için neler yapmalısınız?
Yöneticinize yakın kişilerle konuşup, zam talebinizin kulağına gitmesini sağlayabilir, ima edebilir veya açık ve net bir şekilde kendisine iletebilirsiniz. Bazı agresif yollar da var tabi. Ya zam ya istifa gibi... Hükümet 2015 için kamu çalışanlarına yüzde 3+3 zam öngörüyor. Özel sektörde ise genellikle enflasyon oranında zam yapılıyor. Daha fazlasını istiyorsanız kalan günleri iyi değerlendirin. Her patron ‘Hayır’ diyecektir ama asla vazgeçmeyin.
İşte size etkili bir zam talebi için bazı ipuçları:
Ne iş yapıyorsunuz?
Öncelikle kendinizi bilmeniz şart. Şirket için ne ifade ediyorsunuz, yaptığınız iş ne? Öneminizi tanımlayabilmeniz önemli. Çünkü size sorulduğunda kendinizin (herkes vazgeçilebilirdir bunu unutmayın ama) ne kadar değerli olduğunu anlatabilmeniz gerekiyor. Sistemin dişlilerinden biri işini yapmadığında işin duracağını herkes bilir.
Sizin işinizde rayiç ne?
Sizinle aynı işi yapanlar ne kadar kazanıyor. Bu demek değil ki yanınızda oturanlarla kendinizi karşılaştırın. Hayır. Sizinle aynı işi yapan diğer şirketlerde ve yurtdışındaki ücretleri gözönüne alın. Karşılaştırın. Eğer siz 1000 TL, diğer şirketteki eleman 1500 TL alıyorsa bir sorun var. Bunu da anlatacaklar listesine ekleyin.
Rakamlarla konuşun
Bütün bir yıl ne yaptınız, veriminiz ne, ekibinizin durumu nasıl? Tüm bu soruların yanıtları elinizde olsun hem de rakamlarla. Müşteri geri dönüşleri, yaptığınız satışlardaki artış oranı, tamamladığınız projeler tüm bunlar patronun sizi geri çevirmesini engelleyecek materyeller olarak öne çıkıyor.